Cum obţinem vitalul, energia de care organismul are nevoie. Propriile gânduri ne sabotează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO academiadecoaching.ro
FOTO academiadecoaching.ro

Organismul uman nu are nevoie doar de energie fizică, pe care o obţinem în bună parte din hrană, ci şi de energie mentală şi emoţională. În lipsa acestora, vom fi permanent stresaţi, haotici la locul de muncă şi în familie, iar boala nu este departe.

Când vorbim despre energie, e necesar să ştim că aceasta este de mai multe feluri: electrică, mecanică, termică, chimică, solară, nucleară, geotermală şi eoliană. Există, de asemenea, şi energie umană care, la rândul ei, se împarte în câteva categorii. 

Fiecare dintre noi are energie fizică, energie emoţională, energie mentală şi energie spirituală. Astfel, energia fizică o luăm din hrana lichidă şi solidă, din aer şi din orele de odihnă.

”Energia emoţională o obţinem din stări, vibraţii şi frecvenţe. Când avem o stare pozitivă, vom obţine o energie benefică, iar dacă avem o stare negativă, evident, vom acumula energie negativă”, explică psihologul Stelian Chivu. 

Energia mentală este compusă din gânduri, programe şi şabloane mentale. Specialiştii au constatat că cei mai mulţi dintre noi îşi obţin energia din exterior, fie că vorbim de energie pozitivă sau negativă.

Managementul emoţiilor

Din păcate, sunt persoane care obţin energia de care au nevoie ”vampirizând” alte persoane, de multe ori inconştient. ”Aşa se explică de ce ne simţim vlăguiţi de energie când suntem în prezenţa anumitor persoane. În astfel de cazuri, acestea ne fură energia, în special energia vitală. Tocmai de aceea este necesar să ne monitorizăm cât mai mult posibil”, spune psihologul Stelian Chivu.

În primul rând, trebuie să dezvoltăm ceea ce specialiştii numesc managementul emoţiilor şi să ne gestionăm cât mai bine gândurile. Ca să facem aceste lucruri, e necesar să răspundem la câteva întrebări. Cum mă manifest în diverse medii (în familie, la serviciu sau în natură)? Ce simt şi ce fel gândesc în aceste situaţii?

”În funcţie de răspunsul pe care ni-l dăm, vom afla în ce zone suferim de lipsă de energie. În egală măsură, îţi arată şi ce fel de om eşti. Poţi fi o persoană care ia energie de la alţii sau, dimpotrivă, o persoană integră, care obţine energia de care are nevoie din natură sau introspecţia interioară”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Gândurile, esenţiale în obţinerea energiei

Calitatea şi cantitatea de energie de care fiecare dintre noi are nevoie depinde în bună parte de gândurile pe care le avem. Gândurile negative vor genera, evident, emoţii pe măsură, iar acestea vor face ca într-o perioadă de timp mai lungă sau mai scurtă să ne îmbolnăvim.

Conform studiilor realizate de National Science Fundation, o persoană are între 12.000 şi 60.000 de gânduri pe zi. 80% dintre acestea sunt, de regulă, negative, iar 95% sunt repetitive.

”Atunci când vrem să schimbăm calitatea şi cantitatea energiei pe care o obţinem, este nevoie să ne schimbăm gândurile. Făcând acest lucru, emoţiile pozitive ne vor aduce multă energie pozitivă şi creştem vibraţia psihoemoţională. Dacă dimpotrivă, vom avea preponderent gânduri negative, vom obţine energie negativă şi ne vom distruge organismul”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Cum ne odihnim mental şi emoţional

Cei mai mulţi dintre noi cred că singura modalitate de-a acumula energia vitală de care au nevoie este prin odihnă. Somnul este însă doar una dintre modalităţile prin care putem face acest lucru. După izbucnirea pandemiei, deşi mulţi dintre noi au fost nevoiţi să petreacă mult timp în case, nu s-au odihnit mai mult, ba chiar au dezvoltat numeroase tulburări din cauza stresului, fobii, anxietate, stări de depresie şi alte dezechilibre.

”Este recomandat ca pe lângă odihna clasică, de care ştim cu toţii, să ne odihnim şi mental, şi emoţional. Relaxarea este foarte importantă, dar nu în faţa televizorului. Corpul se relaxează, însă mintea devine foarte receptivă şi se va încărca, de obicei, cu informaţii negative, ceea ce nu este de dorit”, explică psihologul Stelian Chivu.

Ne putem destresa ascultând muzică relaxantă, fără alte elemente perturbatoare. Vom obţine astfel odihna emoţională de care avem nevoie, în timp ce odihna mentală vine atunci când reuşim să oprim agitaţia mentală cu care majoritatea dintre noi se confruntă zilnic.

”Aşa reuşim să atingem starea zen, ce indică o fecvenţă scăzută a gândurilor. Ca să avem din ce în ce mai puţine gânduri, în special negative, este necesar să conştientizăm când acestea apar, iar apoi să le înlocuim cu altele pozitive”, spune psihologul Stelian Chivu.

Energia emoţională este unul dintre atuurile pe care fiecare dintre noi le are, dar de care foarte puţini sunt conştienţi. Secretul este să învăţăm să ne controlăm stările, pentru că altfel vom ajunge să fim controlaţi noi de ele.

Secretul relaxării fizice

Pentru a ne relaxa fizic, nu este suficient să ne aşezăm în pat şi să închidem ochii, ci trebuie să ne relaxăm atât mental, câ şi emoţional. Dacă constatăm că avem emoţii care ne ţin încordaţi sau gânduri care ne menţin starea de agitaţie, este recomandat să facem trecerea la gânduri şi emoţii pozitive. Nu vom putea realiza acest lucru din prima, dar pe măsură ce vom căpăta experienţă, procesul va fi din ce în ce mai uşor.

”Doar prin controlul eficient al gândurilor şi emoţiilor vom reuşi să ne încărcăm cu energia pozitivă de care avem nevoie. Şi hrana este la fel de importantă. Cu cât aceasta este mai naturală, cu atât ne va aduce mai multă energie. Este ca atunci când învăţăm să zburăm. Cu fiecare reuşită vom avea din ce în ce mai multă energie, iar către asta e necesar să tindem cu toţii”, încheie psihologul Stelian Chivu.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Psiholog: „În noi stă puterea de a ne sabota sau vindeca“. Care sunt cuvintele antidot al eşecului

De ce mintea face de multe ori asocieri şi alegeri greşite. Explicaţiile unui psiholog

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite