Suprafaţa de spaţiu verde din Focşani a scăzut în ultimii ani. Ce deficit are oraşul şi cât este prevăzut în normativele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legile de mediu spun că nerespectarea prevederilor legale privind asigurarea suprafeţei corespunzătoare de spaţiu verde în Focşani se sancţionează cu amendă.

Focşaniul este un oraş deficitar la capitolul spaţii verzi. Dacă înainte de 1989 în oraş se mai putea respira deoarece fiecare cetăţean avea la dispoziţie 14 metri pătraţi de spaţiu verde, în momentul de faţă situaţia este mai mult decât alarmantă.

 Primăria Focşani avea obligaţia de a întocmi un program de etapizare pentru extinderea zonei de spaţiu verde, la 26 de mp pentru fiecare locuitor, aşa cum prevăd normativele europene, lucru care nu s-a întâmplat şi pare o misiune imposibilă. Nici măcar faptul că în ultimii zece ani populaţia oraşului s-a redus cu 25% nu rezolvă această problemă. În Focşani, dacă în 2015 suprafaţa de spaţiu verde era de 10,4 mp/locuitori, în anul 2017 spaţiu verde s-a redus la 10,2 mp, deşi în 2016 a existat o tendinţă de creştere, suprafaţa fiind atunci de 10,12 mp.

"Vrancea şi în mod deosebit oraşul Focşani are o situaţie net deficitară privind suprafaţa medie a spaţiului verde pe locuitor, dacă avem în vedere că norma OMS este de 50 mp pe locuitor, iar prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 114 din 17 octombrie  2007, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a asigura din terenul intravilan  o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 20 mp/locuitor, până la data de 31  decembrie 2010, şi de minimum 26 mp/locuitor până la data de 31 decembrie 2013. Focşaniul nu dispune în prezent de necesarul minim de spaţii verzi", potrivit unui raport al Agenţiei de Protecţia Mediului Vrancea.

Legile de mediu spun că nerespectarea prevederilor legale privind asigurarea suprafeţei corespunzătoare de spaţiu verde în Focşani se sancţionează cu amendă de la 5.000 - 10.000 de lei pentru primar şi de la 30.000 la 60.000 de lei pentru Primărie.

Deocamdată, autorităţile de mediu au fost blajine şi nu au amendat pe nimeni, chiar dacă în ultima vreme se remarcă o scădere şi mai drastică a spaţiului verde.

În Focşani, spaţiile verzi sunt întreţinute de Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice. 70 de muncitori ai societăţii aflate în subordinea Primăriei Focşani au grijă de cele 74 de hectare de spaţii verzi ale oraşului, aici fiind incluse şi cele două cimitire.

Nu la fel putem spune despre oraşul Odobeşti, care în ultimii ani şi-a dublat suprafaţa de spaţiu verde, de la 15,66 mp în anul 2013 la 31,32 în anul 2017. Şi oraşul Panciu stă bine la acest capitol, cu 28,37 mp/locuitor. În celelalte oraşe situaţie este următoarea: Mărăşeştiul are o suprafaţă de spaţiu verde de 15,39 mp/locuitor, iar municipiul Adjud are o suprafaţă de spaţiu verde de 17,46 mp/locuitor.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite