Universitatea din România care va avea service auto și stație ITP. Când vor fi deschise publicului

0
Publicat:

În premieră, Universitatea din Galați va avea stație ITP și service, dotate cu cele mai moderne și performante echipamente. Acestea vor fi folosite de studenții instituției, dar vor fi deschise și publicului. „Nu vor avea circuit închis”, anunță conducerea universității gălățene.

Stația ITP și service este în curs de amenajare FOTO: UDJ Galați
Stația ITP și service este în curs de amenajare FOTO: UDJ Galați

„În cadrul Facultății de Inginerie, avem specializarea autovehicule rutiere. Ideea de la care a pornit acest proiect a fost ca noi să asigurăm un maxim de teorie și practică pentru toți studenții de la toate specializările universității. În acest scop am investit în crearea unei stații ITP și o stație service. Acestea vor funcționa în condiții reale. Vor fi specialiști acreditați, o parte din universitate, o parte din exterior, precum și studenții noștri care vor fac de practică. Inginerul trebuie să se familiarizeze cu condițiile reale, cu provocările, cu motoarele astea noi. Este cea mai bună metodă de practică pentru studenții noștri. Noi trimitem foarte mulți studenți în stagii, la diverse firme, însă acolo timpul este foarte redus, ori partenerii noștri nu au tot timpul necesar pentru asigurarea practicii educaționale”, a declarat pentru „Adevărul”, prof. univ. dr. Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” Galați.

Stația ITP și servic-ul auto, deschis publicului FOTO: UDJ Galați
Stația ITP și servic-ul auto, deschis publicului FOTO: UDJ Galați

Stațiile ITP și service vor fi acreditate, vor funcționa în regim normal, fiind deschise publicului. Ca dimensiune și dotări, Universitatea din Galați este singura din țară cu o astfel de stație ITP și service.

Când vor fi deschise publicului

Potrivit conducerii universității, achiziția de echipamente pentru cele două investiții este undeva la 70 la sută. Ulterior, urmează partea acreditare la Registrul Auto Român (RAR). Astfel, cel mai probabil, în luna mai 2023, acestea vor fi inaugurate și deschise publicului. 

„Investiția este asigurată integral din bugetul universității și din două proiecte cercetare și educaționale. Sunt anumite aspecte care presupun o abordare inovativă. Avem echipamentele pentru testare mașini cu motoare pe benzină și motorină, iar pe partea a doua a anului încercăm să introducem și un stand de testare mașini cu propulsie hibridă sau integral electrică. Acestea vor avea și colaborarea specialității inginerie electrică. De asemenea, noi am semnat săptămâna trecută un parteneriat cu o firmă din Belgia care este specializată în fabricarea de baterii electrice. Noi vom asigura partea de cercetare, prin teme de doctorat”,  a precizat prof. univ. dr. Lucian Puiu Georgescu. 

Stațiile ITP și service au fost amenajate la fostul atelier școală, pe Calea Prutului. 

„Accesul este la capătul centurii mici a Galațiului. Acolo trebuie făcute niște lucrări de amenajare. Cu siguranță, vom colabora cu Primăria pentru asigurarea accesului. Eu zic că în luna mai, investiția va fi funcțională”, a încheiat rectorul universității gălățene.

Investiții de peste 100 milioane de euro

Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi este pe locul cinci la nivel naţional, în  rândul instituţiilor de învăţământ superior, în ceea ce priveşte investiţiile. Cumulat, tot planul de investiţii are o valoare de peste 100 de milioane de euro.

Universitatea Dunărea de Jos are investiții de peste 100 milioane de euro FOTO: UDJ Galați
Universitatea Dunărea de Jos are investiții de peste 100 milioane de euro FOTO: UDJ Galați

Una dintre cele mai mari investiții derulate la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este Nava de cercetare REXDAN. Proiectul va avea un centru fix de cercetare şi cea mai mare navă de cercetare, de pe apele interioare ale UE. Totul în cadrul unui proiect uriaş, de aproximativ 20 de milioane de euro din fonduri europene.

Mai mult, Universitatea va avea, în premieră, un campus mobil, pe un vapor. În cadrul acestuia, studenții de la mai multe universități din Europa vor organiza cursuri și misiuni de cercetare.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite