Cum se pregăteşte apetisantul crap cu nuci şi stafide. Delicioasa plăcintă boierească ce însoţeşte preparatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: gastropedia.ro
Foto: gastropedia.ro

Gustul savuros al crapului gătit la cuptor stă în compoziţia cu care este umplut, un amestec de ingrediente şi arome care vrăjeşte simţurile.

Începem prin a curăţa crapul de solzi, după care îl eviscerăm şi îl spălăm bine, îl dăm cu sare şi îl lăsăm pentru o oră la rece. Vom scoate apoi oasele şi şira spinării, dar cu grijă, astfel încât să nu rupem carnea.

”Este o operaţiune care cere ceva îndemânare. Cu ajutorul unui foarfece de bucătărie vom îndepărta oasele şi şira spinării. Curăţăm roşiile de seminţe şi le tăiem în cuburi mărunte, sotându-le apoi timp de 10 minute. După ce uleiul s-a încins bine, vom adăuga şi jumătate din miezul de nucă pisat, amestecând constant pentru a nu se forma cocoloaşe”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Crap-1,5 kilograme;

-Ulei-125 de mililitri;

-Roşii-patru bucăţi-600-700 de grame;

-Miez de nucă-170-180 de grame;

-Stafide-50 de grame;

-Icre proaspete sau sărate-125-150 de grame;

-Vin alb-un pahar;

-Ouă-două bucăţi;

-Sare şi piper după gust.

Punem apoi stafidele, icrele şi cealaltă jumătate din cantitatea de nucă, dar fără să o pisăm, amestecând permanent, astfel încât compoziţia să se omogenizeze, după care închidem focul şi o lăsăm să se tempereze. Adăugăm apoi şi două ouă, punem sare şi piper după gust şi continuăm să amestecăm compoziţia.

”Vom umple crapul cu această mixtură de ingrediente şi îi coasem burta cu un ac special de bucătărie. Încingem cuptorul la 170-180 de grade, punem ulei într-o tavă şi adăugăm peştele. Din vin şi restul de roşii rămase facem un sos, pe care îl vom turna peste crap”, punctează maestrul Nichi Mărăcine alte câteva etape din pregătirea preparatului.

Lăsăm crapul la cuptor pentru 30 de minute, fără să deschidem uşa cuptorului, după care îl scoatem şi îl lăsăm să se tempereze. Crapul cu nuci şi stafide se serveşte ca starter alături de alte preparate din peşte alături de un vin roze demidulce rece.

Plăcinta domniţei Pia

Plăcinta domniţei Pia poate fi numit şi un preparat festiv pentru că se poate servi la ocazii mai deosebite, dar la fel de bine îl putem consuma şi într-o zi obişnuită. Începem prepararea acesteia prin amestecarea ouălor, untului, apei şi făinei până obţinem un aluat omogen, aşa cum se întâmpla în bucătăriile boiereşti de acum câteva sute de ani.

placinta domnitei Pia Galati

FOTO www.teoskitchen.ro

Ingrediente pentru aluat:

-Ouă-trei bucăţi;

-Unt-75 de grame;

-Apă şi făină cât cuprinde.

Ingrediente pentru compoziţie:

-Piept de pui-1,5 kilograme;

-Ceapă-trei bucăţi;

-Morcovi-două bucăţi;

-Sare şi piper după gust;

-Nucuşoară şi chimen măcinat-câte un vârf de cuţit;

-Ouă-trei bucăţi;

-Smântână- o lingură;

-Ulei-50 de mililitri;

-Vin alb-50 de mililitri;

-Mărar şi pătrunjel-câte o legătură.

Vom întinde aluatul cu un sucitor până ajunge extrem de subţire, ca o muchie de cuţit, îl împăturim în patru straturi şi îl lăsăm la frigider pentru 30 de minute. Dacă nu avem timp pentru pregătirea aluatului, putem cumpăra un pachet de foitaj de la magazin, însă gustul nu va fi acelaşi.

”Pieptul de pui se toacă mărunt, ca şi ceapa şi morcovul. Sotăm pieptul de pui în puţin ulei. Avem grijă să nu se usuce, ci doar să se călească puţin, scurtând astfel şi din timpul efectiv de coacere a preparatului la cuptor. Separat, într-o altă cratiţă, vom sota ceapa şi morcovul, adăugând la final şi aromele, adică nucuşoara şi chimenul măcinat”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Scoatem ceapa şi morcovii din recipientul unde le-am sotat, le punem într-o sită pentru a se scurge bine de ulei, adăugându-le apoi peste carnea călită. Punem sare şi piper după gust, adăugăm puţin vin, ouăle bătute ca pentru omletă, dar şi mărarul şi pătrunjelul tocate mărunt.

”Punem într-o tavă unsă cu ulei o primă foaie de aluat, înţepând aluatul cu ajutorul unei furculiţe din loc în loc, adăugăm compoziţia de carne, aşezăm apoi a doua foaie de aluat, mai punem un rând de compoziţie, urmând să aşezăm cu grijă ultima foaie de aluat, astfel încât să închidem bine cele patru margini”, ţine să precizeze maestrul Nichi Mărăcine.

Înţepăm din nou preparatul cu o furculiţă, iar dintr-un ou cu o lingură de smântână vom crea o compoziţie cu care vom unge plăcinta înainte de a o băga la cuptor, care va fi încins în prealabil la 180-190 de grade. Setăm apoi cuptorul la 200 de grade pentru 10 minute, după care vom reduce temperatura la 160-170 de grade pentru următoarele 30 de minute, astfel încât plăcinta să se pătrundă bine.

Verificăm apoi cu ajutorul unei scobitori dacă aluatul şi compoziţia s-au pătruns bine, iar dacă acest lucru s-a întâmplat, scoatem plăcinta de la cuptor şi o lăsăm să se tempereze. Culoarea acesteia trebuie să fie galben-cărămizie, specifică preparatelor la cuptor. Timpul de preparare la cuptor poate fi prelungit în funcţie de mărimea şi grosimea preparatului. Plăcinta domniţei Pia se serveşte rece, cu castraveţi muraţi, alături de diferite aperitive, în funcţie de gustul fiecăruia.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite