Cum se pregăteşte bujeniţa de porc cu sos de ciuperci şi ardei dulce. Prăjitura ca la bunica acasă care însoţeşte preparatul
0Savoarea deosebită a preparatului stă în asezonarea cefei de porc cu mai multe condimente, dar şi în sosul de ciuperci şi cel de ardei, care îi dau un gust aparte.
Denumirea preparatului-bujeniţă-este, de fapt, un arhaism şi defineşte ceafa de porc pregătită la cuptor sub diferite forme. Începem prin a amesteca uleiul cu muştarul şi adăugăm apoi sare, piper, boia dulce şi usturoi.
”Asezonăm apoi carnea noastră cu condimentele enumerate, înfăşurând ceafa de porc într-o folie de aluminiu sau o punem pur şi simplu într-un vas acoperit, pe care îl lăsăm peste noapte la frigider pentru a se întrepătrunde aromele”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.
Ingrediente pentru pregătirea cefei de porc:
-Ceafă de porc-un kilogram;
-Sare şi piper după gust;
-Boia dulce-o jumătate de lingură;
-Usturoi-2-3 căţei;
-Ulei-80 de mililitri;
-Muştar-50 de grame.
Ingrediente pentru sosul de ciuperci:
-Ciuperci-600 de grame;
-Ceapă-250 de grame;
-Ardei gras, de preferat capia sau ardei roşu-250 de grame;
-Pătrunjel-o legătură:;
-Ulei-100 de mililitri;
-Sare şi piper după gust;
-Vin alb-50 de mililitri;
-Muştar- o lingură;
-Smântână-500 de mililitri;
-Usturoi-un căţel;
-Pastă de ardei dulce-100 de grame;
-Pastă de tomate-100 de grame.
Aşezăm ceafa de porc într-o tavă, de preferat într-o folie de aluminiu pentru că va oferi o suculenţă aparte preparatului şi nu usucă prea tare carnea. În plus, nu vom fi nevoiţi să stropim constant ceafa de porc cu apă sau cu sosul format în tavă.
Vom lăsa preparatul la cuptor pentru o oră şi 30 de minute, iar în acest interval de timp vom verifica cât de pătrunsă este carnea şi vom întoarce ceafa în tavă. În paralel, vom pregăti şi un sos care va însoţi preparatul.
”Spălăm şi curăţăm ciupercile de coajă şi le tăiem grosier, în bucăţi mari. Curăţăm şi tăiem julienne şi ceapa şi ardeiul gras. Încingem uleiul într-o tigaie şi punem ciupercile, ceapa şi ardeiul gras, la intervale de cinci minute între ele, amestecând permanent. Adăugăm sare şi piper după gust, iar când legumele se înmoaie, punem şi muştarul, usturoiul tocat mărunt, iar după două minute de tratament termic adăugăm şi vinul, mestecând constant”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.
După alte 2-3 minute de fierbere, punem şi smântâna, iar după alte 5 minute de tratament termic, sosul nostru este gata. Călim în puţin ulei pasta de ardei dulce, punem o proporţie egală de pastă de tomate şi la final le ”stingem” cu puţin vin.
Scoatem ceafa de porc de la cuptor, înlăturăm folia de aluminiu şi o lăsăm să se tempereze pentru 5-10 minute. Tăiem apoi preparatul în fâşii de grosimea unui deget, în funcţie de numărul de invitaţi pe care îl avem la masă. Pentru a se pătrunde şi mai bine, vom punem fâşiile de carne într-o tigaie cu ulei sau pe un grătar pentru alte câteva minute.
Punem apoi sosul de ciuperci pe farfurie şi bucăţile de ceafă de porc deasupra, adăugând şi sosul de ardei peste carne, iar la final presărăm pătrunjel verde tocat mărunt peste aceasta. Bujeniţa de porc se poate servi cu mai multe garnituri, pornind de la cartofi fierţi sau prăjiţi până la piure.
Prăjitură cu mălai şi lapte acru
Este o prăjitură extrem de simplu de preparat, pe care mulţi dintre noi şi-o amintesc din copilărie, când ne-o prepara bunica. Începem prin a amesteca făina, mălaiul, praful de copt şi sarea până când se uniformizează. Separat, topim untul şi adăugăm zahărul, amestecând apoi până când cele două ingrediente se omogenizează bine. Punem apoi şi ouăle, după ce în prealabil le-am bătut bine, ca pentru omletă.
”Adăugăm apoi şi laptele bătut şi omogenizăm prin mixare cu ajutorul unui tel. Punem apoi în ploaie făina şi mălaiul, peste care am pus anterior praful de copt şi sarea, continuând să amestecăm permanent până când va rezulta un aluat moale, nu foarte legat”, punctează maestrul Nichi Mărăcine.

Prăjitură cu mălai şi lapte acru FOTO clickpoftabuna.ro
Ingrediente:
-Făină-150 de grame;
-Mălai-225 de grame;
-Praf de copt-5 grame;
-Sare-80-100 de grame;
-Zahăr-100 de grame;
-Ouă-două bucăţi;
-Lapte bătut sau iaurt-200-250 de grame;
-Unt-100 de grame.
Punem compoziţia într-o tavă. Putem folosi hârtie de copt sau unt topit pentru a tapeta tava înainte de a adăuga compoziţia. Încingem cuptorul la 170 de grade şi introducem prăjitura pentru 30-35 de minute de tratament termic.
”Cu deja cunoscutul pai vom verifica constant dacă aluatul s-a pătruns bine, iar dacă apreciem că focul este mult prea puternic, vom reduce intensitatea acestuia în a doua jumătate a preparării termice a prăjiturii, astfel încât să nu se caramelizeze”, precizează maestrul Nichi Mărăcine.
După ce scoatem prăjitura de la cuptor, o lăsăm să se tempereze pentru câteva minute, o pudrăm cu zahăr şi o putem servi ca atare sau însoţită de îngheţată sau diferite topping-uri, în funcţie de preferinţe.