Cel mai mai modern Planetariu din Europa va fi la Galați. Doar în Japonia mai există o astfel de tehnologie
0Planetariul Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați va fi dotat cu o tehnologie de ultimă generație, unică în Europa. Este vorba de un tip de sistem LED care mai există la nivel mondial doar în două locuri din Japonia, au anunțat autoritățile județene.
„Pregătim o super investiție la Planetariul Complexului Muzeal de Științele Naturii. Îl vom dota cu tehnologie de ultimă generație, unică în Europa. Este vorba despre un ecran cu rezoluție 8K. Proiecțiile despre stele, planete și alte fenomene cosmice se vor vedea incredibil de frumos, iar experiența vizuală va fi una de neuitat”, a anunțat Costel Fotea, președintele CJ Galați.
Ecranul va fi format din panouri LED special concepute pentru planetariul din Galați, noutatea tehnologică constând în faptul că acestea au din fabricație un aspect curbat, astfel încât tot ansamblul să aibă forma unui dom.
„Practic, vom avea cel mai modern Planetariu din Europa. De altfel, acest tip de sistem LED pentru planetarii mai există la nivel mondial doar în două locuri din Japonia. Mai mult, sistemul audio va fi unul ultraperformant, iar scaunele vor fi complet computerizate și interactive”, a precizat Costel Fotea.
Potrivit sursei citate, proiectul tehnic a fost deja aprobat, astfel încât să putem depune spre finanțare acest proiect.
Prima Grădină Botanică cu alei cu pavaj solar
Grădina Botanică din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii va suferi transformări majore în viitorul apropiat. Una dintre noutăți vor fi aleile cu pavaj solar, care vor asigura energia pentru 10 bănci „inteligente”, dotate cu internet wireless, porturi USB și sisteme wireless de încărcare a telefonului.
Proiectul prevede lucrări majore și la spațiul verde, acolo unde, pe lângă noi soiuri de plante, vor fi create și diverse arii tematice, unde vor fi organizate activități educaționale și non-formale.
În plus, va fi amenajat un sistem modern de irigații, se va moderniza și sistemul de iluminat exterior, vor fi montate 20 de panouri de informare cu touchscreen, va fi creat un amfiteatru înnierbat și va fi amenajat un nou luciu de apă.
Grădina Botanică se întinde pe o suprafață de 18 hectare și are peste 1.300 de specii și soiuri (arbori, arbuști, subarbuști, liane, plante ierboase anuale și perene).