Casa părintească a lui Alexandru Ioan Cuza, renovată cu fonduri europene. Domnitorul Unirii a locuit în Galați VIDEO

0
0

Casa în care a copilărit Alexandru Ioan Cuza, domnitorul care a realizat Unirea Principatelor Române din anul 1859 – numită şi „Mica Unire”, este renovată cu fonduri europene. 

Casa în care a copilărit domnitorul Cuza, renovată Foto: Consiliul Județean Galați
Casa în care a copilărit domnitorul Cuza, renovată Foto: Consiliul Județean Galați

În cadrul unui proiect cu fonduri europene de 3 milioane de lei, primul muzeu din Galaţi este consolidat şi dotat cu vitrine şi panouri de expunere moderne. Se desfăşoară lucrări de consolidare, restaurare şi amenajare De asemenea, se va realiza şi un tur virtual al clădirii.

„După consolidarea clădirii, constructorul lucrează la amenajarea interioară. Zilele acestea se montează pardoseala din marmură, după care vor fi instalate corpurile de iluminat și echipamentele pentru climatizare, ele fiind deja achiziționate. La exterior trebuie finalizat soclul, de montat ușa, de realizat ultimele finisaje și de refăcut curtea interioară”, a anunțat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Casa părintească a lui Alexandru Cuza

Casa a fost cumpărată în anul 1827 de Ioan Cuza, tatăl lui Alexandru Ioan Cuza. Domnitorul român Alexandru Ioan Cuza şi-a petrecut copilăria şi o bună parte din tinereţe. Potrivit istoricilor, acesta a locuit în casă şi după căsătoria cu Elena, în 1843, dar şi în perioada în care a fost pârcălab de Galaţi. 

Din 1913, în fosta casă a lui Cuza a funcţionat Şcoala de fete, iar în anii 1916-1918 a fost spital pentru răniţi şi a găzduit familii de refugiaţi.

Din iniţiativa unor gălăţeni, în anul 1937 s-a constituit Asociaţia "Casa Cuza Vodă". Din fondurile strânse prin subscripţie publică, donaţii şi contribuţia autorităţilor locale şi centrale, Asociaţia a cumpărat fosta casa părintească a lui Alexandru Ioan Cuza şi, la 24 ianuarie 1939, a fost inaugurată ca muzeu. 

În curtea muzeului se află un alt monument istoric, bustul lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Unirii, realizat la 1886, înscris în lista monumentelor istorice. 

În primele trei săli de la parter, vizitatorii pot vedea mobilierul din cele mai reprezentative stiluri ale epocii, piesele decorative de factură europeană, obiectele care au aparţinut unor personalităţi locale şi naţionale amintesc de ospitalitatea unor renumite gazde de altădată: Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Costache Negri.

Se remarcă în acest ambient: garnitura de mobilier dăruită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza colaboratorului său Anghel Duca, biblioteca lui Mihail Kogălniceanu şi gheridonul ministrului Gheorghe Lecca (daruri din partea Regelui Carol I), dar şi piesele din serviciile de masă ale familiilor Cuza, Negri, Kogălniceanu. 

Bijuterie unică, în Casa Cuza

De asemenea, Casa Cuza din Galaţi găzduieşte o bijuterie unică în Europa. Este vorba de un automobil de lux, marca Dion Bouton, vechi de 118 ani. Potrivit muzeografilor, este un automobil fabricat acum 123 de ani, o veritabilă bijuterie tehnică a vremii. Este evaluată la aproape un milion de euro, în lume fiind doar trei astfel de exemplare, expuse la muzee din Anglia şi SUA. 

Automobil de lux, marca Dion Bouton FOTO: Consiliul Județean Galați
Automobil de lux, marca Dion Bouton FOTO: Consiliul Județean Galați

„În anul 1900, maşina De Dion Bouton aparţinea lui Nicu Cincu, fiul lui Anton Cincu, marele filantrop din Tecuci. Nicu Cincu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Covurlui, foloseşte acest automobil până în anul 1927, când îl vinde unui maistru de la Şantierul Naval din Galaţi. În anul 1956, automobilul De Dion Bouton a fost cumpărat de Muzeul Regional de Istorie Galaţi, cu suma de 2000 de lei, fiind unic în România şi printre puţinele fabricate în 1898”, povesteşte profesorul Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie ”Paul Păltănea” Galaţi.

Galaţi


Ultimele știri
Cele mai citite