Control judiciar pentru 60 de zile în cazul poliţistului brăilean reţinut de DNA Galaţi pentru abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al Poliţiei Brăila, Petru Mihăiţă Coadă, a fost reţinut pentru 24 de ore de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru abuz în serviciu. Potrivit unui comunicat DNA, poliţistul ar fi falsificat documente pentru a acoperi un alt poliţistul. În ajutorul lui au fost alţi doi agenţi de poliţie. Tribunalul Galaţi a respins propunerea procurorilor DNA de arestare pentru 30 de zile.

Procurorii anticorupţie arată, în ordonanţe că, doi agenţi de poliţie, George Ghelase şi Virginel Sasu, în calitate de agenţi de poliţie, după ce au intervenit la o altercaţie în trafic,au falsificat două înscrisuri oficiale (procesul-verbal de sesizare din oficiu respectiv fişa intervenţiei la eveniment „112”), pe care le-au întocmit şi semnat cu acel prilej. În cele două documente, poliţiştii au spus că agresorul era o persoană neindentificată, când în realitate victima l-a identificat ca fiind un fost ofiţer de poliţie, care deţinuse anterior o funcţie de conducere în IPJ Brăila.

De asemenea, după ce a ieşit la iveală identitatea agresorului şi Petru Mihăiţă Coadă, la acea dată şef adjunct în Poliţia Municipiului Brăila, a exercitat „demersuri abuzive” asupra unui subaltern ca să îl determine să falsifice fişa de eveniment şi să scrie că nu se cunoaşte identitatea agresorului. Iniţial, agentul de poliţie respectiv s-a conformat ordinului ilegal şi a întocmit, împreună cu o altă persoană, o fişă de eveniment neconformă adevărului, pe care ulterior a refuzat să o înainteze spre implementare în fluxul informaţional poliţienesc.

În aceeaşi zi, Petru Mihăiţă Coadă i-a prezentat şefului ierarhic, în mod deliberat, faptul că autorul agresiunii nu fusese identificat şi nici nu existau posibilităţi obiective de identificare a sa. Cu toate că, la acel moment, fostul şef adjunct al Poliţiei din Brăila ştia identitatea agresorului, a încercat să îl convingă pe şeful său să dispună înregistrarea sesizării ca dosar penal cu autor necunoscut, acesta din urmă nefiind de acord cu cererea respectivă.

„Prin aceste demersuri abuzive, inculpatul Coadă Petru Mihăiţă a vătămat interesele legitime profesionale ale agentului de poliţie căruia i-a ordonat să menţioneze aspecte neadevărate în fişa de eveniment, precum şi interesele legitime ale Poliţiei municipiului Brăila ( respectiv efectuarea de activităţi de cercetare penală în raport de situaţia de fapt reală, precum şi întocmirea de înscrisuri oficiale corespunzătoare adevărului – activităţi ce se circumscriu interesului general al justiţiei penale)”, se arată în comunicatul DNA. 
 

Totodată, Coadă a mai încercat să îl scape pe agresor de răspunderea penală pentru respectivul incident, dar şi să îngreuneze cercetările.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite