Cât de des trebuie verificat nivelul uleiului din motor. Ce se întâmplă dacă componentele acestuia nu sunt lubrifiate corespunzător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Verificarea uleiului din motor este una dintre cele mai uşoare operaţii ce pot fi făcute chiar şi de către şoferii care nu au niciun fel de cunoştinţe de mecanică. Şi aşa, mulţi conducători auto circulă cu nivelul uleiului sub limita normală.

După cum majoritatea şoferilor ştiu, verificarea nivelului de ulei din motor se face prin vizualizarea jojei, după ce ne-am asigurat înainte că maşina a fost parcată într-o zonă plană, astfel încât să nu primim informaţii false. De preferat este ca această operaţiune să fie făcută odată pe lună, înainte de a pleca cu maşina, astfel încât acurateţea verificării nivelului de ulei să fie şi mai mare.

”Joja are două gradaţii, minim şi maxim, şi, evident, nivelul uleiului din motor trebuie să fie între aceste gradaţii, astfel încât motorul să funcţioneze la parametri normali. De preferat este ca nivelul uleiului să fie verificat dimineaţa, deoarece acesta este coborât total în baia de ulei. Procedura este foarte simplă. Se scoate joja şi se şterge cu o cârpă uscată, după care se introduce în lăcaşul ei şi se scoate iar, vizualizând nivelul uleiului. Aşa cum spuneam, dacă nivelul de ulei este între cele două gradaţii, totul este în regulă”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.

Întrebarea care se pune este ce facem dacă nivelul de ulei este sub limita minimă indicată pe jojă. Într-un astfel de caz, vom cumpăra un litru de ulei de la un comerciant autorizat, dându-i în prealabil informaţiile legate de capacitatea cilindrică a maşinii, astfel încât acesta să fie perfect compatibil cu nevoile motorului.

”Mulţi şoferi circulă, din păcate, cu un nivel al uleiului de motor scăzut tocmai pentru că nu îl verifică periodic, deşi procedura este banal de simplă şi îţi ia maxim un minut. Maşina consumă în timp ulei, mai ales dacă acesta nu este de bună calitate, prin urmare nu trebuie să ne facem griji dacă constatăm în timp că nivelul acestuia a scăzut. Ce putem face în schimb este să verificăm cel puţin odată pe lună nivelul uleiului din motor şi să cumpărăm mereu ulei doar de la comercianţi autorizaţi, astfel încât să evităm uzarea şi defectarea prematură a unor componente ale motorului”, susţine Florin Marin Bogdan.

O altă cauză a consumului mare de ulei de motor este modul de condus al unor şoferi. Aceştia pleacă la drum imediat după ce au pornit maşina, fără să aştepte măcar un minut ca uleiul să lubrefieze toate componentele motorului înainte ca acesta să intre în sarcină.

În concluzie, pentru a preîntâmpina problemele legate de lubrefierea necorespunzătoare a componentelor motorului, verificaţi nivelul de ulei cel puţin odată pe lună, cumpăraţi ulei doar de la comercianţi autorizaţi şi nu plecaţi cu maşina de pe loc imediat după ce a-ţi pornit motorul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite