Staţiunea vinicolă de la Murfatlar intră în era agriculturii digitale. Bani europeni pentru conectarea fazelor de producţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţiunea de cercetare a vinului de la Murfatlar va fi modernizată printr-un proiect european care-i permite dotarea cu dispozitive ce vor creşte performanţele colectării de date.

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) Murfatlar a intrat într-un proiect european de cercetare ATLAS - Sistem informatic de interoperabilitate şi analiză agricolă, devenind partener, alături de alte 30 de entităţi din domeniul ştiinţific, din şase state.

ATLAS a fost iniţiat la 1 octombrie 2019, fiind în valoare totală de 15.406.420 euro, din care finanţarea asigurată de Comisia Europeană, prin programul Orizont 2020, este de 12.890.976 euro.

Proiectul se va derula pe o perioada de 36 de luni, implicând participarea a 30 de parteneri din Germania, Elveţia, Grecia, Italia, România, Spania şi Letonia.

„Obiectivul general constă în dezvoltarea unei platforme de servicii digitale deschise pentru aplicaţii agricole şi construirea unui ecosistem durabil pentru o agricultură inovatoare bazată pe date.

Platforma digitală urmează să asigure interconectarea flexibilă a datelor provenind de la maşini agricole, sisteme de senzori şi instrumente de analiză a datelor pentru a depăşi problema lipsei de interoperabilitate şi pentru a permite fermierilor să crească productivitatea într-un mod durabil, utilizând cea mai avansată tehnologie digitală. În acest sens, în cadrul general al proiectului ATLAS, SCDVV Murfatlar beneficiază de un buget de 91.750 de euro, pentru achiziţii de echipamente şi realizarea propriei baze de date“, specifică reprezentanţii staţiunii de cercetare.

Dr. Aurora Ranca, directorul SCDVV Murfatlar, consideră că prin utilizarea platformei ATLAS, beneficiile agriculturii bazată pe interpretarea datelor ştiinţifice colectate, stocate şi analizate din arealul culturilor agricole, iar în cazul de faţă al podgoriei Murfatlar, vor fi demonstrate prin studii-pilot.

„Pe baza acestor studii-pilot, aşa-numitele ‘hub-uri de inovare’, va fi înfiinţată o reţea de utilizatori finali, furnizori de servicii, cercetători şi factori de decizie, care să exploateze beneficiile agriculturii digitale. Mai mult, prin acordarea unor granturi, companiile inovatoare vor fi atrase să îşi ofere serviciile prin intermediul acestei platforme.

Urmare a implementării acestui proiect, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Murfatlar, unitate de cercetare din structura Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ‘Gheorghe Ionescu-Şişeşti’, va deţine unul dintre cele patru huburi (noduri - n.r.) de inovare, în acest sens urmând a fi achiziţionaţi senzori pentru colectarea informaţiilor multiple despre datele climaterice, nivelul de umiditatea al solului, evoluţia fenofazelor viţei-de-vie, potenţialul atac al bolilor şi dăunătorilor sau modul de utilizare a echipamentelor agricole, iar pe baza datelor stocate într-un cloud (spaţiu virtual - n.r.) urmând a se face fundamentarea deciziilor potrivite pentru adaptarea tehnologiei la condiţiile specifice zonei”, precizează directorul Aurora Ranca.

Cerrectătorii de la Murfatlar specifică faptul că proiectul ATLAS are o valoare demonstrativă, implicând colaborarea cu fermierii români interesaţi, cu factorii de decizie naţionali şi locali, cu mediul universitar, mass-media, în cadrul întâlnirii de lansare, de la sediul coordonatorului, Institutul Fraunhofer din Sankt Augustin (Germania) din perioada 16 şi 17 octombrie 2019 fiind evidenţiate perspectivele utilizatorilor finali, atât ale fermierilor, cât şi ale industriei constructoare de maşini agricole. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Jocul strugurilor storşi de fete şi vinul gustos obţinut cu dichis. Secretele somelierilor din regiunea Dobrogei

Vinuri bune anul are. Bilanţul recoltei de struguri din Dobrogea: ce etichetă trebuie să căutăm în 2018

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite