Haos în piesele muzeale. Peste o mie de obiecte ale Muzeului Vrancei nu au fost înregistrate niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scaunul lui Gheorghe Apostoleanu lipseşte din inventar FOTO: Muzeul Vrancei
Scaunul lui Gheorghe Apostoleanu lipseşte din inventar FOTO: Muzeul Vrancei

Actuala conducere a Muzeului Vrancei a găsit peste o mie de obiecte neînregistrate în inventarele instituţiei, astfel că există riscul ca, dacă cineva le sustrage, să nu poată fi tras la răspundere, deoarece aceste bunuri de patrimoniu nu figurează nicăieri.

Inventarul ştiinţific a fost realizat în perioada iulie-decembrie 2021. Actuala conducere a Muzeului Vrancei a găsit peste o mie de obiecte neînregistrate în inventarele instituţiei.

”Comisia de inventariere a constatat că peste o mie de obiecte de patrimoniu se află în muzeu fără a fi înregistrate, obiecte care pot fi sustrase oricând, fără ca instituţia să le poată revendica, deoarece acestea nu sunt înregistrate nicăieri. De la Muzeul Unirii până la Mausoleul Eroilor din Mărăşti, în toate secţiile există obiecte de patrimoniu neînregistrate, nici în inventarul contabil, nici în cel ştiinţific.”, a precizat Valentin Muscă, managerul Muzeului Vrancei.

Comisia a găsit un număr de 1.172 bunuri culturale, respectiv tablouri, documente, fotografii, publicaţii, obiecte de etnografie, care nu sunt înregistrate nici în inventarul ştiinţific, nici în cel contabil.

Prin urmare, există riscul ca, dacă cineva sustrage bunurile neînregistrate, să nu poate fi tras la răspundere, deoarece aceste bunuri de patrimoniu nu figurează nicăieri.

bunuri muzeale

Printre obiectele de patrimoniu neînregistrate se numără scaunul care a aparţinut celebrului Gheorghe Apostoleanu, aflat în expoziţia Muzeului Unirii, precum şi urnele de vot de pe Masa Comisiei Centrale, aflate în expoziţia Muzeului Unirii, obiecte care nu figurează în niciun inventar.

Faptul că nu sunt înregistrate reprezintă un motiv pentru punerea la îndoială a originii lor. Ele pot fi atribuite oricărei personalităţi atât timp cât nu au o fişa de inventar.

De altfel, în urma inventarului ştiinţific s-au descoperit mai multe lucruri în neregulă.

bunuri muzeale

Vă recomandăm să mai citiţi:

Intrarea la muzeele din Vrancea se face de acum şi prin plata online. Puteţi achita cu lei, euro sau dolari

Superbul muzeu al satului, cu atelier de sculptură tradiţională, dintr-o comună de munte din Vrancea FOTO

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite