Zăpada a prins autorităţile din Vrancea fără contract de deszăpezire pe drumurile judeţene. Primarii, puşi să găsească soluţii să deblocheze drumurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zăpada a pus probleme pe drumurile judeţene
Zăpada a pus probleme pe drumurile judeţene

Pe data de 19 noiembrie, judeţul Vrancea n-are încă un contract pentru combaterea poleiului şi deszăpezirea pe drumurile judeţene.

Reţeaua de drumuri judeţene din Vrancea are o lungime de 597 de kilometri. Licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Vrancea pentru atribuirea contractului de deszăpezire, care avea ca termen data de 15 noiembrie, nu a dat niciun câştigător.

Prin urmare, în noaptea de duminică spre luni, 19 noiembrie, când s-a pornit ninsoarea, drumurile judeţene din Vrancea au rămas necurăţate. Primarii din judeţ s-au arătat disperaţi, după ce au fost nevoiţi să-şi pună la bătaie utilajele modeste din dotare.

Este şi cazul Primăriei Garoafa, care s-a confruntat chiar în cursul zilei de luni cu blocarea unui drum judeţean, după ce un microbuz a rămas înţepenit în zăpadă. 

"Am sunat la consiliul judeţean şi mi-au spus că nu au încă un contract de deszăpezire. M-au rugat să ajut eu, am trimis o volă şi sperăm să deblocăm drumul. Pe lângă microbuz, au rămas alte patru maşini blocate", ne-a declarat Gheorghe Maghiaru, primarul comunei Garoafa. 

La rândul lor, conducătorii firmelor care au licitat pentru deszăpezire spun că nu pot interveni pe drumurile judeţene fără contract.

"Nu am intervenit pentru că nu avem un contract. Licitaţia a fost pe 15 noiembrie, dar nu am primit un răspuns de la Consiliul Judeţean. Vechiul contract a expirat pe 1 aprilie. Noi avem utilaje, foarte multe noi, avem tot ce ne trebuie. Să deszăpezească consiliul judeţean", a declarat Angela Munteanu (foto), patroana Sotirex, firmă care a participat la licitaţie.

Imagine indisponibilă

Prefectura Vrancea, care transmite la Guvern situaţia contractelor încheiate de primării, spune că nu are ce face. 

"Noi am avut mai multe corespondenţe cu unităţile administrativ teritoriale şi monitorizăm situaţia contractelor încheiate, dar nu putem noi să facem deszăpezirea în locul lor. Ştiu că este o procedură de licitaţie la Consiliul Judeţean, dar nu ştiu stadiul ei. Probabil se va face o procedură de urgenţă să se încheie un contract", ne-a declarat prefectul Sorin Hornea.

Consiliul Judeţean Vrancea a scos la licitaţie un contract pe trei ani, pentru 24,114 milioane de lei, fără TVA, aproape triplă faţă de vechiul contract pe trei ani, adjudecat în 2014 pentru suma de 9,4 milioane de lei. 

Ceea ce înseamnă că se estimează că deszăpezirea ar urma să ajungă la preţul de 2.800 de euro pentru un kilometru. În ultimii 15 ani, contractele privind prestarea serviciilor de prevenire şi combatere a lunecuşului şi înzăpezirii pe drumurile administrate de Consiliul Judeţean Vrancea au fost câştigate de societatea Sotirex.

Cum răspunde Consiliul Judeţean

Consiliul Judeţean Vrancea ne-a remis un comunicat de presă în care se explică demesurile pe care le-a făcut pentru încheierea contractului.

"În vederea respectării obligaţiilor legale cu privire la întreţinerea drumurilor pe timpul iernii, Consiliului Judeţean Vrancea, în calitate de administrator al drumurilor judeţene, a demarat, încă din data de 27.06.2018, licitaţia deschisă prin publicarea pe platforma SEAP (Sistem Electronic de Achiziţii Publice), a documentaţiei de atribuire (caiet de sarcini, formulare, model de contract, instrucţiuni pentru ofertanţi, document unic de achiziţie european), aceasta făcând obiectul verificării de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice – ANAP. În perioada 27.06.2018 – 05.10.2018, aceasta a fost respinsă de patru ori de către ANAP pe motive vizând aspecte de interpretare ale documentaţiei de atribuire. De asemenea, la nivelul ANAP există întârzieri majore în ceea ce priveşte verificarea şi validarea documentaţiilor de atribuire, generate de numărul ridicat de proceduri demarate de autorităţile contractante naţionale, situaţie care a contribuit la întârzierea validării documentaţiei. Anunţul de participare nr. CN1005032 din 11.10.2018, pentru atribuiea acordului cadru, a fost publicat pe platforma SEAP şi ulterior în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar data limită pentru depunerea ofertelor este stabilită pe 15.11.2018, ora 15:00. Consiliul Judeţean Vrancea, în calitate de administrator al reţelei de drumuri judeţene, a depus diligenţele necesare în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, pentru a asigura desfăşurarea circulaţiei în condiţii de siguranţă pentru participanţii la trafic care tranzitează judeţul Vrancea, atât pe timp de vară, cât şi pe timp de iarnă, existând, cu toate acestea, factori independenţi de voinţa şi atribuţiile acestuia care conduc la situaţii nedorite", se arată în comunicatul Consiliului Judeţean Vrancea.


 

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite