Bulzul ardelenesc, o reţetă delicioasă inventată de strămoşi
0Acest preparat atât de popular în Ardeal, dar şi în Moldova, a plecat de la simpla mămăligă, făcută de ţărani pentru a-şi potoli foamea, iar în timp s-au adăugat diverse ingrediente pe care sătenii le aveau în ogradă: ouă, brânză de burduf, cârnaţi şi şuncă.
Bulzul ardelenesc este acelaşi cu boţul moldovenesc, diferenţa fiind că ardelenii îl fac sub forma unui bulgăre, iar ulterior preparatul se bagă la cuptor, în timp ce moldovenii îl fac mai plat şi preferă să îl rumenească pe plită. Ingredientele sunt practic aceleaşi.
”Acest fel de mâncare este considerat de poveste, nu pentru că ar aduce neapărat cu o poveste, ci pentru că ţăranul român avea la dispoziţie toate ingredientele în propria gospodărie şi îl putea pregăti uşor, mai ales în iernile crâncene, când nu prea putea ieşi din casă”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.
Interesant este cum le-a venit ţăranilor ideea preparării bulzului ardelenesc. Românii au mâncat mereu mămăligă, de multe ori goală, pentru că nu aveau bani şi nici alte resurse pentru a o combina cu altceva. Ulterior, ţăranii au început să adauge şi alte ingredinte la mămăligă, aşa cum în Muntenia se mănâncă de exemplu mămăligă cu brânză şi smântână sau mămăligă cu brânză şi ouă ochiuri.
Ingrediente pentru patru persoane:
-mălai-400 de grame;
-ulei-100 ml;
-brânză de burduf-200 de grame;
-brânză telemea-200 de grame;
-ouă-opt bucăţi;
-cârnaţi de casă-200 de grame;
-costiţă afumată-200 de grame;
-sare-după gust.
Nu există o reţetă ideală pentru bulz
Bulzul ardelenesc s-a născut din necesitatea ţăranului de a găti ceva rapid cu ingredientele pe care le avea la îndemână. Nichi Măricine spune însă că nu este nimic greşit dacă cârnaţii de casă şi costiţa afumată sunt substituite cu ciupercile, în măsura în care cel care găteşte doreşte să facă acest lucru.
Pentru a realiza produsul, este nevoie de un vas mai mare, care va fi ”căptuşit” cu mămăligă, iar în interiorul acesteia se va pune brânza de burduf şi telemeaua, costiţa şi câteva ouă. Se căpăceşte apoi partea superioară a bolului cu mămăligă şi se bagă la cuptor.
După 15 minute, preparatul se scoate de la cuptor şi se serveşte cu ouă ochiuri lângă mămăliga umplută cu ingredientele amintite, dar şi cu brânză rasă deasupra, smântână sau murături, după gust. ”În privinţa bulzului ardelenesc, nu putem spune că există o aşa numită reţetă ideală. Ingredientele folosite la bulzul tradiţional sunt cele pe care le-am amintit, dar unele dintre acestea pot fi înlocuite, după preferinţa celui care face preparatul”, precizează Nichi Mărăcine.
Ardelenii preferă să servească bulzul puţin mai încărcat, cu cârnaţi de casă şi costiţă afumată, pe când moldovenii folosesc ingrediente mai uşoare, punând de multe ori în mămăligă doar brânză de burduf, telemea şi câteva ouă.