Cât de puternică este autosugestia. Secretul repetării ideilor pozitive minimum 21 de zile
0Autosugestia ne poate distruge viaţa sau ne poate motiva să ne depăşim limitele dincolo de orice aşteptări. Mintea subconştientă este piesa centrală în acest puzzle, pentru că ea va executa ca un soldat conştiincios toate ordinele date de minte.
Puţini dintre noi realizează efectul autosugestiei. Dacă, de pildă, te simţi gras, mai devreme sau mai târziu, te vei îngrăşa. Dacă te consideri un introvertit, aşa vei fi văzut şi de cei din jurul tău. Autosugestia poate fi constructivă sau distructivă.
Ca să evităm partea distructivă şi să ne concentrăm pe partea pozitivă, este necesar să înţelegem mai întâi cum funcţionează autosugestia. ”Este influenţarea propriei conştiinţe prin reprezentări sau idei care capătă un caracter predominant, ajungând să creeze caractere, atitudini şi tot felul de alte manifestări”, explică psihologul Stelian Chivu.
Creierul fiecăruia dintre noi ne ajută sau, dimpotrivă, ne împinge pe marginea prăpastiei în funcţie de programele mentale pe care le asimilăm. Vorbim în special de mintea subconştientă, care se ocupă de tot ceea ce înseamnă sănătate, boală, vindecare, hrană celulară şi chiar evoluţie spirituală.
”Mintea subconştientă preia programele pe care noi i le transmitem fără a le analiza, fără a face diferenţa între ceea ce este fals şi ceea ce este real. De pildă, când repetăm <<e frig afară, o să mă îmbolnăvesc sau o să răcesc>>, mintea subconştientă va prea lua acest program şi îl va executa, transpunându-l în stări şi manifestări. Putem spune <<frigul îmi place şi chiar mă va căli>>, iar efectul va fi unul pozitiv. De ce doar unele persoane se îmbolnăvesc? Pentru că au în structura minţii lor subconştiente programe psihologice negative pe care nu le conştientizează”, detaliază psihologul Stelian Chivu.
Prin urmare, autosugestia care nu este conştientă, nu poate, evident, fi controlată. Sunt persoane, şi nu puţine, care au murit în urma autosugestionării negative. Pe această zonă s-au făcut numeroase studii ştiinţifice care au dovedit puterea autosugestiei De aceea, este important să devenim conştienţi de forţa autosugestionării şi să o controlăm, astfel încât efectele ei să fie doar pozitive.
Originea bolilor este în minte
Autosugestia funcţionează cu gânduri, cu afirmaţii şi emoţii. Dacă ne vom axa pe cele negative, boala ne va bate la uşă mai devreme sau mai târziu. ”Este necesar să fim mereu conştienţi şi să selectăm cu rigurozitate doar programele pozitive pentru că, de multe ori, suntem influenţaţi din exterior în sens negativ. Acest gen de sugestionare din exterior funcţionează când nu avem încredere în noi înşine”, susţine psihologul Stelian Chivu.
Există şi o terapie prin autosugestionare, prin care ne putem schimba modul de gândire, cu condiţia să fim perseverenţi. Programele pozitive trebuie repetate minim 21 de zile sau 40 de zile, spune Stelian Chivu, astfel încât noile idei cu care ne autosugestionăm să se sedimenteze la nivel mental.
”Majoritatea bolilor există ca un potenţial program care se poate manifesta sau nu. Originea bolilor este în minte. Iată deci cât de important este să ne sugestionăm mintea cu programe pozitive, pentru că altfel riscăm să ne lăsăm influenţaţi din exterior sau să ne autosugestionăm cu programe negative”, punctează psihologul Stelian Chivu.
Cheia autosugestionării stă în frazele scurte şi pozitive
Practic, vom repeta aceste programe pozitive, aceste gânduri motivaţionale până când vor deveni un mod de viaţă pentru fiecare dintre noi. Tot ce se găseşte în mintea noastră subconştientă va fi reflectat la nivel de stări şi manifestări. Aceasta poate fi influenţată în aceeaşi manieră în care un general le comandă soldaţilor săi. Ideile pe care le dorim implementate trebuie să fie scurte, clare, pozitive şi aduse mereu la timpul prezent, de genul ”sunt sănătos”, ”sunt puternic” sau ”sunt curajos”.
Eliminarea programelor negative din subconştientul nostru este cheia autosugestiei. Există o nuanţă aici, de care cei care vor implementa această tehnică a autosugestionării trebuie să ţină cont. Nu trebuie folosite negaţii sau cuvinte negative în ceea ce vrem să transmitem minţii suconştiente pentru că acestea vor avea efect invers. De pildă, nu este recomandat să se spună ”nu mă voi îmbolnăvi”.
”Sunt folosite cuvintele <<nu>> şi <<boală>>, iar acestea se vor traduce, de fapt, la nivel de minte subconştientă ca <<boală>>. Este indicat să se folosească cuvinte precum <<sănătate>>, pentru că are o cu totul altă vibraţie. Autosugestia funcţionează cel mai bine seara, înainte de culcare, când aceste programe pot fi repetate şi se pot sedimenta mult mai bine la nivel mental. Poţi să te culci cu ideile altora şi vei ajunge să le urmezi sau te poţi culca cu ideile tale, care să fie despre armonie, sănătate, prosperitate şi iubire, iar rezultatele nu vor întârzia să apară ”, conchide psihologul Stelian Chivu.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Efectele psihologice ale rugăciunii. Cum reuşesc călugării să atingă pacea mentală
Piedicile în calea fericirii. Cum identificăm „butonul“ care ne induce starea de bine