Cum se pregăteşte cunoscuta tocană de legume, mâncarea perfectă de post. Desertul apetisant ce însoţeşte preparatul
0Tocana de legume este o mâncare deosebit de gustoasă, hrănitoare şi potrivită perioadelor de post, însă poate fi consumată oricând, inclusiv în zilele geroase de iarnă, reţeta fiind asemănătoare cu zacusca.
Începem prin a curăţa de coajă legumele, le spălăm, după care le vom tăia în fâşii sau cuburi, de mărime mai mare, punându-le apoi la sotat într-un recipient mai adânc, în care am adăugat în prealabil 150 de mililitri de ulei.
”Important de reţinut este că aromele le vom pune în ulei înainte de a adăuga legumele. Vorbim de puţin cimbru, rozmarin şi o foaie de dafin, dar şi de usturoi. Le lăsăm să se călească uşor, după care adăugăm legumele, amestecând încet şi în cerc, astfel încât să nu se lipească ingredientele de fundul vasului”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.
Ingrediente:
-Vinete-un kilogram;
-Dovlecei-un kilogram;
-Usturoi-o căpăţână;
-Ceapă-un kilogram;
-Roşii-un kilogram;
-Măsline-250 de grame;
-Ardei gras-250 de grame;
-Ardei roşu-250 de grame;
-Puţin cimbru şi rozmarin;
-Foaie de dafin-o bucată;
-Sare şi piper după gust;
-Ulei de măsline-150 de mililitri.
Vom adăuga şi roşiile după ce ingredientele amintite s-au sotat timp de 15 minute. Von defini astfel preparatul nostru ca gust, aromă şi culoare. Roşiile vor da o culoare atrăgătoare preparatului, oferind tocanei consistenţă şi o cremozitate deosebită.
Măslinele vor completa aroma preparatului, urmând să fie adăugate ultimele şi, în funcţie de timpul necesar pentru a se înmuia, vom mai fierbe tocana la foc mic între 5 şi 15 minute. Când uleiul iese la suprafaţa mâncării, înseamnă că tocana noastră este gata.
Tocana de legume se poate servi în orice interval al unei zile, atât rece, cât şi caldă, alături de o pâine de casă, însoţită de o garnitură de orez sau cartofi fierţi.
Chec de post cu banane şi nuci
Decojim şi pisăm bananele, după care le amestecăm cu esenţa de vanilie şi cu uleiul. Amestecăm apoi zahărul cu făina, adăugând bicarbonatul, praful de copt şi un vârf de cuţit de sare.
”Răsturnăm amestecul de ingrediente uscate peste cele solide, le amestecăm de jos în sus pentru a le încorpora uşor, după care punem nuca pisată şi mai amestecăm de câteva ori. Între timp, ungem tava în care vom coace checul cu ulei, dar la fel de bine se poate face acest lucru şi cu unt sau margarină, şi încălzim cuptorul la 170-180 de grade”, punctează maestrul Nichi Măricine alţi câţiva paşi din pregătirea desertului.

Chec de post cu banane şi nuci FOTO culinar.ro
Ingrediente:
-Banane-patru bucăţi;
-Ulei-60 de mililitri;
-Făină-200 de grame;
-Zahăr-100 de grame;
-Bicarbonat de sodiu-o jumătate de linguriţă;
-Praf de copt-o linguriţă;
-Nucă-100 de grame;
-Esenţă de vanilie-o sticluţă;
-Sare-un vârf de cuţit.
Răsturnăm apoi amestecul de ingrediente amintit anterior în tava în care vom coace checul şi o introducem la cuptor pentru 50 de minute. În primele 20 de minute de tratament termic nu este recomandat să deschideţi uşa cuptorului. După acest interval de timp, puteţi verifica cum se comportă checul în timpul coacerii.
Dacă constatăm că nu se coace uniform, vom întoarce tava în cuptor, iar la nevoie o putem chiar acoperi cu o foaie de copt, astfel încât să se pătrundă mai bine. Pentru a verifica dacă preparatul s-a copt, vom folosi cunoscutul test cu scobitoarea. Vom înţepa checul din loc în loc, iar dacă nu rămâne nimic pe scobitoare, înseamnă că s-a făcut.
Dacă rămâne puţină compoziţie pe scobitoare, reducem focul la cuptor până la 150 de grade şi mai lăsăm checul la cuptor pentru încă 5-10 minute. După ce scoatem checul de la cuptor, îl vom lăsa să se tempereze, înclinând tava pe o parte. Îl scoatem din tavă şi îl servim după câteva ore, astfel încât să se răcească bine.