De ce a fost „tras pe dreapta” tradiţionalul Festival al Scrumbiei, de pe Faleza Dunării din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Arhivă
sursa: Arhivă

Tradiţionalul Festival al Scrumbiei din Duminica Floriilor nu va fi organizat nici anul acesta la Galaţi. Dacă în ultimii doi ani nu a fost organizat din cauza pandemiei, anul acesta nu s-a prezentat nimeni la licitaţie.

De peste 15 ani, Festivalul Scrumbiei era organizat pe Faleza Dunării. Timp de trei zile, de Florii, erau grătarele încinse cu scrumbie, se organizau competiţii de gătit borşul de peşte, concursuri de pescuit. Mii de oameni se adunau în jurul grătarelor cu scrumbie şi a ceaunelor cu borş de peşte. Ospăţul începea cu un concurs de îndemânare pescărească, competiţii gastronomice, iar voia bună era întreţinută de fanfare şi artişti populari. 

În ultimii ani, înainte de pandemie, Festivalul Scrumbiei de la Galaţi se transformase mai degrabă în festivalul borşului de peşte. Din cauza apelor crescute ale Dunării, scrumbia era tot mai puţină, iar preţurile erau destul de piperate. 

A urmat pandemia şi doi ani la rând Festivalul Scrumbiei a fost „tras pe dreapta”. Din cauza restricţiilor impuse de autorităţi, nu s-a mai organizat. Surprinzător, evenimenul nu se va organiza nici anul acesta. De vină nu mai este pandemia, ci faptul că nimeni nu s-a prezentat la licitaţie pentru organizarea evenimentului. 

„În ultimii doi ani, neţinându-se acest Festival al Scrumbiei, cumva cred că anul acesta ne-a luat pe nepregătite. Sau cei care implementau de obicei acest proiect cred că au fost luaţi şi ei prin surprindere de ridicarea restricţiilor. În momentul de faţă, nu ştiu să se fi depus vreo solicitare în vederea realizării acestui eveniment”, a declarat primarul Galaţiului, Ionuţ Puceanu, într-o emisiune la Pro Lider FM.

De-a lungul anilor, Festivalul Scrumbiei a stârnit şi numeroase controverse deoarece a fost organizat de un politician local, fostul deputat PSD Florin Pâslaru. Acesta a fost acuzat că evenimentul reprezenta un paravan pentru a-şi organiza propria onomastică şi pentru a încasa bani publici de la Primărie. 

În perioada interbelică, Galaţiul era capitala peştelui din România. Tot peştele pescuit din Dunăre se vindea la Bursa de peşte, iar cantitatea tranzacţionată anual depăşea 200.000 de tone. 

Vă recomandăm sămai citiţi:

Programul Festivalului Scrumbiei. Evenimentul are loc la Galaţi, de Florii, pe faleza Dunării FOTO VIDEO

Una dintre cele mai cunoscute zone de pescuit din România, populată cu peste 3,6 tone de peşte

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite