FOTO Iulian Angheluţă, călătorul care aduce electricitatea în casele săracilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Angheluţă şi "Biţă", bicicleta cu care face turul României să aducă lumină în casele românilor
Iulian Angheluţă şi "Biţă", bicicleta cu care face turul României să aducă lumină în casele românilor

Iulian Angheluţă (39 de ani) a demarat proiectul „Lumină pentru România“, prin care reuşeşte, împreună cu alţi voluntari, să monteze panouri solare în satele neelectrificate.

Bucureşteanul de 39 de ani şi-a propus să schimbe ceva în realitatea din România şi să ajute oamenii din comunităţile defavorizate.

 În primăvară, el a început proiectul „Lumină pentru România”, după ce a aflat din statisticile oficiale că, în ţara noastră, sunt încă 99.000 de gospodării neelectrificate, unde copiii îşi fac temele la lampă sau la lumânare.

Practic, Iulian identifică oameni aflaţi în situaţii dificile, din cătune neelectrificate şi, cu ajutorul organizaţiei neguvernamentale „Free Mioriţa“, pe care o conduce, apelează la sponsori din mediul privat pentru a obţine finanţare să monteze panouri solare pe casele celor care nu au avut şansa să afle vreodată ce înseamnă un bec aprins într-o casă sau să vadă un program la televizor.

„Nu este o electrificare în adevăratul sens al cuvântului, ci scopul este să rezolvăm acea nevoie primară pentru o gospodărie. Cu ajutorul unui panou solar, a unui panou de siguranţă, un acumulator, un transformator şi nişte becuri se obţine electricitatea menită să susţină câteva electrocasnice mici, precum un televizor, un radio sau să se poată realiza încărcarea unui telefon“, spune Iulian Angheluţă.

image

Foto

2

În toamna trecută, împreună cu alţi voluntari, Angheluţă a adus curent electric în două comunităţi defavorizate din acest punct de vedere. În satul Ursici, judeţul Hunedoara, s-au montat 14 panouri voltaice, făcând fericite 51 de suflete care nu mai aveau nicio speranţă de la autorităţi.

Investiţia a costat 8000 de euro, banii pentru echipamente fiind donaţi de o instituţie bancară, care îl va ajuta pe Iulian şi mai departe în proiectul său.

De asemenea, la Inileţ, în judeţul Caraş-Severin, într-o şcoală unde învaţă câţiva copii care nu aveau nicio perspectivă să lucreze vreodată la un calculator, din cauza lipsei electricităţii, cu 3.000 de euro s-au montat panouri solare şi au fost aduse computere la care astăzi lucrează copiii cu învăţătorul lor.

1

În campanie, pe bicicletă

Iulian a lucrat până în luna martie a anului acesta într-o mare companie de publicitate din Capitală. A renunţat la job, pentru că, spune el, nu a reuşit să se regăsească în această industrie.

„Eu sunt un om de teren, căruia îi plac călătoriile, în special pe bicicletă. De aceea, în proiectul meu, «Lumină pentru România», mi-am propus să străbat în patru luni peste 6.000 de kilometri doar cu bicicleta mea, proiectul urmând să se încheie, cel mai probabil, în luna octombrie“, spune Iulian.

Bărbatul se află zilele acestea în Vrancea, unde încearcă să ajute două cazuri sociale. Este vorba despre un bătrân fără picioare din cătunul Poiana Stoichii, care trăieşte izolat de restul lumii, şi familia unei femei cu patru copii care învaţă la lumina lămpii.

„Este greu să alegi cazurile, pentru că există multe poveşti interesante. Am făcut o documentare pe internet, dar m-au ajutat şi prietenii. Dar cea mai bună cale de a afla care sunt oamenii care au nevoie de lumină este să mergi pe teren. Vreau să cunosc oamenii direct, să le înţeleg povestea şi să-i ajut pe cei care au nevoie şi merită”, spune Iulian.

După Vrancea, următoarea oprire pentru Iulian va fi în judeţul Vaslui, unde are o avalanşă de cazuri sociale semnalate şi pe care le va vizita pe fiecare în parte.

Mai puteţi citi:

Curent în toate casele, un program eşuat

Peste 65.000 de locuinţe din România sunt rupte de sistemul electric, pentru că Guvernul nu a finanţat programul „Electrificare 2007-2009“, care ar fi trebuit să racordeze toate casele. Guvernul a reuşit „performanţa“ de a nu finaliza racordarea niciunei gospodării prin programul „Electrificare 2007-2009“.

FOTO Gest umanitar al militarilor pentru o familie cu mulţi copii dintr-un sat izolat al Vrancei

Natalia şi Dumitru Joiţa trăiesc într-o casă izolată, pe un deal din satul Motnău, comuna Dumitreşti, judeţul Vrancea, împreună cu cei cinci copii ai lor, Ionuţ, Zenovia, Maria, Ştefania şi Marius, cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, dar şi cu mama lui Dumitru, în vârstă de 77 de ani, bolnavă de autism.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite