FOTO Oameni rupţi de lume de jumătate de an într-un sat din Vrancea după ce terenul a luat-o la vale
0Comuna Gura Caliţei se află într-o zonă predispusă aproape an de an la fenomene de alunecare de teren. Acum 50 de ani o localitate a fost rasă de pe faţa pământului. Din primăvară, câteva familii sunt rupte de lume.
Din primăvară, mai exact din luna mai, şase familii din satul Dealu Lung, aparţinând de comuna vrânceană Gura Caliţei, trăiesc izolate de lume. Nu ar fi pentru prima dată, pentru că în această zonă pământul o tot ia mereu la vale, mai ales după topirea zăpezilor, aşa cum s-a întâmplat şi în primăvara 2019, când a plouat mult şi terenul s-a surpat.
În acest cătun, populat în special de persoane în vârstă, nicio maşină nu poate ajunge în caz de nevoie, ca să nu mai vorbim că aprovizionarea cu produse de strică necesitate se face cu piciorul. Asta pentru că drumul a devenit impracticabil pentru autovehicule. Drumul Judeţean 204 P, pentru că despre el vorbim, se află în administrarea Consiliului Judeţean Vrancea iar autorităţile locale dau din cap neputincioase în faţa rugăminţilor localnicilor de a reda circulaţiei porţiunea de drum surpată.
Oamenii sunt nevoiţi să meargă pe jos, prin noroaie, la muncă, la dispensar sau până la primul drum unde pot lua o maşină, iar copiii la fel când pleacă la şcoală. “Avem un bătrân care face dializă în fiecare săptămână. Ambulanţa nu poate ajunge până la el şi bietul om este nevoit să meargă cam un kilometru pe jos, apoi este luat în braţe de brancardieri şi transportat până la ambulanţă pentru a ajunge la Focşani la dializă. Acesta este efortul săptămânal pe care îl face, fie vreme bună, fie vreme rea”, ne-a declarat Maricica Avram, o localnică din Dealu Lung.
Primarul comunei Gura Caliţei (foto) confirmă situaţia disperată a oamenilor şi spune că în zonă nu se poate ajunge nici măcar cu excavatorul, după ce a încercat acest lucru. El reclamă lipsa de interes a Consiliului Judeţean, instituţie pe care a bombardat-o cu adrese.
“Drumul este calamitat din primăvară. Constructorul a început lucrarea pe drumul judeţean, dar s-a oprit la ultimul punct. Sunt vreo 30 de metri de alunecări. Ar trebui, măcar provizoriu, să pună un tub, ceva, să dea drumul la circulaţie. Avem elevi care trebuie să ajungă la şcoală, dar avem şi un bătrân care face dializă iar pentru ei situaţia este foarte grea. Au trecut şase luni şi batem pasul pe loc. Am făcut în fiecare lună adresă către administratorul drumului, Consiliul Judeţean Vrancea, dar nu am primit niciodată un răspuns”, ne-a declarat Gică Grosu, primarul comunei Gura Caliţei.
Potrivit edilului, tot ce s-a făcut până acum au fost doar nişte cârpeli care nu rezolvă problemele pe termen lung, de aceea lucrările nici nu durează în timp.
În replică, responsabilii din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea spun că şi-au făcut datoria, dar că alunecarea de teren s-a tot activat şi în momentul de faţă se caută alte soluţii tehnice pentru repararea drumului.
“Situaţia DJ 204 P, în punctul Iordăchescu, o avem în atenţie. Noi am lucrat toată vara acolo, dar a apărut o alunecare de teren, iar executantul trebuie să găsească soluţia să repare drumul. Atât proiectantul cât şi executantul au fost la faţa locului săptămâna trecută pentru a stabili ce au de făcut, pentru că este vorba despre unele lucrări complexe acolo. Zilele acestea stabilim soluţia şi ne apucăm de treabă”, ne-a declarat Romeo Iordache, directorul Direcţiei Tehnice şi de Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea (foto).
Directorul Consiliului Judeţean Vrancea nu ne-a putut preciza un orizont de timp în legătură cu finalizarea lucrării, mai ales că ne aflăm foarte aproape de debutul iernii şi se riscă să se ajungă în primăvară, când alunecările de teren se pot reactiva, aşa cum se întâmplă mereu la Gura Caliţei.
Este de amintit faptul că marile alunecări de teren din anul 1970 din zona Vrancea au dus la ştergerea de pe hartă a unei localităţi întregi. Este vorba despre satul vecin Lacu lui Baban, care a fost cea mai importantă localitate de pe teritoriul actualei comune Gura Caliţei. Lacu lui Baban a fost declarat atunci „sat în dezafectare” şi foarte mulţi locuitori din această zonă s-au refugiat în comuna vecină, după ce şcoala dar şi alte clădiri reprezentative s-au prăbuşit. Alunecările de teren au afectat atunci şi satul Dealul Lung, de unde au plecat de asemenea mai multe familii, stabilindu-şi domiciliul şi întemeindu-şi gospodării fie în Dumbrăveni, sau la Gugeşti, unde au întemeiat chiar un cătun al comunei numit Satul Nou. În ultimii ani, tot din cauza faptului că terenul a luat-o la vale mai multe familii au fost evacuate din casele lor, autorităţile reuşind să le determine să se strămute în locuri mai sigure.