FOTO Intervenţie agresivă de toaletare a copacilor în Focşani. Şeful Gărzii de Mediu: „Nu lăsaţi drujbarii să taie după capul lor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drujbele au intrat adânc în coronamentul copacilor
Drujbele au intrat adânc în coronamentul copacilor

Mai mulţi copaci au fost măcelăriţi cu drujba pe una din străzile cele mai circulate din Focşani, fapt care a impus intervenţia autorităţilor.

GALERIE FOTO

Direcţia de Dezvoltare Focşani, instituţie în subordinea primăriei Focşani, a început în noul an o amplă acţiune de toaletare a copacilor ornamentali din oraş. Ceea ce s-a dorit însă a fi înlăturarea crengilor uscate din arbori s-a dovedit a fi o toaletare agresivă asupra copacilor, lucru care poate fi văzut cu ochiul liber pe strada Cuza Vodă din Focşani, aproape de intersecţia cu strada Mărăşeşti.

“Am avut probleme la liniile aeriene, la transportul public, la maşinile de intervenţie, cele de salubritate şi am zis să facem o toaletare care nu dăunează copacilor. Deocamdată am sistat acţiunea, pentru că discutăm cu cei de la Mediu şi vom găsi o soluţie. Legea nu ne cere să obţinem aviz de mediu pentru toaletare”, ne-a declarat Costel Dochioiu, directorul Direcţiei de Dezvoltare Servicii Publice Focşani.

Intervenţia exagerată cu drujba asupra copacilor a ajuns şi în atenţia autorităţilor.

“Din nefericire, acolo nu este o toaletare, pentru că s-a intrat în coronamentul copacilor, iar legea e aspră când vine vorba e arbori ornamentali, cum este teiul. Am informat Garda de Mediu, iar celor de la DDSP le-am explicat care este procedura. Am solicitat întocmirea unei documentaţii pentru obţinerea unui aviz, pentru că cei de la DDSP doar ne-au înştiinţat în legătură cu toaletarea”, spune Valentin Logodinschi, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vrancea.

Garda de Mediu, instituţia care se ocupă de aplicarea sancţiunilor, a apreciat că deocamdată nu se impune o amendă, impunând doar recomandări.

“Le-am cerut asigurări suplimentare în sensul de a obţine acel aviz de la mediu pentru cazul de toaletare şi le-a recomandat să respecte tehnicile de toaletare, nu să lase la voia drujbarului ce să taie. Am avut o discuţie cu cei de la DDSP şi i-am atenţionat să oprească acţiunea, pentru că am verificat în teren şi ni se pare exagerat cum s-a procedat. Cred că după discuţiile purtate acţiunea se va desfăşura în condiţii corecte”, ne-a precizat Aurel Cristian, comisarul şef al Gărzii de Mediu Vrancea.

Din informaţiile noastre, peste 200 de copaci ar fi urmat să intre în acţiunea de toaletare care a fost stopată deocamdată, până la obţinerea avizelor necesare.

Legea nr.24/2007 care reglementează administrarea spaţiilor verzi în intravilanul localităţilor precizează că:  „în cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn, stejar) plantaţi pe spatiile verzi din domeniul public, precum si al celor plantaţi în aliniamente în lungul bulevardelor şi străzilor, pe terenurile din zonele urbane si rurale, ESTE INTERZISĂ INTERVENŢIA CU TĂIERI ÎN COROANA ACESTORA, cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal si rutier, a imobilelor aflate în apropiere.

FocşaniPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite