Terenurile agricole, zone prietenoase cu flora şi fauna sălbatice. Soluţiile propuse de o asociaţie din Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fauna şi agricultura fac casă bună FOTO: ACDB
Fauna şi agricultura fac casă bună FOTO: ACDB

Reprezentanţii Asociaţiei pentru Condervarea Diversităţii Biologice spun că securitatea alimentară trebuie considerată o prioritate în orice scenariu.

Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB), un ONG din Vrancea implicat în conservarea speciilor de faună sălbatică şi a habitatului lor, are un proiect interesant pentru următorii trei ani.

Reprezentanţii ACDB vor să identifice proprietari de terenuri agricole dispuşi să practice o agricultură care să contribuie la sănătatea noastră, dar în acelaşi timp să ajute şi la conservarea biodiversităţii.

„Avem nevoie de agricultură, securitatea alimentară trebuie considerată o prioritate în orice scenariu. În acelaşi timp, avem nevoie de produse sănătoase, iar cel mai bun barometru pentru sănătatea produselor agricole este chiar biodiversitatea existentă pe terenurile cultivate. Acolo unde se practică o agricultură prietenoasă cu mediul, atât biodiversitatea cât şi calitatea produselor sunt la un nivel ridicat”, se arată în proiectul ACDB.

Membrii asociaţiei spun că există soluţii pentru menţinerea sau chiar îmbunătăţirea productivităţii agricole concomitent cu protecţia mediului.

Astfel, vor fi implementate unele practici precum aplicarea unei rotaţii a culturilor, metodă deja confirmată cu rol în prevenire bolilor, diminuarea dăunătorilor şi echilibrarea unor procese chimice şi organice din sol.

Discutăm şi despre culturile de acoperire, extrem de importante în limitarea eroziunii solului fertil, creşterii fertilităţii solului şi a reţinerii unei cantităţi mai mari de umiditate în sol, astfel de culturi ajutând de asemenea şi la creşterea conţinutului de materie organică din sol, respectiv la diminuarea cantităţii de substanţe chimice folosite la culturi.

ACDB va implementa proiectul "Biodiversitatea şi agricultura" până în anul 2024, timp în care
vor fi înfiinţate zone cu diversitate floristică ridicată pentru favorizarea insectelor polenizatoare din vecinătatea unor culturi agricole.

Sursa ACDB 

acdb

Un alt obiectiv al proiectului este realizarea şi instalarea în proximitatea terenurilor agricole a unor cuiburi şi adăposturi artificiale care să duca la menţinerea diversităţii speciilor de păsări.

Mai mult decât atât, Asociaţia şi-a propus achiziţia şi înfiinţarea unor suprafeţe de teren pentru testarea funcţionării unor sistemele agroforestiere în care culturile şi arborii sunt plantate în combinaţii complementare, pentru a genera producţie şi beneficii ecologice.

Din informaţiile noastre, mai mulţi fermieri s-au intereat să-şi pună la dispoziţie terenurile în scop experimental.
 

Vă mai recomandăm:

Creştere de aproape 20% pentru agricultura ecologică. Ce fonduri pot accesa fermierii în anul 2021 - MADR

Agricultura ecologica - un atu al Romaniei in procesul de integrare in UE

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite