Cele patru metode folosite frecvent de escrocii din România. Cum le recunoaşteţi şi cum vă feriţi de ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foarte multe escrocherii se produc telefonic FOTO Arhiva Adevărul
Foarte multe escrocherii se produc telefonic FOTO Arhiva Adevărul

Spărgătorii de locuinţe fac ravagii în această perioadă a anului, când multă lume este plecată de acasă. De asemenea, escrocii sunt foarte activi. Victimele preferate de nelegiuţi sunt vârstnicii.

În perioada sărbătorilor de iarnă, activitatea infracţională a răufăcătorilor se intensifică. Profitând de aglomeraţia din spaţiile comerciale, de neglijenţa unora dintre noi, care lasă diverse obiecte la vedere în autoturism, folosind fotografiile din concediu, postate pe reţelele de socializare ca sursă de informare, aceştia acţionează şi sustrag diverse bunuri.

În spirit tradiţional, fiecare creştin va deschide în această perioadă uşa colindătorilor, dar generozitatea şi ospitalitatea noastră trebuie să fie dublate de prudenţă. Hoţii sunt foarte inventivi şi, după ce pătrund în locuinţă sub ”masca” colindătorilor, au nevoie de un singur moment de neatenţie pentru a fura diverse obiecte, bunuri, bani.

De asemenea, ţinând cont de faptul că tot mai multe persoane sunt înşelate, este recomandat să fim foarte atenţi pe cine primim în casă sau cui răspundem la telefon.

Cele mai frecvente metode folosite de infractori 

Metoda ”ACCIDENTUL”: printr-un apel telefonic, efectuat de regulă noaptea, sunteţi anunţat că o rudă apropiată a suferit un accident şi este nevoie (repede!) de o sumă mare de bani pentru a o ajuta. „Verificaţi orice informaţie prin care vi se solicită telefonic să trimiteţi bani, prin terţi, unor rude despre care vi se spune că au fost implicate în accidente rutiere”, este sfatul oamenilor legii.

Metoda ”PREMIUL”: printr-un mesaj primit pe telefonul mobil sunteţi anunţat că aţi câştigat premii substanţiale, iar pentru a intra în posesia lor vi se solicită să efectuaţi în cel mai scurt timp una sau mai multe acţiuni (de exemplu: oferirea datelor personale, încărcarea unor conturi, plătirea unor comisioane). „Nu daţi crezare veştilor prin care aţi fost anunţaţi că sunteţi “fericiţii” câştigători ai unor concursuri la care nu aţi participat”, vă sfătuiesc poliţiştii.

Metoda ”POMANA”: persoane necunoscute se prezintă la uşă, oferind ”de pomană”. Pe lângă mâncare, vor să ofere şi bani, dar susţin că nu au decât bancnote mari. Victima caută banii spre a da rest şi, în timp ce unul dintre infractori o ţine de vorbă, celălalt îi fură economiile. „Nu permiteţi accesul în locuinţă persoanelor pe care nu le cunoaşteţi şi nu acceptaţi bunuri de la acestea indiferent de pretextul invocat”, recomandă oamenii legii..

Metoda ”INSTALATORUL” - persoane care pretind că reprezintă diverse societăţi (gaz, apă, electricitate etc.) pătrund în locuinţă şi, sub pretextul unor verificări, fie încasează sume de bani şi oferă chitanţe false, fie fură sume de bani lăsate la vedere. „Nu primiţi în casă persoane care pretind că reprezintă diverse societăţi fără a le verifica legitimaţia şi actul de identitate”, spun poliţiştii.

În ultimele zile, poliţiştii au intensificat activităţile de informare, în special cele adresate persoanelor vârstnice, atât prin afişarea unor materiale conţinând recomandări preventive la intrarea în scările blocurilor, cât şi prin discuţii directe cu cetăţenii.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite