Complex sportiv de 25 de milioane de euro, construit de o universitate din România. Va folosi energie regenerabilă
0Cea mai modernă bază sportivă din Galaţi va fi construită de Universitatea Dunărea de Jos. Este vorba de un stadion aflat de ani buni în paragină, care va fi transformat în cadrul unei investiţii de 25 milioane de euro, bani europeni.
Baza sportivă, cunoscută gălăţenilor sub numele „Portul Roşu” a fost construită în anul 1950, fiind preluată de Institutul Mecano-Naval. Stadionul dispune de un teren de fotbal, o pistă de atletism, care arată deplorabil. În trecut, s-a mai încercat reabilitarea lui, însă fără rezultate concrete. Până în prezent, realizându-se doar lucrări de reabilitate minore şi întreţinere.
Stadionul se află lângă campusul studenţesc şi ani de zile a fost folosit pentru studenţii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, dar şi de echipele de fotbal ale unităţii de învăţământ. Înainte de 1989 era folosit şi de a treia echipă a oraşului.
Deoarece de aproape un deceniu se află în stare avansată de degradare, reprezentanţii UDJ Galaţi au căutat soluţii pentru reabilitarea lui. Astfel, anul acesta vor începe lucrări de reabilitare.
La final, va fi un complex multifuncţional, modern, cu tribune şi vestiare în totalitate refăcute, cu o mică zonă de recuperare medicală pentru sportivi.
Foto: C. Mazilu
„Noul Complex Sportiv Multifuncţional, cunoscut de gălăţeni ca stadionul <Portul Roşu>, va fi cu adevărat o bază modernă de desfăşurare a activităţilor sportive. Investiţia îşi propune pe lângă reabilitarea şi modernizarea, extinderea şi dotarea la cele mai înalte standarde. Vrem că acest obiectiv să îndeplinească toate cerinţele studenţilor de la Facultatea de Educaţie fizică şi sport, dar să se poată plia pe o gama largă de activităţi, pentru întreagă comunitate”, a declarat dr. Alexandru Nechifor, prorectorul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi.
Mai mult, baza sportivă va fi prietenoasă cu mediul înconjurător. Asta deoarece 30% din energia necesară funcţionării complexului va fi dată de panourile solare.
„Noul complex va avea minimum 30% din energia utilizată din surse regenerabile, locuri de parcare, terenuri de fotbal, handbal, baschet, tenis, atletism, spaţii comerciale”, a adăugat Alexandru Nechifor.
Municipalitatea gălăţeană mai are trei stadioane în administrare, însă toate au nevoie de lucrări de modernizare. Cel mai mare dintre ele este stadionul Dunărea, denumit „Nicolae Rainea”, construit în 1920, cu 23.000 de locuri, dintre care 7.000 sunt pe scaune.
Stadionul Dunărea a fost refăcut complet în 1988, atunci când Oţelul Galaţi întâlnea celebra echipă Juventus Torino. În prezent, baza sportivă este o ruină şi are nevoie urgentă de reabilitare.
Foto: C.Mazilu
Vă recomandăm să mai citiţi:
Universitatea Stanford: Un medic gălăţean, printre cei mai influenţi oameni de ştiinţă din lume