Primăria Soveja și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, parteneriat pentru o investiție de 10 milioane de euro

0
Publicat:

Universitatea de stat din Galați va construi de la zero, cu bani europeni, un centru de cercetare ultramodern în stațiunea Soveja din județul Vrancea.

soveja
soveja

Comuna Soveja, o localitate care altădată era cunoscută ca fiind un loc nemaipomenit de refacere datorită aerului extrem de ozonat, și vizitată în consecință, a devenit pustie după Revoluție.

Considerată neatractivă de turiștii care își doreau acum să viziteze alte locuri din afara țării, Soveja și-a pierdut prestigiul. Iată că, la mai bine de 30 de ani, noua administrație locală s-a hotărât să redea Sovejei renumele de altădată iar pentru asta a pus la dispoziție 100 de hectare ce vor constitui poate cel mai important „nod” turistic din Regiunea de SE a României.

Desigur, un asemenea potențial enorm nu putea scăpa adevăraților investitori în agroturism (și nu numai) însă primul pas concret a fost făcut de o instituție prestigioasă de învățământ: Universitatea „Dunărea de Jos” Galați.

Cu un buget uriaș (venituri de 60 de milioane de euro și cheltuieli de 56 de milioane de euro doar în 2022 – din care 31 milioane de euro au însemnat cheltuieli salariale), instituția este cel mai important angajator din Regiunea de SE, adică un investitor extrem de puternic și serios, dar mai ales VALOROS pentru proiectele de dezvoltare ale comunei Soveja.

universitatea galati
universitatea galati

Așadar, Universitatea „Dunărea de Jos” și Primăria Soveja au încheiat un parteneriat reciproc avantajos. Primăria cedează 10 hectare pe care instituția de învățământ va construi de la zero un centru de cercetare și un campus universitar, investiție de aproximativ 10 milioane de euro, fonduri europene derulate prin Programul Operațional Regional (POR).

Viitorul campus va fi „ceva ce n-a văzut Parisul”, adică va avea un complex de recuperare destinat cluburilor sportive din întreaga țară, o păstrăvărie cu vânzare pentru public, o zonă de agrement, spații de cazare și o zonă de transfer tehnologic pentru Facultatea de Chimie Alimentară din Galați.

primar soveja si rector lucian georgescu
primar soveja si rector lucian georgescu

Pentru Soveja această primă mare investiție înseamnă foarte mult, o „gură de ozon” de cea mai bună calitate, dacă vreți. Vorbim despre venituri din taxe și impozite, locuri de muncă și investiții.

Căci acest prim pas făcut de universitatea gălățeană va fi urmat de alte instituții și, foarte important, de mulți investitori privați. Primarul Ionuț Filimon spune că au reușit să termine Planul Urbanistic Zonal (PUZ) în timp record, deși au avut de înfruntat o birocrație infernală.

„Intrăm în linie dreaptă și pas cu pas lucrurile încep să prindă contur. Se lucrează intens la un proiect care va pune bazele celui mai mare hub de cercetare inițiat de o instituție de învățământ în parteneriat cu Primăria Soveja. Alături de Rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați, Lucian Georgescu, am stabilit câteva direcții despre cum va fi configurat campusul universitar, locație unde vom avea atât spații de cazare dar și un centru medical. Este o premieră: un campus universitar având ca obiect cercetarea va fi ridicat de la zero în localitatea Soveja, un proiect care ajunge la aproximativ 10 milioane de euro, investiție care va genera atât locuri de muncă cât și alte investiții conexe”, a spus primarul Sovejei, Ionuț Filimon.

Dacă lucrurile merg repede și bine, șeful administrației locale din Soveja crede că lucrările vor începe în primăvara anului 2024.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite