Se caută chiriaşi pentru vilele lui Ceauşescu
0Vilele Dragomira şi Lepşuleţ au fost scoase la licitaţie publică de către Direcţia Silvică. Pentru că nu mai face faţă cheltuielilor cu întreţinerea celor două cabane „de lux", Direcţia Silvică Focşani le va închiria pe o perioadă de până la cinci ani.
Două dintre cabanele preferate de Nicolae Ceauşescu, dar şi de alţi potentaţi care i-au urmat, pentru partidele de vânătoare din Munţii Vrancei, respectiv vila Dragomira de la Soveja şi vila Lepşuleţ (foto) de la Lepşa, sunt pe cale de a fi înstrăinătate pentru o perioadă mai lungă de timp.
Trofeele lui Ceauşescu de sute de mii de euro zac înghesuite în depozit
Direcţia Silvică Focşani, care le are în administrare, a scos cele două locaţii la licitaţie publică deschisă cu strigare pentru închirierea lor pe o perioadă de până la cinci ani, însă la primul termen, care a avut loc alaltăieri, nimeni nu s-a încumetat să plătească sumele stabilite ca preţ de pornire.
Administrare pe pierdere
Direcţia Silvică a stabilit o chirie de 38.000 de lei/an pentru cabana Dragomira şi de 120.000/an de lei pentru cabana Lepşuleţ, care oferă condiţii de cazare de trei stele.
„S-a luat decizia închirierii lor pentru că sunt pe pierderi. Numai la Lepşuleţ pierderile se ridică la aproximativ 80.000 de lei. Noi cheltuim cu administrarea lor mai mult decât câştigăm. Din această cauză le închiriem şi pe o perioadă mai lungă. În general au fost solicitate de cei care vin la vânătoare, dar şi de grupuri de turişti, cu ocazia unor diferite evenimente", ne-a declarat inginerul Titi Olteanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Focşani.
Cabana Dragomira de la Soveja, construită în 1976 pentru acţiunile de protocol prezidenţial, dispune de trei camere duble şi un apartament, fiind renovată în 2004 pentru a fi inclusă în circuitul turistic. Ea putea fi închiriată în întregime pentru 600 de lei/noapte.
Primul vânător al ţării se simţea bine la Dragomira
Aici venea des la vânătoare în anii '80 şi Nicolae Ceauşescu, la Soveja acesta reuşind să doboare mai multe recorduri mondiale de trofee de animale, împuşcând cele mai frumoase exemplare de cerb şi urs.
Mult mai întinsă ca suprafaţă, vila Lepşuleţ beneficiază de opt dormitoare, care puteau fi închiriate toate la preţul de 1.000 de lei/noapte, sau separat cu preţuri cuprinse între 50 de lei şi 140 de lei/noapte.
Nu este exclus ca la următoarea licitaţie organizatorul să scadă din preţul de pornire, astfel încât cele două vile să „facă cu ochiul" unor afacerişti dornici de profit. Până atunci însă, cabanele au fost „amanetate" pentru petrecerea de Revelion, ultimul se pare sub patronajul Direcţiei Silvice.