Craniu și oseminte descoperite pe Faleza Dunării din Galați de muncitorii care plantau copaci

0
Publicat:

Un craniu uman a fost descoperit în Galați, pe Faleza Superioară a Dunării, de muncitorii care plantau copaci în zonă. Rămășițele umane provin de la un vechi cimitir, care a aparținut Bisericii Precista.

Oseminte umane, pe Faleza Dunării din Galați FOTO : Direcția Județeană pentru Cultură Galați
Oseminte umane, pe Faleza Dunării din Galați FOTO : Direcția Județeană pentru Cultură Galați

Reprezentanții societății Gospodărire Urbană au alertat autoritățile, iar la fața locului a fost chemată poliția și un specialist de la Direcția Județeană de Cultură Galați. Din primele date, rămășițele sunt vechi și provin din fostul cimitir al Bisericii Precista. 

„Echipa de muncitori care era desemnată în zonă, în timp ce săpa groapa pentru a planta copaci, a găsit niște oseminte. Săpând mai departe, muncitorii au găsit și un craniu. Pare a fi uman. Am alertat autoritățile, a venit la fața locului și un reprezentat al Direcței Județene pentru Cultură Galați, care ne-a spus că ar fi sit arheologic. Momentan am blocat orice plantare acolo în zonă. Este vorba de taluzul superior al Falezei Dunării, chiar în dreptul hotelului Faleza”, a declarat pentru „Adevărul“ Dragoș Magearu, directorul SC Gospodărire Urbană.

Zona respectivă va fi verificată de arheologi pentru a se stabili dacă mai există și alte rămășițe umane.

„Eu și un arheolog de la Muzeul de Istorie am fost la fața locului și am prelevat restul de oseminte care se vedeau cu ochiul liber. Din observațiile noastre este vorba despre o parte din fostul cimitir al bisericii Precista. Acolo este o zonă protecție a Bisericii Precista. Osemintele vor merge la Muzeul de Istorie. S-a dispus încetarea lucrărilor”, a explicat Maria Răileanu, inspector la Direcția Județeană pentru Cultură Galați.

Biserica Precista, cel mai vechi monument din Galați FOTO: Arhivă Adevărul
Biserica Precista, cel mai vechi monument din Galați FOTO: Arhivă Adevărul

Biserica Precista este cel mai vechi monument istoric din orașul de pe malul Dunării. În secolul al XVII-lea, această biserică era lăcaș de cult, dar și cetate de apărare împotriva cotropitorilor.

Biserica a fost construită în timpul domniei lui Vasile Lupu. Potrivit legendei, deasupra altarului Bisericii Precista exista o cameră mare, în care, în timpul năvălirilor oştilor otomane, erau puse la adăpost obiectele de valoare. Legenda mai spune că, de pe malul gălăţean, se intră în tunel prin altarul Bisericii Precista situată pe Faleză. Tot în această încăpere s-ar fi aflat şi intrarea secretă într-un tunel.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite