Arta negocierii. De ce este esenţial să o stăpânim, cu noi înşine şi cu ceilalţi. Ce abilităţi ne formează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO www.avocatnet.ro
FOTO www.avocatnet.ro

Negocierea este importantă la orice pas, fie că vorbim de viaţa personală, societate sau job. Ca să putem negocia eficient este esenţial să ne cunoaştem bine pe noi înşine. Asta înseamnă să ştim atât punctele forte, cât şi pe cele slabe, dar şi nevoile pe care le avem.

Negocierea este extrem de importantă atât în viaţa de familie, cât şi în societate şi mai ales în afaceri. 

Cei care o stăpânesc dobândesc o serie de abilităţi pe care altfel nu le-ar obţine niciodată. Este vorba de flexibilitate mentală, capacitatea de-a gândi rapid şi de a-şi stăpâni emoţiile, rezistenţă la stres şi, nu în ultimul rând, abilitatea de-a ieşi cu bine din situaţii dificile.

”Negocierea este un proces de comunicare conştient, dar şi inconştient, care se desfăşoară atât ofensiv, cât şi defensiv. O parte vrea ceva de la altcineva şi au loc o serie de discuţii pentru ca fiecare să obţină în final ceea ce doreşte. Ca să stăpâneşti arta negocierii, e nevoie să cunoşti puţină psihologie, să ai tact, răbdare şi perseverenţă”, explică psihologul Stelian Chivu.

Cea mai importantă şi mai dificilă negociere este cea cu noi înşine. Dacă avem succes pe această zonă, cu siguranţă vom stăpâni arta negocierii şi în exterior. 

Ca să ajungem în acest punct avem nevoie de energie, pregătire şi, aşa cum aminteam anterior, de răbdare şi perseverenţă, pentru că această abilitate nu se dezvoltă în câteva zile.

Este important să ne cunoaştem

În primul rând, e necesar să ne cunoaştem mai bine. Trebuie să ştim astfel că o parte a minţii noastre acţionează instinctiv şi afectiv, în timp ce altă parte a acesteia acţionează încet, rational şi logic. Arta negocierii înglobează impulsul pe care toţi îl cunoaştem sub denumirea ”eu vreau”, ce include la rândul lui două funcţii distincte.

”E vorba într-o primă fază de strângerea de informaţij şi influenţarea comportamentului. Dacă ne referim la negocierea interioară, e o discuţie cu mintea, cu egoul vizavi de eliminarea unor programe negative, cum ar fi statul exagerat pe telefon, de pildă. Prin urmare, am nevoie să mă înţeleg, să mă cunosc, astfel încât să aflu informaţii despre momentele în care nu reuşesc să mă controlez şi stau exagerat de mult pe telefon”, spune psihologul Stelian Chivu. 

A doua funcţie este caracterizată cel mai bine de expresia ”îmi dai ca să îţi dau”. Negocierea cu noi înşine intervine când conştientizăm că ne putem folosi mai bine timpul decât stând pe telefon.

Prin urmare, ne putem impune singuri să stăm, de pildă, doar 30 de minute pe telefon, iar apoi să facem altceva util. Nu ne va ieşi din prima, iar tendinţa programelor negative va fi să preia controlul şi să ne facă să uităm ce ceea ce am stabilit deja.

Negocierea în familie

Ca să poţi negocia cu succes în propria familie, este important să simţi ceea ce simt cei dragi. Putem veni astfel în întâmpinarea nevoilor lor chiar înainte ca aceştia să devină conştienţi de ele, iar ei, la rândul lor, vor face acelaşi lucru cu noi.

Negocierea la job

Când ne referim la negocierea pe partea profesională, este esenţial să ne cunoaştem propriile puncte forte, pentru ca apoi să le folosim adecvat în discuţii. În acest mod nu vom plusa mai mult decât e nevoie, dar nici nu ne vom subestima.

Nevoile reale

Un rol important în negociere, fie că vorbim de cea interioară sau cea exterioară, îl au întrebările pe care ni le punem. Ca să avem o bază pentru negociere, e necesar să ne cunoaştem foarte bine slăbiciunile şi calităţile. În acest fel vom găsi rapid cea mai bună metodă de negociere cu noi înşine, ce ne va folosi ca bază şi pentru negocierile pe care le purtăm în exterior.

”Una din cele mai importante întrebări pe care trebuie să ni le punem este <<care sunt nevoile mele reale?>> Prin asta înţelegem, evident, nevoile de bază, cum sunt hrana şi odihna şi nu statul pe telefon sau la calculator. Odată ce le-am înţeles, negociem cu interiorul nostru să le satisfacem cu prioritate pe acestea şi apoi să facem şi altceva, dar cu moderaţie”, explică psihologul Stelian Chivu. (foto dreapta) 

psiholog Stelian Chivu FOTO arhiva personala

Reflectă ceea ce suntem ca oameni

Esenţiale sunt şi întrebările: ”Cum negociez cu mine însumi şi ce simt în acele momente?, ”Cât timp durează să obţin ce vreau?”. 

La fel de important este să aflăm şi ce ne motivează să acţionăm în general ca să ştim ce mecanisme din noi să activăm pentru a pune lucrurile în mişcare.

Negocierea nu poate fi limitată în timp. Va trebui să investim atât timp şi energie cât este necesar pentru a obţine ceea ce ne dorim.

Pe parcurs vom dezvolta mai multe abilităţi, cum este capacitatea de-a ne atinge scopurile, de-a exercita un anumit control asupra situaţiilor cu care ne confruntăm şi a noastră înşine.

În egală măsură ne dezvoltă încrederea în sine şi capacitatea de-a fi lider.

”Arta negocierii nu trebuie folosită în sens egotic, distructiv sau manipulator. Se va întoarce ca un bumerang asupra celor care o practică. Negocierea este o ştiinţă a forţei fără forţă. Când reuşim să stăpânim arta negocierii cu noi înşine, negocierea exterioară devine o oglindă a ceea ce suntem ca oameni”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Psiholog: „În noi stă puterea de a ne sabota sau vindeca“. Care sunt cuvintele antidot al eşecului

Cum ne influenţează ADN-ul gândurile şi emoţiile. Cea mai puternică stare care vindecă şi bolile fizice

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite