Cum se pregăteşte gustosul sângerete, mezelul cu origini romane. Desertul delicios care însoţeşte preparatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sângeretele este un mezel cu gust puternic, bogat în fier, fiind o specialitate pe care o regăsim în mai multe culturi culinare, pornind din Polonia şi până în Marea Britanie şi Germania.

Sângeretele este o specialitate de cârnat extrem de apreciată încă de pe vremea romanilor, fiind preparat în prezent atât în România, cât şi în alte ţări din lume. De pildă, în Anglia, sângeretele este nelipsit de la micul dejun. 

Începem prin a pune la fiert şoricul în apă cu sare. Punem în acelaşi recipient şi carnea de porc şi slănina, lăsându-le pe foc timp de 30-40 de minute.

”În aceeaşi apă în care am fiert carnea vom pune şi orezul, iar după tratarea termică, îl vom pune într-o sită, astfel încât să îi permitem să respire, cum se spune, să se facă schimbul de căldură corespunzător. Separat, în untură, vom sota ceapa tăiată mărunt şi vom adăuga pe rând carnea tocată şi orezul”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Sânge de porc-doi litri;

-Şoric-500 de grame;

-Slănină de la gâtul porcului-500-600 de grame;

-Ceapă-un kilogram;

-Orez-500 de grame;

-Untură-50 de grame;

-Carne de porc-două kilograme;

-Sare-15 grame la kilogramul de compoziţie de carne;

-Piper, boia, ienibahar-câte un vârf de cuţit;

-Maţ gros-1-1,5 metri.

Vom amesteca permanent compoziţia, punând apoi şi sarea, piperul, boiaua şi ienibaharul. Cei doi litri de sânge de porc îi vom pune într-un recipient, peste care adăugăm un litru de apă rece şi puţină sare. În scurt timp vom constata că sângele se va închega, moment în care vom pune recipientul la foc mic, fierbându-l pentru 10-15 minute. După ce se temperează, vom adăuga sângele peste compoziţia rezultată.

”Cu ajutorul unei maşini de tocat vom umple maţele cu compoziţia amintită anterior, cârnaţii urmând să fie făcuţi astfel încât să aibă o lungime de 25-30 de centimetri. Îl prăjim, având grijă să se pătrundă bine şi pot fi serviţi apoi alături de diferite garnituri, în funcţie de preferinţa fiecăruia. Sângeretele poate fi servit şi uscat şi afumat alături de alte preparate specifice micului dejun”, punctează maestrul Nichi Mărăcine.

Şerbet de casă cu ciocolată

Începem prin a da în clocot apa, după care adăugăm zahărul şi reducem la minim focul. Cu ajutorul unei linguri de lemn vom mesteca permanent compoziţia, lăsând-o pe foc timp de 30-40 de minute.

”Facem o mică probă cu o linguriţă. Luăm puţin şerbet din recipientul de pe foc, îl punem într-un bol cu apă rece, iar acesta trebuie să se întărească, căpătând consistenţa unei bomboane. Dacă se întâmplă acest lucru, vom lua compoziţia de pe foc, adăugăm glucoza rasă şi o mai fierbem timp de cinci minute”, explică pas cu pas maestrul Nichi Mărăcine pregătirea termică a desertului.

Imagine indisponibilă

Şerbet cu ciocolată FOTO www.avantaje.ro

Ingrediente:

-Apă-650 de mililitri;

-Zahăr brun-1,250 de kilograme;

-Cacao-25-40 de grame;

-Glucoză-o tabletă.

Luăm apoi vasul de pe foc, punem cacao şi amestecăm compoziţia pentru a se omogeniza bine, astfel încât să capete consistenţa de care avem nevoie. Şerbetul de ciocolată se poate servi alături de cafea sau ceai.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite