Avem sau nu nevoie de carne? Nutriţioniştii avertizează tranşant: „Informaţiile despre cât de nocivă este carnea sunt simple manipulări“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până mai ieri simbol al forţei şi al sănătăţii, carnea a devenit în ultimii ani subiect al suspiciunilor. Specialiştii în nutriţie lămuresc controversele iscate în jurul interdicţiilor drastice.

Să nu mănânci carne pare să se fi transformat în timp mai mult într-o modă. Medicii nutriţionişti atrag atenţia că suspiciunile care s-au creat în jurul consumului de carne sunt intenţionat plasate de către cei care promovează alte curente alimentare.

„Ca şi medic nutriţionist este de datoria mea să le spun oamenilor adevărul. Informaţiile pe care le auziţi despre cât de nocivă este carnea sunt simple manipulări. Cei care sunt raw vegan, de exemplu, vor doar să-şi vândă ideea, să atragă cât mai mulţi adepţi. Consumul de carne este esenţial pentru organism”, a declarat Magdalena Moroşanu, medic nutriţionist.

De ce are nevoie omul de carne în alimentaţie?

Carnea este unul dintre alimentele cele mai hrănitoare, pentru că are în compoziţia chimică proteine de înaltă calitate. Proteine sunt „cărămizile“ din care este construit organismul, spun nutriţioniştii. Mai mult, carnea este principala sursă de energie pentru creier. Conţine creatină, cea care este responsabilă de formarea unei rezerve importante de energie în muşchi şi creier. Aportul de creatină în organism poate fi asigurat doar prin consumul de carne, substanţa proteică neexistând în nicio sursă vegetală.

„Carnea, ca aliment, este valoros prin valoarea proteică, la fel ca proteina din ou sau lapte. Carnea are aminoacizi esenţiali, extrem de importanţi pentru sănătate. Evident că depinde din ce animal provine şi felul în care este preparată”, a explicat Magdalena Moroşanu, medic nutriţionist.

Atenţie la modul de preparare a cărnii

Este de preferat să gătiţi carnea la grătar sau rotisor, pentru că astfel sunt eliminate grăsimile excedentare şi toxinele, fără ca ele să reintre în contact cu bucata de carne. La polul opus, din punct de vedere al valorii nutritive, se află carnea prăjită în ulei, unt sau untură. „Prăjelile nu sunt niciodată recomandate. Nu există carne nesănătoasă, ci doar carne preparată greşit. Prăjirea ei este una dintre variantele nesănătoase”, a precizat nutriţionistul Magdalena Moroşanu.

Măsura rămâne cea mai importantă

Medicii specialişti atrag atenţia că moderaţia rămâne cea mai importantă armă în comportamentul alimentar. Înainte de a alege carnea, trebuie urmărită cu atenţie cantitatea de grăsime pe care o conţine.

„Dintre toate cărnurile, încă rămâne pe margine carnea de porc. Cea de vită şi de pasăre sunt acceptate ca fiind cele sănătoare. Bineînţeles că este extrem de important cum sunt crescute animalele. Măsura este importantă. De asta eu atrag atenţia şi asupra dietelor numai cu proteine. Are şi ea defectele ei, pentru că sunt efecte negative dacă mâncăm numai carne. Slăbeşti că nu ai grăsimi, dar suferă ficatul, mediul intern. Deci totul cu măsură şi combinat cu glucide din orez, paste, fainoase, plus legume”, a adăugat medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu.

Alimentaţia viitorului, alimentaţia străbunilor

Specialiştii au constatat că tendinţele internaţionale sunt de a reveni la alimentaţia sănătoasă, folosind toate principiile alimentare. Cum proteina de cea mai bună calitate este cea animală, este inclusă în tendinţe. Mai mult, studiile recente readuc ouăle în prim-plan. „Oul a redevenit foarte sănătos, iar în prezent se recomandă un ou zilnic. Iniţial, s-a mers pe ideea că gălbenuşul conţine colesterol, dar ultimele studii au dovedit că valoarea colesterolului din sânge nu depinde prea mult de colesterolul alimentar. Vom reveni la alimentaţia străbunicilor noştri. Problema a fost mereu măsura, cantitatea, nu felul”, a explicat nutriţionistul Magdalena Moroşanu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite