Reacția președintelui Klaus Iohannis după dezastrul din Galați: „Operațiunile de salvare și evaluare a pagubelor trebuie să se desfășoare neîntrerupt”
0Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis în urmă cu puțin timp un comunicat în care transmite condoleanțe familiilor celor patru victime surrpinse de viituri. Președintele precizează că s-au mobilizat toate resursele disponibile pentru a interveni rapid și eficient.
Bilanțul inundațiilor-fulger produse în urma precipitațiilor din ultimele 24 de ore indică peste 5.000 gospodării afectate, patru persoane decedate, care au fost surprinse de viituri, dar și 252 persoane evacuate. În județele afectate de inundații, în Galați fiind cele mai mari probleme, au fost dislocate forțe din cadrul MAI și MApN.
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis cu puțin timp în urmă un comunicat în care transmite condoleanțe familiilor celor patru victime. Dă, totodată, asigurări că toate resursele disponibile au fost mobilizate pentru intervenție.
„Inundațiile severe care au afectat o mare parte din țară au dus la pierderi de vieți și la daune semnificative. Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice, prezente tot mai des pe întregul continent european, cu consecințe dramatice asupra oamenilor.
Transmit condoleanțe familiilor îndoliate care au pierdut pe cineva drag și un mesaj de solidaritate cu toți cei afectați de această calamitate”, a transmis președintele.
„În aceste momente dificile, autoritățile centrale și locale împreună cu echipele de salvare au mobilizat toate resursele disponibile pentru a interveni rapid și eficient. Sunt în permanentă legătură cu cei responsabili să coordoneze intervențiile pentru a ne asigura că sinistrații primesc cât mai rapid asistența necesară, adăpost, hrană și îngrijiri medicale. Operațiunile de salvare și evaluare a pagubelor trebuie să se desfășoare neîntrerupt în zonele cele mai afectate, până când situația revine sub control și viețile oamenilor nu mai sunt puse în pericol. Pe termen mediu și lung, trebuie să sprijinim reconstrucția comunităților afectate și să luăm măsuri adiționale de adaptare a infrastructurii la inundații și viituri”, se mai precizează în comunicat.
Schimbările climatice, mai spune Klaus Iohannis, cresc riscul asociat fenomenelor ciclonice și al inundațiilor pe care le provoacă, iar creșterea frecvenței acestor fenomene trebuie să ne pună în gardă și să accelerăm proiectele de infrastructură critică, menite să reducă riscurile dezastrelor provocate de inundațiile severe.
Se impune de asemenea întărirea capacității de a anticipa fenomenele meteorologice extreme și de a alerta populația pentru un răspuns eficient, mai precizează președintele.
„În egală măsură, este foarte important ca cetățenii să urmărească și să respecte avertizările emise de meteorologi, care pot preveni pierderile de vieți omenești și pagubele materiale semnificative”, a conchis Klaus Iohannis.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că se deplasează în zona afectată de inundații, iar o celulă de criză s-a format de asemenea și la Ministerul Sănătății.