Artă picturală japoneză la Universitatea ”Dunărea de Jos”. Lucrările reprezintă viziunea unui artist plastic român de origine greacă

0
0
Foto: UGAL
Foto: UGAL

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi se înscrie în circuitul muzeal dedicat evenimentului european Noaptea Muzeelor 2019 cu expoziţia temporară ReSonance – Artă picturală japoneză, realizată de artistul plastic gălăţean Roland Pangrati.

Curatoarea expoziţiei este Hiroko Narizuka, din Tokyo, Japonia. Expoziţia este rodul colaborării între Muzeul Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi instituţia gazdă şi va fi deschisă în Sala paşilor pierduţi de la sediul Rectoratului, în perioada 18 – 24 mai 2019 (putând fi vizitată în noaptea de 18 - 19 mai până la miezul nopţii).

Lucrările reprezintă viziunea unui artist plastic român de origine greacă, Roland Pangrati, care şi-a confirmat valoarea în cadrul numeroaselor expoziţii prezentate în România şi în Europa, afirmându-se în domenii precum arta monumentală, pictura dar şi designul interior. Picturile „rezonează“ printr-o tehnică modernă de tridimensionalitate subtilă. Privitorul are senzaţia că se integrează profund în atmosfera degajată de fiecare lucrare dar şi de întreg universul picturilor, grupate pe principiul punctelor cardinale de rezonanţă.

Pentru a completa acest univers integrator, fiecare din cele 7 picturi „rezonează“ în plan sonor. Artistul Roland Pangrati, autorul tablourilor, a colaborat cu Eugen Dan Drăgoi, dirijor de orchestră şi compozitor, care a realizat o coloană sonoră pentru fiecare lucrare în parte. Lucrări muzicale vor „rezona“ concomitent din spatele fiecărei picturi generând, la rândul lor, o vibraţie complexă menită să introducă privitorul în propriul univers ca parte a întregului cosmos.

Autorul coloanei sonore a utilizat o scară naturală stilizată, de inspiraţie japoneză, reprezentând rezonanţa naturală a sunetelor pornind de la rezonanţa cosmică a planetei Pământ, situată în jurul frecvenţei notei Mi. Privitorul care se va apropia de una dintre lucrări va auzi în prim-plan coloana sonoră a lucrării respective iar în planul secund muzica dedicată celorlalte lucrări, aflate în armonie cu întregul univers sonor şi vizual creat.

Sunt îmbinate sunetele naturale muzicale, cu zgomote din natură şi cu sunete de sinteză pentru a sugera alăturarea dintre texturile prezente în lucrările vizuale, menite să creeze un univers aparte, asemenea fiecărui om care se va regăsi în lucrările prezentate. Colaborarea dintre cei doi artişti este extrem de interesantă fiindcă lucrările sunt inspirate reciproc: compozitorul a realizat muzica pornind de la unele lucrări ale pictorului, iar pictorul şi-a continuat opera ascultând muzica realizată de compozitor. 

Galaţi


Ultimele știri
Cele mai citite