Protest spontan al angajaților Casei de Pensii Vrancea. Cer drepturi salariale egale cu ale colegilor din structura centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi dimineață, angajații Casei Județene de Pensii Vrancea au întrerupt lucrul. Gestul lor vine ca urmare a nemulțumirii față de nivelul de salarizare. Ei cer ca personalul caselor teritoriale de pensii să beneficieze, prin asimilare, de aceleași drepturi salariale ca personalul din cadrul CNP.

Angajații Casei de Pensii Vrancea au protestat pe treptele instituției
Angajații Casei de Pensii Vrancea au protestat pe treptele instituției

Proiectul de lege în acest sens, de completare a articolului 141 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, a primit aviz negativ din partea Guvernului, iar la Senat acest proiect a fost respins, urmând să intre și în dezbaterea Camerei Deputaților.

De altfel, la această oră, angajații din toate casele teritoriale din țară au întrerupt activitatea.

Protest la Casa de Pensii Vrancea
Protest la Casa de Pensii Vrancea

Analizând salariile celorlalți funcționari publici cu aceeași încadrare, din cadrul altor ministere, se poate observa că în prezent ceilalți beneficiază de salarii nete cu mult mai mari decât ale celor din Ministerul Muncii – casele teritoriale de pensii, salarii stabilite în baza aceleiași legi, respectiv Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. S-a ajuns la această situație, respectiv salarii mai mari cu 1.000 lei – 3.000 lei net, pe considerentul că celelalte ministere au obținut prin Hotărâri de Guvern sau Ordine de ministru, asimilarea salariilor la nivel central, de minister sau agenție după caz (Ministrul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, etc). La nivel local, chiar și cei din administrația locală sau județeană au salarii net superioare, în condițiile în care dețin tot calitatea de funcționari publici. Prin adoptarea unei legi în sensul celor arătate mai sus, s-ar respecta principiile legii salarizării, respectiv: principiul nediscriminării, principiul egalității și principiul importanței sociale a muncii, și nu ar mai fi încălcat principiul prevăzut de dispozițiile art. 1 alin.2 din OUG nr.137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare. Pentru respectarea principiului constituțional al egalității în fața legii, nivelul maxim al salariului de bază/ indemnizației de încadrare trebuie să fie același pentru tot personalul salarizat potrivit dispozițiilor de lege aplicabile în cadrul aceleiași categorii profesionale, respectiv familii ocupaționale prevăzute de Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. (…) Arătăm că nu toți bugetarii au salarii nesimțite, drepturile noastre salariale fiind nemodificate de aproximativ 7 ani, iar în curând vom ajunge să primim salarii la nivelul salariului minim brut pe economie, acesta fiind anual majorat, iar ale noastre rămânând nemodificate. Nu dorim decât salarii decente, în raport cu munca pe care o depunem. Există un sentiment de profundă nemulțumire, generat de salariu nemotivant, creșterea volumului de muncă, imposibilitatea recompensării muncii peste durata programului normal de lucru, practic nerecunoașterea importanței muncii noastre și a nivelului de specializare (dobândit în ani de zile).”, spun angajații din Casa de Pensii care au întrerupt pentru câteva minute lucrul.

Activitatea cu publicul nu a fost perturbată, funcționarii de la ghișee fiind la dispoziția beneficiarilor.

Protest la Casa de Pensii Vrancea
Protest la Casa de Pensii Vrancea
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite