Cum funcţionează aftershool-ul gratuit pentru liceeni. Elevii fac pregătiri pentru Bac, primesc o masă caldă zilnic şi merg în excursii prin ţară
0Ministerul Educaţiei finanţează, printr-un proiect cu susţinerea BIRD, 271 de astfel de proiecte, mai ales la liceele slab cotate, care acoperă aproape 50.000 de liceeni. Suma totală alocată perioadei 2017-2021 ajunge la 18,3 milioane de euro. Un astfel de proiect este în derulare la Liceul „Radu Negru” din Galaţi.
Un proiect al Ministerului Educaţiei lansat în 2016 şi devenit operaţional pentru perioada 2017-2021 a pus bazele unui concept inedit: afterschool pentru liceeni, în scopul de a le creşte performanţele la învăţătură şi, în final, de a-i ajuta să promoveze bacalaureatul. Este vorba de proiectul „Romania Secondary Education Project” (ROSE), apărut ca efect al unui acord semnat în 2015 între România şi Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).
Nu mai puţin de 271 de licee româneşti (cele mai multe dintre ele licee cu un procent de promovare scăzut la examenul de bacalaureat) au obţinut finanţare nerambursabilă, suma totală alocată fiind de 18,3 milioane de euro.
Unul dintre beneficiari este Liceul Tehnologic „Radu Negru” din Galaţi, care şi-a prospus ca prin proiectul „POT – Potenţial, Oportunitate, Tenacitate” să crească standardele la învăţătură ale elevilor, dar şi să le ofere noi perspective educaţionale şi profesionale.
După cum a descris proiectul profesoara Viorica Marinovici, de la amintita unitate şcolară, finanţarea totală obţinută a fost de 686.000 de lei (circa 150.000 de euro), iar din aceşti bani li se oferă, anual, unui număr de 250 de elevi de la clasele IX-XII, un program educaţional complementar programei şcolare.
Masă gratuită pentru elevii de la Liceul Radu Negru FOTO CT Radu Negru
În primul rând, liceenii au parte de meditaţii gratuite, după orele de şcoală. „Scopul este scăderea ratei de părăsire timpurie a şcolii, dar şi îmbunătăţirea procentului de promovare în timpul anilor de şcoală şi la examenul de bacalaureat, unde se urmăreşte creşterea procentului celor declaraţi admişi cu cel puţin 10%”, spune profesoara.
Vizită de informare profesională la Combinatul Siderurgic Galaţi FOTO CT Radu Negru
Pregătirea de tip afterschool vizează mai ales disciplinele la care tinerii susţin bacalaureatul, respectiv limba şi literatura română, matematică, biologie, chimie, fizică şi informatică. De asemenea, au loc activităţi de consiliere privind dezvoltarea personală şi creşterea abilităţile socio-emoţionale şi orientarea în carieră. Iar pentru că toate acestea au loc după orele de curs, grupul ţintă beneficiază şi de o masă caldă gratuită, la cantina liceului.
Vizită de informare profesională la Şantierul Naval Damen Galaţi FOTO CT Radu Negru
De asemenea, în acelaşi proiect, elevii au parte şi de excursii gratuite în câteva oraşe importante ale ţării (Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Braşov), dar şi de vizite de documentare profesională la firmele importante la care ar putea să se angajeze după absolvire.