Biserica din sudul Moldovei cu ziduri de incintă pentru apărare împotriva invadatorilor

0
Publicat:

Biserica Banu, din nordul județului Galați, este unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din sudul Moldovei. Cu o vechime de 200 de ani, este singurul lăcaş de cult înconjurat de un zid de incintă.

Zidul de incintă se păstrează întreg FOTO: C.Mazilu
Zidul de incintă se păstrează întreg FOTO: C.Mazilu

Ansamblul bisericii Banu de la Nicoreşti, alcătuit din biserica Sfântul Nicolae şi zidul de incintă, a fost realizat de banul Nicolae Lenţea (Lentin) în anul 1800. Ctitorii, Banul Nicolae Lentin şi soţia sa Catinca, erau greci veniţi în Moldova cu domnitorul Alexandru Moruzzi. Construirea bisericii a început în anul 1800, sfinţirea în 1807, iar zidul de incintă s-a terminat în anul 1868.  

Biserica are peste 200 de ani vechime şi este singurul lăcaş de cult înconjurat de un zid de incintă care se păstrează întreg. După moartea fiului, soţii Lentin au închinat biserica mânăstirii Neamţ. 

Zidul de incintă înconjoară Biserica

Biserica a fost sfinţită în anul 1807 de către episcopul Romanului Gherasim, iar în anul 1814 a fost construit zidul de incintă care înconjoară lăcașul de cult şi care are o formă trapazoidală.

În anul următor a fost construit un corp de case cu cinci camere, ca locuinţă pentru preot şi un beci care avea legătură cu beciul de sub conacul moşiei. În ceea ce priveşte ctitorul bisericii, Banul Nicolae Lenţu ajuns ispravnic în ţinutul Tecuci, se pare că era la origine grec şi a venit în Moldova odată cu domnitorul Alexandru Moruzi în 1789. Banul Nicoale avea o fiică pe nume Catinca şi un fiu, Ioan, al cărui mormânt se află în curtea bisericii.

Biserica Banu, veche de peste două secole FOTO: C. Mazilu
Biserica Banu, veche de peste două secole FOTO: C. Mazilu

Potrivit descrierilor făcute de istorici, uşa de intrare în biserică are, la partea superioară, o deschidere în arc trilobat. Pronaosul şi naosul au forme pătrate şi sunt separate printr-un arc dublu, lat de 120 cm. Deasupra pronaosului se ridică turla clopotniţei, cu bază pătrată, iar peste naos se dezvoltă turla cilindrică a Pantocratorului. Ceea ce s-a păstrat original sunt în primul rând iconostasele, de o mare frumuseţe şi migală, cu pictură originală pe ele. De asemenea, catapeteasma este cea originală. Pictura neobizantină este executată de pictorul C. Scuratoschi din Tecuci, în anii 1946-1947.

Lângă biserică a fost ridicat un complex muzeal, care adăposteşte o bogată colecţie de icoane. De asemenea, în muzeu pot fi admirate aproape 100 de cărţi bisericeşti vechi, cu caractere chirilice, în limba română. Biserica mai are amenajat și un valoros muzeu unde sunt expuse costume populare și obiecte tradiționale străvechi.

Realizată în stil moldovenesc, biserica a avut trei turle, dar după cutremurul din 1940 a rămas cu două. La acea vreme, Direcţia Monumentelor Istorice a întocmit un proiect, iar cheltuielile de reparaţii au fost suportate de enoriaşi şi de Departamentul Cultelor.

Cutremurele din anii 1977, 1986, 1990 au provocat şi apoi au amplificat fisuri majore în zidurile bisericii ce au condus la ample lucrări de consolidare.

În anul 2019 a fost înaintată de către Protoieria Nicoreşti documentaţia de schimbare a grupei valorice a ansamblului Bisericii Sfântul Nicolae - Banu, monument istoric, din grupa B, în grupa A. Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a refuzat acordarea avizului. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite