Proteste la Casa de Pensii și Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea. Angajații vor echitate în salarizare

0
Publicat:

Și funcționarii de la Casa Județeană de Pensii Vrancea, dar și cei de la Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea spun că vor protesta zilnic, până la soluționarea revendicărilor.

O nouă zi de proteste la Casa de Pensii Vrancea
O nouă zi de proteste la Casa de Pensii Vrancea

Pentru a doua zi consecutiv, angajații din structurile teritoriale ale Casei Naționale de Pensii Publice au întrerupt lucrul și protestează față de nivelul de salarizare.

Ei cer drepturi egale cu angajații din structura centrală a Casei de Pensii, așa cum se întâmplă cu angajații din teritoriu ai altor ministere și instituții publice. La protest participă și angajații Casei Județene de Pensii Vrancea.

Marți, 7 octombrie, au întrerupt lucrul pentru jumătate de oră și funcționarii care asigură activitatea cu publicul de la ghișeele instituției.

Angajații Caselor de Pensii din țară au protest, prima dată, pe 26 octombrie. Ei au emis, atunci, un comunicat de presă în care își susțin revendicările și spun că vor protesta zilnic, până la soluționarea revendicărilor.

Analizând salariile celorlalți funcționari publici cu aceeași încadrare, din cadrul altor ministere, se poate observa că în prezent ceilalți beneficiază de salarii nete cu mult mai mari decât ale celor din Ministerul Muncii – casele teritoriale de pensii, salarii stabilite în baza aceleiași legi, respectiv Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. S-a ajuns la această situație, respectiv salarii mai mari cu 1.000 lei – 3.000 lei net, pe considerentul că celelalte ministere au obținut prin Hotărâri de Guvern sau Ordine de ministru, asimilarea salariilor la nivel central, de minister sau agenție după caz (Ministrul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, etc). La nivel local, chiar și cei din administrația locală sau județeană au salarii net superioare, în condițiile în care dețin tot calitatea de funcționari publici. Prin adoptarea unei legi în sensul celor arătate mai sus, s-ar respecta principiile legii salarizării, respectiv: principiul nediscriminării, principiul egalității și principiul importanței sociale a muncii, și nu ar mai fi încălcat principiul prevăzut de dispozițiile art. 1 alin.2 din OUG nr.137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare. Pentru respectarea principiului constituțional al egalității în fața legii, nivelul maxim al salariului de bază/ indemnizației de încadrare trebuie să fie același pentru tot personalul salarizat potrivit dispozițiilor de lege aplicabile în cadrul aceleiași categorii profesionale, respectiv familii ocupaționale prevăzute de Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, au transmis sindicaliștii din Casele Județene de Pensii.

Protest a fost și în rândul angajațiilor Casei Județene de Asigurări de Sănătate Vrancea, care la rândul lor sunt nemulțumiți de nivelul de salarizare.

Angajații de la CJAS Vrancea protestează
Angajații de la CJAS Vrancea protestează

Angajații susțin că nu au beneficiat de niciun fel de creștere salarială din 2018 până în prezent. Sindicatele și conducerea CNAS au promovat un proiect de lege pentru rezolvarea problemelor de salarizare din această instituție, însă Guvernul și Parlamentul nu l-au adoptat.

Am constatat că s-au găsit soluții prin ordonanțe de urgență pentru alte categorii de salariați din sănătate, cu excepția noastră. Odată cu anunțul public al Guvernului, concretizat prin asumarea răspunderii pe Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, s-a produs un fenomen extrem de periculos: peste 100 de salariați din CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS județene au migrat către alți ordonatori de credite din sistemul public. Acest fenomen aduce grave atingeri funcționării CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS judetene privind relația cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sănătate punând în pericol decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (ex: spitale, farmacii); asigurarea cu medicamente și materiale sanitare din Programele Naționale de Sănătate pentru pacienții cu boli cronice; creșterea exponențială a perioadelor de procesare și decontare a concediilor medicale; scăderea capacității de interacțiune cu populația beneficiară de servicii publice de sănătate.”, se arată într-un comunicat al Blocului Național Sindical și al Federației Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.

Sindicaliștii spun că vor protesta în sediul Caselor de Asigurări în fiecare zi, până la sfârșitul lunii noiembrie. La CJAS Vrancea, se asigură activitatea cu publicul doar între orele 8:30-9:00 și între orele 16:00-17:00, în fiecare zi de protest.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite