Ciprian Miclaus învaţă gălăţenii să facă mişcare
0Este primul instructor de Tae-Bo din Galaţi. Regretă că foarte puţini tineri au cultul mişcării pentru sănătate
A început să facă sport de la vârsta de 12 ani, dintr-o necesitate. Suferea de astm şi medicii i-au recomandat o activitate fizică care să-i întărească plămânii. A ales atletismul.
„Am început să mă simt din ce, în ce mai bine. Cu timpul, am ajuns să fac şi performanţă. Am participat la concursuri, la probele alergare 100 de metri viteză şi săritura în lungime cu elan", povesteşte Ciprian.
Continuând să facă sport, indicaţia terapeutică s-a transformat în pasiune. Astfel, a ajuns la Facultatea de Educaţie Fizică, specializarea Fitness -Culturism. După absolvirea facultăţii, a intrat în învăţământ ca profesor de educaţie fizică, la o şcoală gimnazială. Timp de cinci ani a avut rezultate notabile cu elevii săi la concursurile naţionale şi judeţene, ocupând locul doi pe ţară la atletism.
În iunie 2005, a obţinut carnetul de antrenor fitness, iar în 2008, a urmat un curs de Tae-Bo, deţinând şi un certificat de absolvire a cursului.
„Am învăţat de la un prieten, antrenor de karate, din Arad. Am dat şi un exeman , în baza căruia am obţinut un certificat de instructor de tae-bo. Am venit în Galaţi, deoarece aici era prietena mea. Un alt motiv a fost acela că, în Arad, erau foarte mulţi antrenori de Tae-Bo", declară Ciprian.
Face Tae-Bo pe cont propriu
A lucrat, o vreme, ca instructor de aerobic la Viva Club, iar în prezent este antrenor de fitness şi Tae-Bo la sala Insula şi are închiriată sala de sport a Liceului „Elena Doamna".
„Eu sunt singurul care am adus Tae-Bo în Galaţi. Nu ştiu să mai fie şi alţi antrenori. La început, majoritatea clienţilor nu ştiau despre ce este vorba. Credeau că e o formă de artă marţială. În realitate, este o îmbinare de arte marţiale, box, combinat cu mişcări din dans, aerobic. Este mult mai sănătos decât fitnesul. La fitness, îţi lucrezi doar muşchii. La Tae-Bo se lucrează majoritatea grupelor musculare, pentru tonifiere şi se crează un echilibru în corp", spune antrenorul gălăţean.
La antrenamentele sale, vin persoane cu vârste de la 12 ani până la 52 de ani. „Au ajuns să simtă efectele. Rezultate apar la scurt timp.Totuşi, nu este recomandat persoanelor care au probleme cu inima, cu articulaţiile genunchilor şi coloanei".
Regretă că lumea nu este înclinată mai mult spre sport. „În Arad, activitatea fizică pentru sănătate este promovată mai mult. Sunt mai multe cluburi şi săli de sport. Raportat la numărul de locuitori, în Galaţi sunt foarte puţine săli de sport şi lasă de dorit şi amenajarea acestora. Cred că vina aparţine şi populaţiei, care nu este interesată să facă mişcare", spune Ciprian.
Întrebări şi răspunsuri
Sunt interesaţi gălăţenii de Tae-Bo?
În Galaţi este un sport destul de nou. Am suficient succes, dar lucrurile se mişcă greu. Din păcate, lumea nu este educată să facă mişcare. Cei care vin totuşi la sală, o fac doar pentru a slăbi. Corect ar fi să să vină pentru sănătate. Lumea trebuie să înveţe că sportul este o investiţie în sănătate".
Este un sport periculos?
Dacă execuţi corect exerciţiile, nu te poţi răni. În cazul în care faci mişcările greşit, îţi piezi coordonarea şi dacă exagerezi cu loviturile, poţi face întindere. Dar asta e valabil în orice sport. Trebuie să se ştie că Tae- Bo nu este un sport violent. Este o formă de bătaie imaginară şi seamănă foarte mult cu aerobicul.
Ce-i place
Cel mai mult îmi plac drumeţiile pe munte vara, iar iarna să merg la ski. Îmi place să mi se spună lucrurile în faţă, oamenii să aibă simţul umorului. Îmi mai place muzica bună, filmele şi calculatorul.
Ce nu-i place
Nu-mi plac oamenii neserioşi, falşi şi ipocriţi. Nu-mi place cum arată Galaţiul. Practic, în afară de Faleză, nu ai unde să te plimbi. De asemenea, nu-mi place faptul că oamenii nu sunt suficient de deschişi.
Profil
Născut : 22 decembrie 1978, Arad
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică
Meserie: antrenor
Familie: necăsătorit