Focşani: Adrian Croitoru, regele judo-ului din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai galonat judoka din istoria acestui sport are 11 titluri de campion naţional, unul mondial de juniori, aur la Europene şi cinci cupe mondiale

Profil
NĂSCUT- 24 Februarie 1971, Botoşani
STUDII -Facultatea de Educaţie Fizică din Cluj Napoca
OCUPAŢIA -Antrenor la Dinamo Braşov
FAMILIE -Divorţat, doi copiii

În anul 1980 ajungea, dintr-o întâmplare fericită, la sala de judo.
Primele cluburi la care a evoluat au fost "Casa Copiilor", respectiv "Casa Pionierilor" din Odobeşti.
“Profesorul Gavril Dondaş a venit la şcoală la noi pentru a face selecţie. Eram atunci la ora de limba şi literatura română. Domnul Dondaş a spus că îi aşteaptă pe cei interesaţi la sala de judo pentru a ne testa calităţile. Atunci, i-am spus doamnei profesoare să mă lase să plec, pentru că oricum nu înţelegeam mare lucru din lecţia pe care o preda”, spune sportivul.
“Aşa am ajus eu să fac judo. A fost o întâmplare fericită. Nu eram un bătăuş, dar îmi plăcea să mă lupt şi cu coleg mai mari decît mine”, adaugă Adrian.

Copilul l-a convins încă de la prima şedinţă de pregătire pe Gavril Dondaş că va fi un mare campion.
“M-a pus să fac un procedeu şi mi-a ieşit ca la carte. L-am lăsat cu gura căscată pe antrenor care mi-a spus să mă prezint a doua zi la antrenament.  După numai două luni de pregătire am câştgat o medalie de argit la o cupă intrnaţională. La doar opt luni de pregătire asiduă, am luat primul titlu naţional de juniori. Mi-a plăcut să fiu cel mai bun dintotdeauna. La juniori am luat numai aur la categoria mea de greutate”; spune Adrian Croitoru.
Cele mai importante rezultate din perioada junioratului au fost titlurile mondiale şi europene. În seniorat a cunoscut însă marea performanţă. 

De 11 ori campion naţional

Chiar dacă au trecut mai bine de nouă ani de când Adrian Croitoru a renunţat la cariera de sportiv, niciun un alt judoka din România nu a reuşit până în prezent nici măcar să se apropie de numărul de medalii obţinute de focşănean.
“Am pest 200 de medalii cucerite la diferite competiţii interne şi internaţionale. Cele mai importante sunt însă cele 11 titluri naţionale la categotria 86 de kilograme obţinute consecutiv. Pe plan internaţional, medalia de aur de la Campionatul European din Polonia la categoria 90 de kilograme. Au urmat de-a lung timpului şi multe alte medalii de argint şi bronz la Campionatele Europene şi Mondiale”, meţionează campionul.

La loc de cinste în plamaresul sportivului sunt cele cinci medalii de aur obţinute la Cupele Moniale de la Buapesta, Roma, Seul, Varşovia şi Paris. 
“Marele meu regret este că nu a m-am clasat pe podium la niciuna dintre cele trei ediţii de Jocuri Olimpice la care am partipat. Am fost furat de două ori a rând, iar a treia oară am fost accidentat”, a conchis marele nostru campion.


întrebări şi răspunsuri

Ce înseamnă Focşaniul pentru tine?

Aici am familia şi mulţi dintre prieteni din copilărie. La Focşani mi-am început cariera şi este normal să îmi rămâneă în suflet. Am mai fost în oraş la sala de judo unde am făcut primul antrenament şi, din păcate, totul este neschimbat de 20 de ani.

E mai greu să fi antrenor?

Infinit mai dificil. Sunt antrenor la Dinamo Braşov de câţiva ani şi pot să vă spun că trebuie să fi mult mai responasabil pentru că tu răspunzi de toţii sportivii pe care îi ai în pregătire. Ca sportiv după ce intri pe tatami nu mai ai timp să te gândeşti decât cum să-l baţi pe adversar. Ca antrenor, lucrurile sunt mult mai complicate.

ce-i place
Îmi plac drumeţiile şi pescuitul, dar să şi văd un film bun. Am stat mulţi ani în Bucureşti, dar m-am săturat de praf  şi îngrămădeală. De aceea m-am şi mutat la Braşov. Consider că este unul dintre cele mai frumoase oraşe din România. Aerul nu este aşa de poluat şi atunci când am timp liber îmi place să mă plimb pur şi simplu pentru a contempla peisajele superbe.

ce nu-i place
Ca sportiv am întâlnit fel de fel de oameni. Am învăţat cum şi când să mă feresc de cei lipsiţi de caracter. Nu mi-a plăcut niciodată să mă dau mare în afara sălii de judo. Judo-ul este un sport adevărat ,care te face să fii mult mai echilibrat în tot ceea ce faci.



 
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite