Pentru prima dată în ultimii 50 de ani, staţia de apă care alimentează jumătate din oraşul Galaţi va fi modernizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Primăria Galaţi
sursa: Primăria Galaţi

O staţie de apă, care asigură alimentarea pentru jumătate din populaţia oraşului Galaţi, se află pentru prima dată în modernizare. Este vorba de o investiţie cu fonduri europene ce vizează înlocuirea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare.

Staţia de repompare Fileşti a fost pusă în funcţiune în anul 1968, fiind dotată cu 2 rezervoare a câte 15.000 mc, o staţie de clorinare şi şase electropompe. De la data punerii în funcţiune, aceasta nu a beneficiat de lucrări de modernizare. 

Staţia de repompare Fileşti alimentează cu apă aproape jumătate din oraş: cartierele Aurel Vlaicu, Siderurgiştilor Vest, Micro 14 (inclusiv Viaduct), I.C. Frimu, Fileşti, Micro 38, Micro 39A, Micro 39 B Micro39C, Micro 40, Micro 13 B, precum şi Cartierul Traian Nord.

„Staţia de repompare Fileşti este supusă acum reabilitării integrale. Astfel, sunt reabilitate cele două rezervoare existente de mari dimensiuni (2 x 15.000 mc) din Staţia Fileşti, fiind în derulare atât lucrări de construcţii, cât şi lucrări de instalaţii hidraulice. Rezervorul nr. 2 a fost deja finalizat şi pus în funcţiune. Lucrările vizează în acest moment rezervorul nr.1”, a transmis Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Deoarece investiţia de la Staţia de repompare Fileşti este de mare anvergură şi presupune lucrări foarte complexe, acestea au fost etapizate. A fost demarată deja cea mai importantă etapă, programată pentru anul 2022: înlocuirea conductelor de aspiraţie Dn1000mm si Dn800mm, a celor 6 noduri hidraulice şi a armăturilor de mari dimensiuni, inclusiv a camerelor de vane aferente rezervoarelor de apă.

„Această etapă este o adevărată provocare, atât pentru constructor, cât mai ales pentru Apă Canal Galaţi, operatorul reuşind să asigure continuitatea alimentării cu apă a consumatorilor din zonele arondate pe tot parcusul derulării investiţiei, concomitent cu asigurarea frontului de lucru pentru constructor”, mai precizează Primăria Galaţi. 

apa filesti

Sursa: Primăria Galaţi

  

Valoarea investiţiei la acest obiectiv strategic în alimentarea cu apă a municipiului Galaţi este de aproximativ 15.000.000 lei, fără TVA. 

Municipiul Galaţi este alimentat din două surse de apă: sursa de suprafaţă (Dunărea) şi sursa subterană (cele două fronturi de captare: Salcia-Lieşti şi Vadu-Roşca). Cele două captări se află la aproximativ 70 km depărtare, una în vestul oraşului Galaţi (front Salcia–Lieşti), iar celălaltă - în judeţul Vrancea (frontul Vadu-Roşca). De la cele două captări, apa brută este transportată la Staţia de pompare Şerbeşti, iar  de aici către Staţia de repompare Fileşti prin două conducte de aducţiune: Dn 1000 mm, respectiv Dn 800 mm. 

Vă recomandăm şi:

Imagini de la deschiderea celui mai nou şi spectaculos aquapark din România, situat pe malul Dunării VIDEO

Parc de aventură spectaculos, în mijlocul unei păduri din Galaţi. Va fi după modelul celui din Braşov

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite