Trei monumente funerare de interes public, în stare de degradare pronunţată, propuse pentru reabilitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul Eroilor Români este într-o stare de degradare precară FOTO: A. T.
Monumentul Eroilor Români este într-o stare de degradare precară FOTO: A. T.

Consiliul local Focşani se va întâlni într-o şedinţă extraordinară pentru a aproba indicatorii tehnico-economici pentru cele trei investiţii.

Municipiul Focşani are două cimitire încărcate de istorie, Nordic şi Sudic, unde-şi dorm somnul de veci personalităţi locale care au influenţat viaţa oamenilor din aceste locuri.

Din păcate, o parte din monumentele funerare sunt de mulţi ani în stare de degradare şi chiar distrugere, riscând să se prăbuşească, aşa cum este mormântul părinţilor celebrei scriitoare Hortensia Papadat Bengescu, din Cimitirul Nordic. În prezent, mormântul  este susţinut de proptele să nu cadă.

Din acest motiv, administraţia locală a realizat o listă cuprinzând monumentele prioritare care necesită reparaţii urgente, fiind identificate, pe lângă mormântul pomenit mai sus, monumentul filantropului Gh. Pastia, din Cimitirul Sudic şi monumentul Eroilor Români din Cimitirul Nordic.

În şedinţa extraordinară de marţi, 5 iulie, aleşii locali vor aproba, deocamdată, indicatorii tehnico-economici pentru cele trei obiective.

Mormânt Zoe şi Dumitru Bengescu FOTO: A. T. Astfel, indicatorii pentru reabilitarea basoreliefului  Zoe şi Dumitru Bengescu, realizat de sculptorul Oscar Spath, au fost evaluaţi la  968.000 de lei, iar pentru monumentul funerar Mr. Gh. Pastia au fost prevăzuţi 366.000 lei.  

monumente funerare

Vor fi realizate lucrări de reabilitare a suprafeţelor din piatră şi marmură, restaurarea elementelor decorative deteriorate,  restaurarea textelor şi gravurilor, tratarea chimică a suprafeţelor pentru protejarea monumentului ca urmare a acţiunii factorilor de mediu, refacerea împrejmuirii decorative.

Mormânt Mr. Gh. Pastia FOTO: Şt. B. 

cimitir focsani

Mult mai complexă este reabilitarea monumentului Eroilor Români din Primul Război Mondial, care ocupă o suprafaţă de peste 2.000 mp, unde sunt amplsate 301 cruci şi monumentul central tip obelisc, în suprafaţă de 131 mp.

Se vor realiza lucrări de desfacere a suprafeţelor mozaicate, a celor din marmură şi granit degradat, lucrări de consolidare, restaurarea celor 301 cruci,  reabilitarea suprafeţei de spaţiu verde etc. Investiţia este cifrată la 2 milioane de lei.

Primăria Focşani estimează că reabilitarea monumentelor va dura şapte luni de la finalizarea licitaţiilor.

Monumentul Eroilor Români FOTO: A. T.

cimitir

Vă mai recomandăm:

Monumentele funerare ale focşănenilor de altădată care au scris istoria acestor locuri, în pericol de distrugere. Ce fac autorităţile să împiedice situaţia

Monumentele istorice din Vrancea încep să le „vorbească” trecătorilor prin intermediul plăcuţelor cu cod QR

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite