Trei vrânceni au refuzat cardul de sănătate din motive religioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate Vrancea a distribuit până în prezent peste 300 de carduri de sănătate asiguraţilor din judeţ, cele mai multe ajungând la persoanele dializate.

Cardul de sănătate a ajuns până în prezent în posesia a peste 300 de vrânceni.

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate au avut însă şi surpriza să constate că trei vrânceni au refuzat cardul, din motive religioase, pentru că acesta conţine cip.

De altfel, în acest sens circulă şi o petiţie în care oamenii sunt îndemnaţi să nu primească aceste carduri

„Vă aduc la cunoştinţă faptul că nu doresc să primesc un card electronic de sănătate, cu cip, ca dovadă de asigurat şi nu doresc să mi se întocmească un dosar electronic, cerând dreptul la alternativă (document non-electronic), pentru a beneficia în continuare de serviciile medicale garantate prin lege. (...) Alternativa pe care o solicit este să pot face dovada plăţii contribuţiei la fond cu adeverinţă eliberată de Casa de Asigurări, ca şi până acum, sau să mi se ofere o variantă în care nici nu-mi este atribuit numelui un număr şi nici nu mi se oferă un document cu cip cu care să mă identific”, se arată într-o petiţie semnată de mai multe persoane care se opun cardului.

De menţionat că mai marii bisericii din Vrancea au precizat că nu au nimic împotriva acestor carduri, mai ales că în toată lumea civilizată funcţionează astfel de documente.

În Vrancea, cele mai multe carduri de sănătate, respectiv 210, au fost distribuite persoanelor dependente de dializă, care sunt incluse într-un program pilot de implementare a cardului naţional de sănătate.

„Cardul naţional de sănătate reprezintă modalitatea prin care o persoană poate fi identificată ca fiind asigurată în sistemul naţional al asigurărilor sociale de sănătate şi-i confirmă dreptul la servicii medicale. Pe card sunt inscripţionate datele de identificare a persoanei şi, pentru a deveni funcţional, el trebuie activat. Pentru aceasta, medicul va solicita personalizarea pinului (codului) de acces format din 4 cifre. Pacientul va tasta personal pinul ori de câte ori va solicita un serviciu medical sau eliberarea de medicamente”, a precizat Iustina Papuc, purtătorul de cuvânt al CAS Vrancea, pentru Monitorul de Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite