Antreprenorul care reînvie una dintre cele mai importante regiuni viticole din România, cu o tradiţie de pe vremea lui Ştefan cel Mare FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Gheorghiţă şi-a deschis propria linie de îmbuteliere a vinurilor FOTO Valentin Trufaşu
Eduard Gheorghiţă şi-a deschis propria linie de îmbuteliere a vinurilor FOTO Valentin Trufaşu

Un inginer viticol din Nicoreşti, comună din judeţul Galaţi cunoscută pentru soiurile de vin Băbească şi Fetească, a reuşit să reconstruiască în câţiva ani o parte a industriei vitinicole care a făcut cunoscută zona în ţară şi străinătate.

Eduard Gheorghiţă, inginer viticol în comuna gălăţeană Nicoreşti, a pus pe picioare după ani de muncă o afacere prosperă în domeniul vitivinicol. Ambii săi părinţi au lucrat în domeniul vinificaţiei, deci gălăţeanul continuă practic o tradiţie de familie. A început o afacere pe cont propriu în 2016, după ce a văzut că industria de profil din Nicoreşti se duce de râpă. 

GALERIE FOTO 

”Am început cu 50 de hectare de vie, dar acum lucrez cam 40 de hectare de vie. Mi-am făcut cramă şi m-am autorizat ca mic producător”, explică antreprenorul cum a început totul.

În Nicoreşti, o regiune cunoscută pentru vinurile sale de pe vremea lui Ştefan cel Mare, multe podgorii au fost defrişate în ultimii zeci de ani, populaţia este îmbătrânită, iar tinerii rămaşi nu mai doresc să se implice în producerea celebrelor vinuri din zonă. 

Eduard Gheorghiţă a reuşit în câţiva ani să treacă de la vânzarea de struguri şi vin vrac la înbuteliere şi producerea unei linii proprii de vinuri. Vinde struguri şi acum  la unul din cei mai renumiţi producători de vinuri din ţară, Domeniile Panciu.

De la producţie de struguri la îmbuteliere

Fiind mic producător, legea nu îi permite să producă mai mult de 100.000 de litri de vin pe an, dar nu e deloc uşor. Dificultăţilor economice cu care se confruntă li s-au adăugat şi fenomenele meteo nefavorabile. ”E greu, dar reuşim să ne descurcăm. Acum doi ani a fost secetă, iar asta ne-a afectat producţia şi anul trecut”, spune Eduard Gheorghiţă. O parte din vinul pe care îl produce îl vinde vrac, iar restul îl comercializează îmbuteliat.

antreprenor Eduard Gheorghita Nicoresti FOTO Valentin Trufasu 9

Capacităţile de stocare a vinului FOTO Valentin Trufaşu

Ca mulţi producători autohtoni, a încercat iniţial să îşi vândă vinul în supermarketuri, dar nu a mers aşa cum s-a aşteptat. Prin urmare, a riscat din nou şi a investit în construcţia unui magazin în Nicoreşti, pe care speră să îl deschidă în următoarele luni. Se bazează pe faptul că foarte mulţi consumatori de vinuri autentice trec prin localitate şi preferă să cumpere direct de la producători. Antreprenorul este, de altfel, singurul producător local care face în prezent îmbuteliere la sticlă.   

1.000 de vagoane de vin pe an

Pe vremea comuniştilor, în Nicoreşti erau peste 4.000 de hectare de teren cultivate cu viţă de vie. Eduard Gheorghiţă a copilărit printre cisterne de vin şi utilaje agricole şi îşi aminteşte că plantaţiile viticole din zonă produceau nu mai puţin de 1.000 de vagoane de vin în fiecare an. ”În luna august nu mai era nici măcar un litru de vin în crame. Se dădea în special la export”, îşi aminteşte întreprinzătorul.

antreprenor Eduard Gheorghita Nicoresti FOTO Valentin Trufasu 6

Instalaţia de prelucrare a strugurilor FOTO Valentin Trufaşu

Paradoxal, chiar unul dintre soiurile cele mai cunoscute din zonă, Băbeasca neagră, avea să conducă la declinul industriei vitinicole de la Nicoreşti. Băbeasca neagră este un sortiment de vin uşor şi mai puţin colorat, iar după Revoluţie au început să fie la mare căutare vinurile mai tari.

„Aceasta a fost cauza pentru care nu s-au mai vândut atât de mulţi struguri, populaţia a îmbătrânit şi nu a mai putut să lucreze, iar producţia a scăzut foarte mult. Ulterior, suprafeţe mari cultivate cu viţă de vie au fost lăsate în paragină”, explică în câteva cuvinte Eduard Gheorghiţă una din cauzele  care a condus la declinul uneia dintre cele mai cunoscute zone viticole din România.  

antreprenor Eduard Gheorghita Nicoresti FOTO Valentin Trufasu 2

Unul din sortimentele de vin produse de întreprinzătorul din Nicoreşti FOTO Valentin Trufaşu

Şi statul a contribuit la îngroparea industriei vitivinicole de la Nicoreşti prin seria de acte normative în baza cărora localnicii au primit bani ca să îşi defrişeze viile şi să îşi treacă terenurile în circuitul arabil. Din acest motiv, specialiştii estimează că în câţiva ani suprafeţe importante din regiunea Nicoreşti se vor confrunta cu o eroziune pronunţată a solului, iar dealurile pe care s-a cultivat sute de ani viţă de vie care a dat celebrele soiuri de vin Băbească şi Fetească se vor transforma treptat în mici movile de pământ.   

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Secretele vinului ecologic creat de o staţiune de cercetare din România. Ce deosebiri sunt faţă de vinul obişnuit

Unde sunt cele mai cunoscute zone viticole din România şi ce vinuri superioare sunt produse în aceste podgorii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite