Medicina dentară, ultima pe listă la banii publici/ Vezi aici ce sume primesc stomatologii vrânceni de la CAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sumele alocate cabinetelor stomatologice de către Casa de Asigurări de Sănătate depăşesc cu puţin 1.000 de lei pe lună. În prezent, 40 de cabinete stomatologice se află în relaţie contractuală cu CAS Vrancea. Din cauza fondurilor insuficiente, medicii aleg să îi trateze pe asigurare doar pe copii.

Cu toate că sănătatea dentară este extrem de importantă, din ce în ce mai puţini vrânceni aleg să treacă pragul unui cabinet stomatologic. Motivul: deşi au calitatea de asigurat nu au parte de nicio consultaţie gratuită.

Medicii stomatologi recunosc faptul că sunt luni în care plafonul primit de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate este atât de mic încât nu acoperă tratamentul nici măcar pentru un singur adult.

„De exemplu, luna asta am primit 900 de lei, însă au fost perioade în care nu mi s-a decontat mai mult de 300 - 400 de lei. Este imposibil să împarţi aceşti bani, astfel încât să mulţumeşti toţi pacienţii. Din păcate, foarte mulţi pleacă dezamăgiţi atunci când le spun că trebuie să plătească", declară Violeta Ududeka, medic stomatolog în Focşani.

Fondurile insuficiente îi determină pe unii medici să îi trateze pe asigurare doar pe copii.

„Dintr-un plafon mediu de 700 de lei pe lună pot face în jur de 12-14 carii la copii sau câteva extracţii şi periaje. Însă, dacă vine un pensionar care are nevoie de două proteze, rămân fără niciun ban", declară Alexandra Ricu, stomatolog în comuna Cârligele.

Anual, Casa de Asigurare de Sănătate, alocă în jur de 15.000 de lei cabinetelor stomatologice.
„Lunar, CAS Vrancea decontează serviciile medicale efectuate asiguraţilor de către cei 40 de furnizori de servicii medicale în limita unei valori medii lunare de 1.115 lei", declară Iustina Micu, purtător de cuvânt al CAS Vrancea.

Tarife prea mari

Vrâncenii care sunt nevoiţi să apeleze la medicul stomatolog sunt nemulţumiţi de faptul că nu au parte de gratuitate, în condiţiile în care tarifele practicate sunt exagerate. „Pentru trei dinţi am dat 1.000 de lei. Aş fi vrut să se ia în considerare faptul că sunt asigurat", mărturiseşte Dana Butacu (40 ani).

Gratuitate doar pentru urgenţe

În Vrancea, doar cabinetul stomatologic din cadrul ambulatoriului de specialitate al Spitalului Judeţean „Sfântul Pantelimon" oferă consultaţii gratuite, însă doar pacienţilor care prezintă probleme dentare de urgenţă şi bolnavilor internaţi. Toate cheltuielile sunt suportate de spital.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite