Apele Române: Două baraje piscicole au cedat. Râul Geru a depășit cota de pericol cu 30 cm, râul Suhu a ieșit din albie

0
Publicat:

Apele Române anunță că două baraje piscicole administrate de terți au cedat, pagubele potențiale afectând terenurile agricole. Un cod roșu hidrologic a fost lansat. Județul Galați este cel mai afectat.

Râul Perișani, afluentul râului Suhu, comuna Corni, județul Galați FOTO: Apele Române
Râul Perișani, afluentul râului Suhu, comuna Corni, județul Galați FOTO: Apele Române

Două baraje piscicole administrate au cedat, anunță Apele Române. Este vorba de barajul Potârnichea, în amonte de amonte de Costache-Negri (distanță de 2 km), iar un volum de 200.000 mii metri cubi de apă va afecta terenurile agricole.  Cel de-al doilea este situat în zona localității Hanu Conachi, volumul de 90.000 metri cubi de apă fiind preluat de acumulările din aval Liești 1 și Liești 2. Pagubele potențiale vor fi pe terenurile agricole, anunță Apele Române.

Precipitații de peste 150 l/m.p. în mai puțin de 24 ore, inundații-fulger

Inundațiile s-au produs în urma cantităților enorme de precipitații înregistrate în ultimele ore. Au căzut peste 150 litri/m.p. în mai puțin de 24 ore cele mai mai valori înregistrându-se la stațiile hidrologice Cârja, din județul Vaslui - 165,8 l/mp, respectiv Gănești, județul Galați – 148,1l/mp.

Din informațiile primite de la Apele Române Prut-Bârlad -Sistemul de Gospodărire a Apelor Galați, râul Geru a depășit cota de pericol cu 30 cm, mai multe gospodării și anexe fiind afectate în localitatea Cudalbi, din județul Galați. De asemenea, râul Suhu a ieșit din albie în zona pieței din localitatea Pechea, afectând gospodării și anexe”, au precizat reprezentanții Apelor Române.

Pe râurile Suhu și Geru se execută anual lucrări de lărgire a albei, însă zona este situată pe harta de hazard la inundații, fiind inundabilă (situată în zona de risc pentru inundații care au probabilitate de revenire de o dată la 100 de ani), spun autoritățile.

Înainte de producerea viiturii, utilajele acționau pe sectorul Izvoarele-Pechea pe râul Suhu, însă albia nu poate prelua surplusul de apă de peste 100-150 l/mp”, mai precizează Apele Române.

Echipele sunt în teren, personalul a fost suplimentat, iar utilaje și motopompe de capacitate mare au fost aduse la fața locului și vor fi folosite pentru asigurarea scurgerii în zona podurilor și podețelor.

Până la ora 14,00 a fost în vigoare și un cod roșu hidrologic, instituit de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, fiind vizate râurile din bazinele hidrografice Siret și Prut.

Recomandăm ca populația să nu circule în zonele afectate de inundații și să respecte cu strictețe indicațiile oferite de autorități”, fac apel autoritățile.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite