Ce înseamnă cu adevărat să fii liber să-ţi trăieşti viaţa şi cum te poţi păcăli singur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Pentru mulţi dintre noi libertatea se traduce prin bani şi mentalitatea că putem face orice ne trece prin cap, chiar dacă le călcăm în picioare drepturile celorlalţi. Adevărata libertate înseamnă sănătate, accesul la imaginaţie şi intuiţie, autocontrol şi puterea de-a ne alege drumul, dar cu responsabilitate.

La noi s-a împământenit o expresie care este de multe ori înţeleasă greşit. ”Să fiu liber ca să îmi trăiesc viaţa” înseamnă să faci ceea ce îţi place, dar fără să le afectezi drepturile celor cu care interacţionezi. Este până la urmă o regulă de bun simţ, de bună creştere.

Cei care trec peste ea nu îşi trăiesc viaţa, ci abuzează de buna credinţă a celorlalţi. În egală măsură, se folosesc de această expresie ca să fugă de responsabilităţile pe care le au sau pe care e necesar să şi le asume.

”De multe ori ne păcălim singuri pentru că nu simţim propria libertate, pentru că nu ştim cu adevărat ce înseamnă libertatea pentru noi. Ea poate înseamna cu totul altceva pentru fiecare dintre noi, în funcţie de locul de origine, de educaţia primită, vârstă şi influenţa societăţii”, explică psihologul Stelian Chivu.

Pentru unii dintre noi libertatea înseamnă să aibă cât mai mulţi bani ca să facă ce vor, în timp ce pentru alţii înseamnă sănătate, pentru că fără ea nu poţi să faci aproape nimic. De cele mai multe ori, nu ştim ce înseamnă, de fapt, să fii liber.

”Am avut un pacient care avea o casă la mare. Credea că mergând acolo va fi liber, dar, de fapt, el căuta relaxare, pace, linişte şi un colţ de natură. Un alt pacient nu rezista acasă mai mult de câteva zile şi pleca ca să fie liber, spunea el. Nici unde se ducea nu stătea mai mult de câteva zile şi revenea acasă. Ceea ce el vedea ca libertate era doar o stare de agitaţie care îl determina să oscileze permanent între călătorii şi statul acasă”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Vindecarea de traume şi fobii  

Prin urmare, libertatea poate fi înţeleasă şi trăită cu adevărat doar după ce persoana în cauză îşi vindecă traumele şi fobiile psihice şi emoţionale. Din acest motiv se nasc numeroase conflicte în prezent atât la  nivel familial, cât şi la nivelul unor grupuri sociale şi chiar a societăţii, pentru că fiecare dintre noi are propria interpretare a libertăţii şi tinde să o impună şi celorlalţi.

Nivelul de conştiinţă al fiecăruia dintre noi defineşte practic modul în care se raportează la libertate. E necesar ca aici să scoatem în evidenţă o nuanţă. Există libertate interioară şi libertate exterioară. Aceasta din urmă depinde de mulţi factori, iar de cele mai multe ori nu o putem influenţa.

”În schimb, libertatea interioară este influenţată doar de noi. Ţine de autocunoaştere şi de autocontrol. Conform piramidei lui Hawkins, libertatea este baza, ceea ce înseamnă că fiecare stare este monitorizată şi catalogată. Pe româneşte spus, fără temelie, nu există casă”, spune psihologul Stelian Chivu.

Există chiar şi ceea ce specialiştii numesc libertatea ecologică, care se traduce simplu prin aceea că nu trebuie să îl deranjezi pe cel de lângă tine. De pildă, nu dai muzica la maxim ca să te simţi ”liber”, asurzindu-i pe vecini care poate dorm sau au copii mici.

”Este vorba şi despre asumarea responsabilităţii. Cu cât libertatea este mai mare, cu atât şi responsabilitatea trebuie să crească proporţional. Puţini sunt însă cei care înţeleg legătura dintre cele două noţiuni”, explică psihologul Stelian Chivu.

Suntem creatorii propriei libertăţi

Libertatea interioară aduce cu ea şi o foarte mare putere interioară, iar aceasta generează o forţă pe măsură şi în exterior. Libertate interioară înseamnă capacitatea de a-ţi cunoaşte mentalul şi emoţionalul, iar toate acestea să le poţi manifesta apoi în planul fizic.

Libertatea mai poate fi reală sau imaginară. Libertatea reală ne permite să cumpărăm diverse lucruri pentru că dispunem de resurse financiare, în timp ce libertatea imaginară este mult mai valoroasă şi înseamnă accesul la intuiţie şi imaginaţie, printre multe altele. Libertatea adevărată se descoperă, se obţine şi chiar se cultivă.

Libertatea fizică înseamnă pe scurt sănătate şi siguranţă, în timp ce libertatea emoţională se  traduce prin autocontrol. Prin urmare, ne putem lăsa conduşi de emoţii, dar fără să devenim victima lor. Libertatea mentală înseamnă libertate de gândire şi să conştientizezi că meriţi tot ce ţi-ai propus, cu condiţia să fie lucruri legale şi rezonabile. În egală măsură, acest gen de libertate se obţine şi prin eliberarea de gândurile negative, perturbatoare şi distructive.

”Libertatea înseamnă să ai gândurile pe care tu vrei să le ai, să înţelegi că tu eşti creatorul libertăţii tale şi să ai libertatea de-a alege.  Nu am venit în această lume să căutăm libertatea, ci să o creăm, să o trăim şi să o dăruim”, crede psihologul Stelian Chivu.

Vă recomandăm să citiţi şi:

De ce evită oamenii prezentul şi preferă să trăiască din amintiri sau să viseze viitorul. Explicaţiile unui psiholog

Legătura dintre gânduri, emoţii şi boală. Ce organe afectează furia, anxietatea şi dificultăţile de comunicare

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite