Cum se prepară delicioasa tocăniţă ciobănească de berbecuţ la ceaun, mâncarea pregătită de ciobani înainte de a pleca în transhumanţă cu oile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tocăniţă de berbecuţ la ceaun Foto: www.vedeteblog.com
Tocăniţă de berbecuţ la ceaun Foto: www.vedeteblog.com

Preparatul este specific zonei Ardealului, fiind o alternativă la preparatele pe care gospodinele s-au obişnuit să le gătească din carne de oaie.

În zona Sibiului există încă o tradiţie, care se păstrează de sute de ani, conform căreia, înainte de a pleca în transhumanţă cu oile, ciobanii pregătesc o tocăniţă de berbecuţ la ceaun.

”Ciobanii au fost nevoiţi să valorifice tot animalul, ţinând cont că sunt mereu plecaţi cu oile, asta însemnând să pregătească carnea cu tot cu os şi să dezvolte preparate cu specificul acelei zone, în funcţie de toate resursele pe care ţi le pune la dispoziţie locul. Aşa a apărut această tocăniţă de berbecuţ”, ne face un scurt istoric al preparatului maestrul de artă culinară Nichi Mărăcine.

Ingrediente:

-Un berbecuţ de 10-15 kilograme;

-Ceapă-două kilograme;

-Ardei capia-1,5 kilograme;

-Boia de o calitate superioară;

-O linguriţă de piper;

-Câteva foi de dafin;

-Sare-100 de grame;

-Usturoi-o căpăţână;

-Un litru de vin pentru aromă.

Berbecuţul va fi lăsat în apă pentru a se elimina tot sângele din carne. Vom adăuga apoi în apă şi o lingură, două de sare, în funcţie de cantitatea de carne pe care o avem.  Pasul următor este să curăţăm ardeii capia şi ceapa, pe care le tăiem grosier, aşa cum fac şi ciobanii în locurile unde se opresc pentru a se odihni şi a-şi pregăti mâncarea.

”Punem cam un litru de ulei într-un ceaun, iar după ce s-a încins, adăugăm legumele şi amestecăm permanent. După ce am sotat legumele, punem boiaua, pe care o vom pregăti termic la temperaturi medii, ca să nu se ardă. Adăugăm apoi şi sare după gust şi punem aromele tari, însemnând piperul, usturoiul şi foile de dafin”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Lăsăm ingredientele să se prăjească timp de 15-20 de minute, astfel încât să se întrepătrundă aromele. Timpul de pregătire termică poate varia aici în funcţie de vârsta animalului. Dacă avem un berbecuţ cu vârsta de până la un an, atunci va fi lăsat la prăjit mai puţin, însă dacă pregătim o oaie de câţiva ani, carnea trebuie lăsată să se prăjească puţin mai mult. La final,  adăugăm un litru de vin roşu peste ingrediente şi le lăsăm să fiarbă pentru alte 15 minute, timp în care carnea se frăgezeşte şi mai bine, iar preparatul preia din aroma vinului.

În paralel, pregătim şi o mămăliguţă, astfel încât cele două preparate să fie gata cam în acelaşi timp. Tocăniţa ciobănească de berbecuţ la ceaun se serveşte alături de un boţ de brânză de burduf sau caş proaspăt, aşa cum fac şi ciobanii la stână.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite