FOTO VIDEO La cules de struguri în Vrancea: „poama e coaptă, timpul nu aşteaptă“
0
Podgorenii îşi adună roadele muncii, mustul dulce îndreptăţindu-i să spere că vor avea un vin de calitate la iarnă. Culesul a început mai devreme ca de obicei, din cauza problemelor meteorologice.
În renumita podgorie Coteşti, din Vrancea, viticultorii şi-au pregătit din timp poloboacele în care se va păstra licoarea magică.
Aşa cum face de ani buni, podgoreanul Ionel Şotârcă şi-a mobilizat toată familia la cules, pentru că, spune acesta, „poama e coaptă şi timpul nu ne aşteaptă“.
Bărbatul lucrează la câmp 2,5 hectare de vie, în special din soiurile Riesling şi Fetească Albă, iar recolta o va transforma toată în vin, pentru că nu vrea să-şi bată joc de munca de două anotimpuri.
A vândut câteva sute de kilograme de struguri de masă când preţul era acceptabil, iar tot ce culege acum pune în butoaie.

Foto


„Din martie stau în vie. Am lucrat la tăiat, legat, prăşit, stropit de şase ori şi nu pot să vând kilogramul de struguri cu un leu, pentru că ar însemna să-mi bat joc de mine. M-au costat peste 10.000 de lei lucrările din acest an. Noi de regulă facem vin şi îl vindem la clienţii noştri vechi, care ştiu că avem vin 100% natural şi aşa reuşim să ne scoatem cheltuielile. Este o producţie bună şi trebuie să o adunăm în câteva zile. Câteodată mai zic, la supărare, că dau via la alţii s-o muncească, dar îmi revin repede când mă gândesc la părinţii mei. Ştiu cu ce dragoste munceau şi ce sărbătoare era la cules“, spune Ionel Şotârcă, bucuros că membrii familiei sale şi-au găsit timp să-l ajute la cules.
ZILIERII FAC COADĂ LA CULES
În ciuda problemelor din primăvară, când grindina căzută în tot judeţul a provocat pagube, fermierii care lucrează suprafeţe întinse de viţă-de-vie în Vrancea spun că anul 2013 este unul de excepţie.
Doar condiţiile meteorologice le-ar mai putea da planurile peste cap, iar din această cauză s-au şi grăbit să-şi culeagă roadele, mai ales că ultimele ploi au influenţat negativ calitatea strugurilor, în unele parcele instalându-se mucegaiul.
Motiv pentru care fermierul Constantin Gîrboiu, care administrează 200 de hectare cu vie în zonele Popeşti şi Cîrligele, a sunat adunarea încă de la 28 august şi a început culesul strugurilor cu două săptămâni mai devreme decât îşi propusese. El a apelat la serviciile a 50 de muncitori zilieri din zona Moldovei, majoritatea din judeţele Vaslui şi Iaşi, care vin să câştige un ban din care să poată trăi la iarnă.
Este şi cazul soţilor Măriuţa şi Ionel Drîmbă, din judeţul Vaslui, care au lăsat în grija părinţilor copilul de un an pentru o lună de cules zi-lumină la vie.

„Suntem mulţi în familie şi nu ne ajungem niciodată cu banii. Mai am şase fraţi mai mici acasă şi un copil care a rămas cu mama, iar eu şi soţia mea am venit aici la fermă să câştigăm un ban. Suntem plătiţi cu 50 de bani la găleata de struguri. Nu avem normă, dar, cu cât facem mai mult, cu atât luăm un ban în plus. Cam 60 de lei de căciulă pe zi, plus masă şi cazarea la fermă“, spune Ionel, în vârstă de 23 de ani.
Cu cei 3.000 de lei pe care preconizează că îi vor câştiga de pe urma muncii prestate familia Drîmbă nu-şi doreşte altceva decât să treacă de iarnă, pentru că în afară de alocaţia copilului nu mai câştigă nimic. Iar până la primăvară, când încep alte munci agricole, mai este mult.
Fermierul Constantin Gîrboiu, care deţine şi o modernă staţie de îmbutelierea vinului, are certitudinea că licoarea din această toamnă îi va aduce la poartă mulţi clienţi.
„Din ce văd în teren, ne-a afectat puţin ploaia şi din cauza asta dăm zor ca în trei săptămâni să terminăm recoltatul. Cu toate acestea, sperăm să scoatem un vin bun. Strugurele are zaharină suficientă, concentraţia de zahăr este de 210-220 de grame, ceea ce este bine. Estimez o producţie de struguri în jur de 10.000 de kilograme la hectar“, spune afaceristul.

PREŢUL STRUGURILOR
În Vrancea, podgorenii au ieşit cu sacii de struguri la marginea străzii şi îi vând, greu, cumpărătorilor de ocazie. Deocamdată, viticultorii ţin la preţ, 1,4-1,5 lei kilogramul, dar pe măsură ce oferta va fi generoasă, preţurile vor scădea cu siguranţă.
Singura mare societate din judeţ care s-a angajat să achiziţioneze struguri de la populaţie este Vincon Vrancea.
„Preluăm struguri albi cu o concentraţie de zahăr de 170 de grame la preţul de 0,80 lei şi se poate ajunge la un leu pentru o concentraţie de zahăr de 240 de grame. La struguri roşii, din soiurile Merlot, Cabernet, Fetească Neagră, preţurile sunt între 0,88 lei şi 1,10 lei, tot în funcţie de concentraţia de zahăr”, a declarat Mitică Chipăilă, şeful de la Vincon Popeşti.

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Vrancea estimează o producţie medie de 7.000 de kilograme de struguri la hectar, faţă de 6.000 de kilograme anul trecut, şi asta în condiţiile în care în Vrancea au rămas nemuncite 2.600 de hectare cultivate cu viţă-de-vie.
Vrancea este judeţul cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă-de-vie din ţară, dar şi cu cei mai mulţi oameni ocupaţi în acest domeniu, adică aproape 80.000 de vrânceni.
Aici sunt cultivate 22.000 de hectare cu viţă-de-vie nobilă, ceea ce înseamnă mai mult de 10% din suprafaţa viticolă a ţării.
Mai puteţi citi:
FOTO VIDEO Struguri amanetaţi pe Internet încă de cruzi








