Prietenie pe viaţă şi rivalitate la învăţătură între istoricul Nicolae Iorga şi actorul Petre Liciu
0Petre Liciu şi Nicolae Iorga s-au născut în acelaşi an, 1871, primul la Focşani, al doilea în judeţul Botoşani, ambii fiind absolvenţi ai Liceului Naţional din Iaşi.
Între marele actor român Petre Liciu, născut la Focşani, şi istoricul Nicolae Iorga a existat o prietenie şi o rivalitate la învăţătură cum rar se mai întâlneşte. Deşi Iorga s-a născut în zona Botoşaniului, iar Liciu la Focşani, cei doi s-au întâlnit ca elevi ai Liceului Naţional din Iaşi.
"Amândoi s-au născut în anul 1871: Liciu, la 19 martie, la Focşani fiind al doilea din cei 10 copii ai lui Gheorghe şi Maria Liciu, iar Iorga, la 18 iunie, la Botoşani. Fiecare pierde, la o vârstâ fragedă, pe unul din părinţi: Iorga, la 5 ani, tatăl, avocatul şi subprefectul Nicu (avea 39 de ani) iar Liciu, mama, pe Maria, născutâ Hociung, fiică de magistrat", spune istoricul focşănean Horia Dumitrescu în Cronica Vrancei.
După clasele primare la Focşani, Petre Liciu a absolvit două clase gimnaziale la Bucureşti, apoi s-a transferat la Iaşi, la Liceul Naţional, liceul pe care îl urmează până la final. Aici îl are coleg pe Nicolae Iorga, care se transferase de la Botoşani în urma unui conflict cu directorul liceului de acolo, pe care nu-l salutase. Ambii erau aplecaţi către studii, astfel că la orele de clasă cei doi erau într-o întrecere permanentă. În afara studiului, fiecare aveau pasiuni diferite, Iorga fiind preocupat permanent cu cititul, Liciu fiind tot mai atras de teatru.
La sfârşitul clasei a VI-a, Iorga reuşea să-l surclaseze la învăţătură pe colegul său, ceea ce i-a atras din partea lui Liciu o epigramă colegială:
"Colo-n fund vezi o căpiţă
De păr des, nepieptănat?
De cinci ani incoace-ascunde
Un cap mare de savant'" .
Apropierea celor doi a urmat unei scurte perioade de tatonări şi prietenia a fost cu atât mai trainică. „Examenul de bacalaureat susţinut în octombrie 1888 a însemnat revenirea lui Petre Liciu în fruntea absolventilor. Comisia de bacalaureat avusese ca preşedinte pe N.Culianu, rectorul Universităţii din laşi. Iorga şi Liciu au obţinut diploma de bacalaureat în litere şi ştiinţe, eliberată de Universitatea din Iaşi şi semnată de Titu Maiorescu, ministrul Instrucţiunii Publice şi al Cultelor”, menţionează Horia Dumitrescu.

Iorga scria peste ani: "Şi nu mi-a părut rău când, înlăturat şi de la premii, am auzit din mulţime strigându-se "intâiul cu cunună': Liciu, care revenea astfel la locul pe care, atâţia ani de zile inaintea intrusiunii mele, il meritase”.
Drumurile celor doi s-au despărţit, Nicolae Iorga înscriindu-se la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi, pe care o absolvă în 1889, cu calificativul "magna cum laudae". Nu ştim din ce motive, proaspătul licentiat a solicitat postul de profesor suplinitor la Liceul "Unirea" din Focşani, pentru limba română sau latină. Se pare că Iorga nu a functionat la această catedră, fiindcă pleacă în străinătate.
"La rândul său, Petre Liciu se înscrie la Conservatorul din Iaşi, absolvind primul an cu premiul întâi, aşa cum era obişnuit, dar urmează, în paralel, la insistentele tatălui său şi cursurile Facultâtii de Drept. Deşi Iorga şi Liciu au avut cariere diferite, viata i-a adus unul alături de celălalt, atunci când idealurile în care credeau şi pentru care militau o cereau. Mai mulţi ani la rând Liciu a dat curs invitaţiei prietenului său, la Vălenii de Munte, acolo unde se susţineau cursurile Universităţii de Vară, cu reprezentaţii de teatru
Petre Liciu, în afara harului său actoricesc, nu a fost lipsit de talent literar, fiind autorul a opt monoloage scrise cu vervă şi fantezie. A tradus şi localizat câteva piese. El figurează printre colaboratorii din 1892 ai "Revistei Poporului", de sub redacţia scriitorului simbolist".
Drama actorului
La sfârşitul anului 1911, avea să înceapă drama actorului focşănean, bolnav de rinichi. În luna martie, starea de sănătate s-a agravat şi mai mult, iar Licu a dorit să-l vadă pe istoric înainte de a pleca la cele veşnice.
"A venit spre seară, s-a aplecat să-şi sărute vechiul prieten, dar acesta nu-l mai vedea şi-i pipăia cu mâinile tremurânde barba. Totul murise, afară de marea-i dorinţă de a trăi. Câteva minute după miezul nopţii, spre 1 aprilie, i-a inchis ochii Petre Sturdza, cel cu care pornise pe drumul ce ducea la împlinirea visuluilor de artă. Afară ningea, deşi în ajun fusese primăvară. A avut atâta viaţă şi a trăit atât de puţin!", scrie într-o lucrare a sa Ioan Massoff, prozator şi teatrolog român.
Iorga a fost indurerat de moartea prietenului său, Liciu, iar în ajunul zilei de înmormântare scria: "îl avem întreg în inimile noastre, în căldura prietenească a cărora se va fi adăpostit, în fuga lui silnică, sufletul lui mare, bun şi blînd".
La moartea sa s-au realizat două documentare, "Funerariile marelui artist Petre Liciu" şi "Înmormîntarea artistului Liciu".
Foto:Bustul lui Petre Liciu www.focsaniulvechi.ro

În anul 1916, la Focşani a fost ridicat un bust în memoria lui Petre Liciu, fiind prima statuie ce s-a ridicat unui actor. Bustul există şi astăzi, în piaţeta din apropierea Teatrului Mr. Gh. Pastia.
Nicolae Iorga a consemnat şi el evenimentul: "La Focşani, dumineca trecută, s-a dezvelit bustul care înfăţişează, intr-o zâmbitoare tinereţă, chipul de bunătate şi inteligenţă a lui Petru Liciu. Aceia in oraşul cărora s-a născut nu l-au uitat".