Cercetători de la Universitatea din Galați vor lucra la proiectul ION, consilierul bazat pe Inteligența Artificială

0
Publicat:

Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică, din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați, este partener în cadrul proiectului ION, ce dezvoltă primul consilier guvernamental bazat pe Inteligenţă Artificială.

Universitatea Dunărea de Jos Galați FOTO: Arhivă, Adevărul
Universitatea Dunărea de Jos Galați FOTO: Arhivă, Adevărul

Proiectul ION este o inițiativă tehnologică și de cercetare dezvoltată pro bono de către experți în Inteligența Artificială din România, în colaborare cu cei mai buni cercetători români din domeniu. 

„Am fost invitați de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării să fim parteneri în cadrul proiectului ION. Suntem în etapa în care colegii care au competențe pe partea aceasta de inteligență artificială se înscriu pe acea platformă, urmând ca în perioada următoare să se stabilească ce sarcini vom avea în cadrul proiectului. Avem foarte mulți colegi care au competențe în domeniul inteligență artificială. Sunt șapte universități din țară care vor lucra la acest proiect.  Este vorba de universități din București, Cluj, Iași, Timisoara și Galați”, a declarat pentru „Adevărul”, prof. dr. ing. Marian Barbu, decanul Facultăţii de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică. 

Concret, ION va reprezenta veriga lipsă a comunicării în timp real dintre cetățeni și guvernanți, un sistem care va folosi inteligența artificială pentru a capta rapid și automat părerile românilor de pretutindeni, pentru a-i ajuta să se facă auziți.

Potrivit reprezentanților Universității „Dunărea de Jos” Galați, digitalizarea mijloacelor de comunicare și folosirea extinsă a rețelelor sociale „a schimbat fundamental modul în care românii reacționează̆ la contextul dinamic social și politic din societate”

„Comentariile din social media- fie ele pozitive sau negative- despre diferitele servicii pe care instituțiile statului le livrează̆ oferă̆ indicii puternice despre gradul de satisfacție a cetățeanului, ca măsură̆ a performantei administrației publice, cât și oportunități de îmbunătățire. Devine esențial ca factorii de decizie să dețină̆ instrumentele necesare pentru a extrage aceste informații și de a le putea folosi în procesele lor de luare a deciziilor. Inițiativa nu are rol comercial, reprezintă un efort voluntar al experților implicați”, au mai transmis reprezentanții UDJ Galați. 

Cercetători de la șapte univesități din țară vor lucra la proiectul ION FOTO: UDJ Galați
Cercetători de la șapte univesități din țară vor lucra la proiectul ION FOTO: UDJ Galați

Proiectul ION, o premieră mondială

Proiectul ION, primul consilier guvernamental care folosește inteligența artificială, este o premieră mondială, oferit gratuit de cercetătorii români, susține ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja. 

„Nu trebuie să fim modeşti, proiectul ION este o premieră de nivel mondial, nicio altă ţară din lume, niciun alt prim-ministru al lumii nu are un consilier guvernamental bazat pe inteligenţă artificială. Aceasta este prima ştire care ar trebui să facă înconjurul lumii şi ar trebui să plece din România. Ea semnifică două lucruri, din perspectiva mea. Primul este că vorbim de un guvern, de un prim ministru al României cu viziunea şi curajul necesare de a susţine cu toată deschiderea un asemenea proiect. În al doilea rând, România are resurse proprii de inovare prin care să dea tonul lumii - un proiect de inteligenţă artificială în domeniul guvernamental care apropie pe cetăţeni de stat, care facilitează vocea românilor la nivel guvernamental şi care facilitează politici publice mai bune pentru români", a afirmat Burduja, după şedinţa de Guvern.

El a spus că proiectul este gândit în faze, ION fiind în faza de învăţare.

„Aşa funcţionează o inteligenţă artificială, un consilier bazat pe inteligenţă artificială. Este în faza de învăţare, deci este foarte important pentru români să-i transmită gândurile lor, ce probleme au, ce probleme întâmpină. Ulterior, pe baza acestor date, ION le va procesa, le va sintetiza şi va putea produce rapoarte, care vor informa deciziile şi politicile publice ale Guvernului. Este un instrument extrem de important, extrem de puternic, prin care vocea românilor este auzită, informaţiile sunt sintetizate, iar deciziile privitoare la politicile publice pentru români vor fi mult mai riguroase, vor fi mult mai bune", a adăugat Burduja.

Ministrul a precizat că este un proiect pro bono, care nu a implicat resurse din partea statului român, menţionând că „este un proiect dus de cercetători români din marile universităţi ale ţării”.

Burduja a explicat modul de funcţionare al lui ION, menţionând că utilizatorii, cetăţenii îi pot da tag acestuia, folosind @noisuntemion pe reţelele de socializare, iar acele informaţii vor fi transmise către ION.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite