Video Ciclonul Boris a lovit România: patru persoane au murit. În Galați, Vaslui și Iași se vor amplasa tabere pentru persoanele evacuate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouăsprezece localități din județele Argeș, Bacău, Buzău, Galați, Hunedoara, Neamț, Vâlcea și Vrancea au fost grav afectate de ploile abundente din ultimele zile, generând inundații și alunecări de teren.

foto pompieri barca penumatică inundații
Misiune de salvare, în județul Galați FOTO ISU Galați

UPDATE 9:

Autoritățile au anunțat că 14 drumuri rămân în continuare închise din cauza efectelor inundațiilor produse în urma precipitațiilor abundente. În ultimele ore a fost reluată circulația pe un sector de drum al DN 24 D și pe mai multe drumuri județene.

  „Până la această oră vă informez că s-a reluat circulația rutieră pe Drumul Național 24 D, atât pe raza județului Galați, între localitățile Vărled și Crăiești, cât și pe raza județului Vaslui, în localitatea Grivița, unde erau inundații. De asemenea, restricțiile de circulație s-au ridicat și pe drumurile județene 251 G, între localitățile Corn și Măcișeni, în județul Galați și pe DJ 242 D, într-o localitățile Suceveni și Rogojeni, județul Galați”, a declarat Mirela Simioana, de la Centrul Infotrafic al Poliției Române.  

Sunt probleme și pe calea ferată, impunându-se micșorarea vitezei cu care se circulă sau chiar restricții temporare de circulație acolo unde calea ferată a fost acoperită de ape.

De asemenea, s-a început amplasarea taberelor care le vor servi drept casă în perioada imediat următoare celor care nu se pot întoarce în gospodăriile inundate. 

Premierul Marcel Ciolacu, dar și patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, au făcut apel la solicdaritate cu persoanele afectate de inundațiile masive. 

UPDATE 8:

Salvatorii acționează în continuare în trei județe - Galați, Vaslui și Bacău - pentru salvarea persoanelor și limitarea/înlăturarea efectelor inundațiilor.

Cea mai dificilă situație rămâne în județul Galați, unde au fost afectate peste 5.000 de gospodării, din 12 localități: Pechea, Drăgușeni, Grivița, Costache Negri, Berești, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa și Vameș. 

Și în județul Vaslui au fost afectate cinci localități, 40 de persoane fiind evacuate. Traficul în Galați și în Vaslui era și la ora 14,00 afectat pe trei drumuri naționale (DN 24D, DN 25 și DN 26) și 10 drumuri județene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255), anunță ISU Galați.  

Autoritățile au dispus amplasarea de tabere pentru pentru găzduirea populației în cazul în care se impune evacuarea. Patru tabere în care să poată fi găzduite persoanele evacuate, cu o capacitate de 200 locuri fiecare, vor fi amplasate în județul Galați, iar câte două se vor instala și în Vaslui și Iași. 

UPDATE 7:

O celulă de criză a fost constituită la Ministerul Sănătății, fiind condusă de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și de secretarii de stat Adriana Pistol și Alexandru Rogobete. 

Autoritățile sunt preocupate de asigurarea de vaccin antitetanic și vaccin hepatitic A pentru copiii din localitățile afectate de inundații din județele Galați și Vaslui. Reprezentanții Ministerului Sănătății au mai precizat că s-au asigurat că sunt locuri diponibile la ATI în cadrul SJU „Sf. Apostol Andrei” din Galați, iar dacă situația o va impune se va asigura transportul pacienților și la alte unități sanitare.

UPDATE 6: 

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis condoleanțe familiilor celor patru victime ale inundațiilor produse în județul Galați. Președintele a precizat totodată că au fost mobilizate toate forțele disponibile pentru a se intereveni în zonă, subliniind necesitatea  ca operațiunile de salvare și evaluare a pagubelor să se desfășoare neîntrerupt în zonele cele mai afectate, „până când situația revine sub control și viețile oamenilor nu mai sunt puse în pericol”.  Se va oferi sprijin pentru reconstrucția comunităților afectate, însă este necesară și adoptarea de măsuri adiționale de adaptare a infrastructurii la inundații și viituri, a mai precizat Iohannis.

Din păcate, schimbările climatice cresc riscul asociat fenomenelor ciclonice și al inundațiilor pe care le provoacă. Având în vedere creșterea frecvenței acestor fenomene, este obligatoriu să accelerăm proiectele de infrastructură critică, menite să reducă riscurile dezastrelor provocate de inundațiile severe. Totodată, trebuie să continuăm să întărim capacitatea de a anticipa fenomenele meteorologice extreme, de a alerta populația și de a răspunde eficient la aceste fenomene amplificate de schimbările climatice. În egală măsură, este foarte important ca cetățenii să urmărească și să respecte avertizările emise de meteorologi, care pot preveni pierderile de vieți omenești și pagubele materiale semnificative”, a mai adăugat președintele.

UPDATE 5: 

Ministerul Afacerilor Interne anunță că fenomenele hidrometeorologice extreme au generat decesul a patru persoane în județul Galați. Victimele au fost găsite în localitățile Pechea, Dragușeni, Costache Negrii și Corod. În urma verificărilor efectuate de organele abilitate s-a constatat că o a cincea victimă, descoperită în localitatea Costache Negrii, nu a murit din cauza efectelor meteo, ci din alte cauze, fiind decedată de două zile.

UPDATE 4: 

Mircea Fechet, ministrul Mediului, se află în drum spre Galați pentru a evalua situația de la fața locului. Au fost oferite mai multe detalii despre barajele care s-au rupt în urma inundațiilor din Galați, dar și despre măsurile care se iau de autorități.

„Sunt în drum spre Galați în acest moment și încerc să găsesc o cale pentru a putea ajunge la Galați. Încă sunt în discuții cu colegii mei la momentul acesta și cu celelalte instituții. Ar trebui să spun că și în lipsa mea, toți oamenii care participă la înlăturarea pericolelor își fac treaba în fiecare secundă, așa cum au făcut-o și până acum. Cred că e bine să merg și atunci când avem situații neplăcute. Ne coordonăm cu administrațiile publice, cu departamentul pentru situații de urgență, cu prefectura și cu celelalte instituții, așa cum am anunțat încă de ieri (vineri) de la ora 12:00 când am convocat comitetul de urgență.”, a spus ministrul Mediului în direct la Digi24.

Ministrul a susținut că locuitorii din zonele afectate vor fi aproviționați cu apă în cazul unor eventuale probleme cu apa potabilă.

UPDATE 3:

Cinci oameni au murit după ce ploile au făcut prăpăd în Moldova. A crescut numărul persoanelor decedate în urma manifestării fenomenelor meteo extreme din județul Galați. În prezent, cinci persoane au decedat: câte una în localitățile Pechea, Drăgușeni și Corod și două persoane în localitatea Costache Negri.

Un elicopter Black Hawk al Inspectoratului General de Aviaţie a fost direcţionat spre judeţul Galaţi, acesta urmând să efectueze atât misiuni de survol, cât şi misiuni de căutare-salvare, a anunţat sâmbătă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

UPDATE 2: 

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că traficul rutier este oprit pe DN 25, între localitățile Vameș și Tudor Vladimirescu, județul Galați și pe DN 24D, între localitățile Vârzești și Crăiești, județul Galați, ca urmare acumulării de apă pe partea carosabilă.

Tot ca urmare a condițiilor meteorologice, circulația rutieră este oprită și pe alte artere rutiere din localitățile județului Galați. Situația este întâlnită pe DJ 242 – între Umbrărești - Târgu Bujor, DJ 242 B – între Băneasa – Moscu, DJ 251 A  – între Corod - Drăgușeni și Nicopole – Brătulești și DJ 251 G – între  Corni - Măcișeni, Suceveni - Rogojeni și Valea Mărului-Măcișeni.

De asemenea, este afectat și traficul feroviar, pe linia de cale ferată 703 Galați-Bârlad, fiind oprită circulația trenurilor, ca urmare a condițiilor meteorologice (acumulări de apă).  Se acționează pentru redeschiderea circulației rutiere și feroviare.

UPDATE 1:

Potrivit informațiilor comunicate de ISU Galați, bilanțul inundațiilor s-a majorat la patru persoane decedate: un bărbat din localitatea Pechea, un bărbat din localitatea Drăgușeni, o femeie în vârstă de 86 de ani din Costache Negrii și o femeie în vârstă de 75 de ani din Corord.

Inițial, salvatorii au raportat doar două persoane decedate, fiind vorba despre cei doi bărbați din Pechea și Drăgușeni.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Conform unui raport al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), cele mai mari probleme s-au înregistrat în județul Galați, unde două persoane și-au pierdut viața în localitățile Pechea și Drăgușeni.

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 19 localități din 8 județe (AG, BC, BZ, GL, HD, NT, VL și VN), unde s-a intervenit pentru salvarea a peste 40 de persoane (județul Galați), pentru evacuarea apei din 14 case, 25 de curți, 5 beciuri, 11 subsoluri de bloc, 5 străzi, 2 instituții publice și 2 operatori economici”, a transmis IGSU într-un comunicat oficial.

De asemenea, echipajele de intervenție au acționat pentru degajarea a 29 de copaci doborâți de vânt și a unui stâlp căzut pe carosabil, avariind 8 autoturisme.

Județul Galați a fost grav afectat de inundații și ploi

În județul Galați, situația a fost deosebit de gravă. În localitățile Pechea și Grivița, viiturile formate în urma cantităților masive de precipitații au surprins peste 40 de persoane în locuințele lor, fiind necesară intervenția pompierilor pentru salvarea și evacuarea acestora. Din păcate, două persoane au fost găsite decedate, iar echipele de intervenție continuă să acționeze în zonă pentru a limita pagubele și a proteja populația.

Inspectoratul de Poliție Județean Galați informează că, în urma precipitațiilor abundente din noaptea precedentă, județul Galați se confruntă cu viituri care au afectat grav mai multe localități și au dus la blocarea temporară a unor drumuri județene și naționale.

În acest moment, următoarele porțiuni de drumuri sunt închise traficului:

  • DN 25 între localitățile Vameș și Tudor Vladimirescu;
  • DJ 251 între Cuza Vodă și Costache Negri;
  • DJ 251A între Drăgușeni și Corod;
  • DJ 242B între Suceveni și Drăgușeni;
  • DN 24D între Vârlezi și Crăiești;
  • DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălțime de aproximativ 1,5 metri;
  • DJ 253 între Băleni și Umbrărești;
  • DJ 242 între Umbrărești și Târgu Bujor;
  • DJ 242B între Băneasa și Moscu;
  • DJ 251A între Nicopole și Brătulești;
  • DJ 251 între Suceveni și Rogojeni;
  • DJ 251 între Valea Mărului și Măcișeni;
  • DJ 251 între Corod și Valea Mărului;

Localitățile afectate de viituri și inundații includ Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Berești Meria și Mândrești. În localitatea Cudalbi, situația este deosebit de gravă, apa atingând o înălțime de aproximativ 1,5 metri.

Autoritățile locale, împreună cu pompieri, polițiști, jandarmi și voluntari, sunt mobilizate pentru a oferi asistență cetățenilor afectați și pentru a remedia situația în cel mai scurt timp posibil. Recomandăm tuturor participanților la trafic să evite zonele afectate și să urmeze indicațiile autorităților pentru siguranța lor”, transmite ISU Galați..

Circulația rutieră a fost, de asemenea, afectată. Un drum național (DN 7, în județul Vâlcea) și un drum județean (DJ 203C, în județul Buzău) au fost temporar blocate din cauza aluviunilor și a copacilor căzuți. În județul Neamț, pe DJ 159, traficul rămâne complet blocat din cauza aluviunilor care au invadat carosabilul.

Pentru gestionarea acestei crize, autoritățile au mobilizat resurse suplimentare în teren. „La nivelul județului Galați, s-a intervenit cu cinci bărci aduse din județele Brăila, Buzău, Tulcea și Vrancea pentru salvarea persoanelor surprinse de viitură. De asemenea, au fost trimise alte patru bărci suplimentare din Vaslui, Ialomița, Bacău și Buzău”, a precizat IGSU. Eforturile continuă în județul Galați, unde echipele de intervenție utilizează bărci pneumatice pentru a evacua persoanele afectate de inundații.

La nivel central, Departamentul pentru Situații de Urgență monitorizează constant situația, coordonând activitățile din teren. Structura de specialitate a acestui departament menține contactul permanent cu instituțiile locale implicate în gestionarea crizei.

În același timp, s-au transmis prognoze și avertizări către autoritățile competente pentru a preveni alte incidente, iar populația a fost informată prin sistemul RO-ALERT în județele afectate.

Pentru județul Galați și celelalte zone afectate, IGSU a sporit capacitatea operațională, menținând echipajele în stare de alertă și pregătite pentru intervenții rapide.

Marcel Ciolacu și-a anulat programul pentru azi pentru a merge la Galați

Premierul Marcel Ciolacu și-a anulat programul politic și guvernamental pe care îl avea în Botoșani și se va deplasa în județul Galați pentru a evalua situația cauzată de inundații.

Premierul va discuta cu autoritățile locale despre măsurile urgente de intervenție și de sprijin pentru populația și comunitățile grav afectate de inundații.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite