Au început înscrierile viitorilor şcolari, în „clasa zero”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acesta este ultimul an în care copiii mai pot fi înscrişi direct în clasa I-a. Inspectoratul Şcolar îi asigură pe părinţi că n-au motive să asalteze secretariatele şcolilor pentru că niciun copil nu va rămâne neînscris.

Părinţii ai căror copii urmează să împlinească vârsta de şase ani până la finele lunii august sunt aşteptaţi să se prezinte la şcolile la care sunt  arondaţi (în funcţie de domiciliu) pentru a completa formularul de înscriere.
Pot fi înscrişi şi copii care vor împlini vârsta de de şase ani ceva mai târziu,  după data de 1 septembrie, însă în cazul acestora este necesar un aviz medical care se obţine în urma unui consult menit să stabilească dacă viitorul boboc este suficient dezvoltat, din punct de vedere fizic şi psihic, pentru a începe viaţa de şcolar în clasa pregătitoare.

Conducerea Inspectoratului Şcolar îi sfătuieşte pe părinţii acestor copii să nu asalteze secretariatele şcolilor pentru că niciun copil nu va rămâne neînscris chiar  dacă au fost completate clasele şcolilor la care sunt arondaţi.

Părinţii pot opta pentru grădiniţă sau şcoală, dar şi pentru o unitate de învăţământ din afara circumscripţiei, prioritate  având însă cei care locuiesc în proximitatea şcolii..

„Este ultimul an în care se mai fac înscrieri direct la clasa I, iar copiii care nu vor fi înscrişi în 2012, de la anul, vor trece obligatoriu prin clasa pregătitoare pregătitoare, chiar dacă au împlinit şapte ani. Aşadar, înscrierea copiilor, care nu necesită evaluare medicală este obligatorie”, a declarat prof Laura Marin, inspector şcolar general.

Cererile-tip pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului, însă pot fi completate şi online, pe un formular disponibil pe site-ul Ministerului Educaţiei, accesând butonul cu inscripţia „Înscriere în învăţământul primar”. În cazul completării online, părintele va trebui să meargă totuşi la unitatea de învăţământ la care doreşte înscrierea copilului, pentru validarea cererii.

Actele necesare la înscriere sunt: cerere-tip de înscriere; copii după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal; certificatul de naştere al copilului; documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare/clasei I (acolo unde este cazul); alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi a fost înfiinţat un număr de telefon la care, între orele 8.00 – 16.00, părinţii pot suna gratuit pentru a obţine o programare la înscriere.
 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite