Cum se pregăteşte apetisantul borş de miel. Ingredientele care dau savoare preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Borş de miel Foto: savoriurbane.com
Borş de miel Foto: savoriurbane.com

Borşul de miel este unul din preparatele tradiţionale care se consumă în perioada premergătoare Paştelui, dar şi în timpul acestei importante sărbători. Secretul savorii deosebite a preparatului stă în fierberea cărnii de miel, sotarea legumelor şi ordinea în care ingredientele sunt adăugate, astfel încât aromele acestora să se întrepătrundă.

Începem prin a pune oasele cu carne la fiert în patru litri de apă, lăsându-le pe foc pentru aproximativ 25-30 de minute şi adunând constant spuma care se formează în timpul procesului termic.

”Pentru cei cărora nu le place carnea de miel, recomand să arunce prima apă după ce aceasta a dat în clocot. După ce vom pune o nouă apă, gustul şi mirosul de miel se va mai diminua, urmând să punem sare şi să continuăm fierberea pentru 40-45 de minute, până când carnea se pătrunde bine”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Oase cu carne de miel-un kilogram;

-Morcovi-150 de grame;

-Ceapă-150-200 de grame;

-Ţelină-150 de grame;

-Rădăcină de pătrunjel-o bucată;

-Ardei capia sau ardei gras-150-200 de grame;

-Roşii-două bucăţi;

-Sare şi piper după gust;

-Ulei de floarea soarelui-80 de mililitri;

-Orez-100 de grame;

-Pătrunjel, leuştean, lobodă-câte o legătură;

-Borş-un litru;

-Ouă-două bucăţi.

Pe perioada fierberii cărnii, vom curăţa şi tăia legumele, iar apoi le vom căli pentru 10-15 minute.Ardeii capia sau ardeii graşi îi vom adăuga la final, iar roşiile le vom opări în vasul în care fierbem carnea, îndepărtându-le apoi pieliţa şi tocându-le mărunt.

Tocăm şi pătrunjelul, leuşteanul şi loboda, spălăm orezul şi verificăm dacă carnea s-a pătruns bine, iar apoi o vom îndepărta de pe oase. Porţionăm carnea şi o punem din nou în vasul unde am fiert-o, adăugăm şi legumele călite şi orezul, continuând fierberea pentru alte 10-15 minute. Punem apoi şi ardeii şi roşiile şi vom acri apoi ciorba cu borş după gust.

Recomandarea maestrului Nichi Mărăcine este să se folosească şi o lingură de oţet de ardei pentru a da borşului de miel o savoare deosebită. La final, adăugăm verdeaţa, închidem focul şi dregem borşul cu două ouă, lăsându-l în repaus pentru 10-15 minute, astfel încât aromele diverselor ingrediente să se întrepătrundă. Borşul de miel poate fi servit cu pâine de casă alături de ceapă verde, iar cui îi permite stomacul, poate consuma şi o ţuică.

Drob de miel ardelenesc

Carnea şi măruntaiele vor fi spălate şi puse la fiert în apă cu sare pentru aproximativ 25-30 de minute. Vor fi lăsate apoi să se răcească în apa în care au fost fierte, timp în care vom curăţa ceapa şi o vom pune la călit în untură. Prapurul îl vom pune într-un recipient cu apă rece pentru a se desface uşor.

”Vom bate 4-5 ouă ca pentru omletă, astfel încât să le putem încorpora uşor în compoziţie. După ce carnea şi măruntaiele s-au temperat în apa în care le-am pus la fiert, le scoatem şi le trecem prin maşina de tocat, la care vom pune sita deasă. În carnea tocată care va rezulta vom adăuga ceapa, sarea şi piperul şi o vom omogeniza cu ajutorul ouălelor bătute”, punctează maestrul Nichi Mărăcine câţiva paşi din realizarea preparatului.

drob de miel ardelenesc Galati

Drob de miel FOTO www.lauralaurentiu.ro

Ingrediente:

-Ficat de miel-un kilogram;

-Măruntaie de miel (rinichi, inimă, plămâni)-o jumătate de kilogram;

-Ceapă verde-jumătate de kilogram;

-Prapur;

-Untură-300 de grame;

-Piper-5-8 grame;

-Făină-200 de grame;

-Ouă-8-10 bucăţi;

-Sare după gust;

-Pătrunjel şi mărar-câte o legătură.

Compoziţia rezultată o vom întinde pe prapur, pe care îl vom împături în formă de sul, trecându-l apoi cu atenţie prin făină şi prin ou. Drobul de miel îl vom prăji în ulei la foc temperat, întorcându-l pe ambele părţi până când capătă o culoare arămie. Ţinând cont de modalitatea de preparare termică, putem face şi suluri mai mici din compoziţie învelite în prapur, sub forma unor sarmale, recomandă maestrul Nichi Mărăcine.

Drobul de miel ardelenesc se serveşte alături de o garnitură de legume sau salată verde cu ceapă şi ridichi, la care merge şi un pahar de vin roşu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite